Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iltaihmiset kuolevat nuorempana ja sairastuvat muita todennäköisemmin – selvitä HS:n testillä oma vuorokausirytmisi

Masennus, aikuisiän diabetes ja muut terveysriskit ovat iltaihmisten sairauksia. Syynä on univaje ja sisäisen kellon sekoaminen.

Tiede
 
Illanvirkku elää vaarallisesti
Illanvirkku elää vaarallisesti
Kaikki tunnetut terveysriskit kertyvät iltaihmisille. Professori neuvoo, miten vaarat voi välttää. Toimittaja: Jukka Ruukki HS, Kuvaus: Janne Järvinen HS, Ville Männikkö, leikkaus: Janne Elkki HS

Enemmistöllä meistä väsymys hiipii kroppaan iltauutisten jälkeen, mutta joka kahdeksannella suomalaisella uni tulee silmään vasta puolenyön jälkeen.

Ihmisen elintoiminnot ja vireys noudattavat vuorokausirytmiä, joka on osin synnynnäinen. Tämä kronotyyppi vaikuttaa esimerkiksi yöunen ajoittumiseen.

laura oja
Huvit ja sosiaalinen elämä painottuvat iltaan. Työ ja opinnot ajavat aamuntorkutkin aikaisin vuoteesta. Se on epäterveellinen yhdistelmä.
Huvit ja sosiaalinen elämä painottuvat iltaan. Työ ja opinnot ajavat aamuntorkutkin aikaisin vuoteesta. Se on epäterveellinen yhdistelmä.

Luontoaan ei pääse pakoon. Vaikka työ pakottaa iltaihmisen aamueloon, hän palaa lomalla takaisin luontaiseen rytmiinsä.

Arjen ajamina luontaiset illanvirkut nukkuvat usein muita lyhyemmät yöunet ja ovat aamulla tokkurassa, kun pitäisi jo kiirehtiä töihin tai opin tielle.

Ominaisuudesta on muutakin haittaa.

"Kaikki tunnetut terveysriskit kasautuvat iltaihmisille, eivät muille", kertoo tutkimusprofessori Timo Partonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

Riskilistaus on kuin suoraan kroonikkopotilaan sairauskertomuksesta: astma, aikuisiän diabetes, masennus, selkäsairaudet ja verenpainetauti.

Myös unettomuus, kaamosoireet ja painajaiset rassaavat iltaeläjiä. Uni- ja masennuslääkkeitä kuluu normaalia enemmän.

"Illanvirkut kuolevat nuorempina, vaikka he olisivat olleet nuorena loistavassa kunnossa", Partonen kertoo.

Yhteys on osoitettu toistaiseksi vain miehillä. Suomalaisista huippu-urheilijoista kerätyn aineiston perusteella illanvirkkuus alkaa aikaistaa kuolemaa noin 55 ikävuoden jälkeen.

sami kero hs
Timo Partonen
Timo Partonen

Tiedot illanvirkkujen terveysvaaroista perustuvat laajaan Finriski-tutkimukseen vuosilta 2007 ja 2012.

Tutkimuksessa seurataan noin 10 000 aikuisen suomalaisen terveyttä kyselyillä ja monipuolisilla laboratoriokokeilla.

Suomalaistutkijoiden keräämä aineisto on ainutlaatuinen maailmassa. Missään muualla ei ole kytketty luontaista kronotyyppiä terveystietoihin.

Helpoin selitys iltaihmisten terveysongelmille on univaje. Lyhyt yöuni ja varsinkin syvän unen puute lisäävät stressiä ja kuormittavat aivoja.

"Univaje voi selittää osan terveysriskien kasaantumisesta, mutta luultavammin syy löytyy sisäisen kellon sekoamisesta", sanoo evoluutiobiologi Ilona Merikanto, joka työskentelee Helsingin yliopistossa ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa.

Monilla ihmisillä elimistön vuorokausirytmi on useita minuutteja pidempi kuin 24 tuntia. Sen seurauksena sisäinen kello jätättää joka vuorokausi.

eric audras
Ihmisen vuorokausirytmi määräytyy nuorena.
Ihmisen vuorokausirytmi määräytyy nuorena.

Merikannon mukaan illanvirkkuilla heittoa on vielä enemmän. Iltaihmisten luontainen vuorokausi on huimasti pidempi, ja he joutuvat jatkuvasti kirimään pysyäkseen ulkoisen kellon tahdissa.

Venähtäneestä vuorokausirytmistä on runsaasti näyttöä. Naisilla se heijastuu jopa kuukautiskiertoon.

Ero kierrossa aamuihmisiin verrattuna lasketaan päivissä.

"Sisäisen kellon jätätys rassaa koko elimistöä", Merikanto sanoo. Miten se tapahtuu, on toistaiseksi arvailujen varassa.

Luultavasti illanvirkkujen uni-valverytmin häiriintyminen sekoittaa hormonitoimintaa ja immuunipuolustusta. Tutkimuksista tiedetään, että iltaihmisten stressi ja ahdistuneisuus ovat pysyvästi koholla.

Taakkaa lisäävät kehnot elämäntavat, jotka myös kasaantuvat illanvirkuille. Alkoholi, tupakka, lohtusyöminen, epäterveellinen ruokavalio, vähäinen liikunta ja runsas ruutuaika yhdistävät iltaihmisiä.

Vaikka illanvirkkuus on enimmäkseen perimän säätämä, ominaisuus näyttää olevan yleistymässä. Vielä 1980-luvulla iltaeläjiä oli 9 prosenttia aikuisista, nyt jo 12 prosenttia.

Fakta

Joka kahdeksas on iltaihminen

 Illanvirkkuja on suomalaista joka kahdeksas.

 Aamunvirkkuja on puolet. Loput ovat siltä väliltä.

 Luontainen vuorokausirytmi eli kronotyyppi mitataan ruumiinlämmöstä. Varsin luotettavan tuloksen antaa myös yksinkertainen kysely.

Pääsyyllinen on yhteiskunta, joka on venyttänyt päivää. Myöhäiset riennot taivuttavat teinejä iltaihmisiksi.

Kronotyyppi vakiintuu puberteetin jälkeen. Jos elämä on murrosikäisenä pelkkää yökukkumista, aamuihmisen rytmi voi kääntyä iltapainotteiseksi.

Suomen vaihtuvat vuodenajat tuovat ilmiöön oman vaikeuskertoimen. Valoisat kesäyöt lisäävät yökukkumista ja jätättävät entisestään illanvirkun sisäistä kelloa. Syksy ja talvi tuovat tullessaan keinovalon, joka sekin piristää ja suosii iltapainotteista ajankäyttöä.

Hyvä uutinen on, ettei illanvirkun sairastumisalttius ole kohtalo. Lopputulokseen pystyy halutessaan vaikuttamaan paljon.

Sisäistä kelloaan voi koettaa tahdistaa 24 tunnin rytmiin.

Perusresepti on säännöllinen yöuni.

"Jos illanvirkku nukkuu lyhyesti ja epäsäännöllisesti, se vaikuttaa geenien toimintaan ja lisää sisäisen kellon jätätystä", Timo Partonen sanoo.

Uni-valverytmiä tahdistavat myös riittävä liikunta ja terveelliset ruokailutottumukset.

Syksyn ja talven pimeinä aamuina illanvirkku voi annostella kirkas- tai sarastusvalolampusta sopivia aikamerkkejä sisäiselle kellolleen.

Tutkimusprofessori Partosen mukaan illanvirkkuja kannattaa motivoida terveellisiin elintapoihin.

"Tieto terveysvaaroista voisi kannustaa monet elämäntaparemonttiin ennen kuin on liian myöhäistä."

Tavalliselle terveyskeskusvastaanotolle hän ehdottaa rutiinikäytännöksi aamu- ja iltaunisuuskyselyä.

"Koska kronotyypillä on suuri merkitys yleisissä kansantaudeissa, lääkärin pitäisi huomioida se arvioidessaan potilaan sairastumisriskiä."

Testaa HS:n testillä, oletko ilta- vai aamuvirkku.

ville männikkö
Suomessa valoisat kesäyöt lisäävät valvomista ja jätättävät entisestään illanvirkun sisäistä kelloa.
Suomessa valoisat kesäyöt lisäävät valvomista ja jätättävät entisestään illanvirkun sisäistä kelloa.
ville männikkö
Sisäistä kelloaan voi koettaa tahdistaa 24 tunnin rytmiin.
Sisäistä kelloaan voi koettaa tahdistaa 24 tunnin rytmiin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!