Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syöpäpotilas sai tulostetun rintalastan

Tiede
 

3d-tulostuksella tehdyt titaaninen rintalasta ja kylkiluut on asennettu potilaaseen. Luut sai 54-vuotias espanjalainen mies, jolta oli syövän takia poistettu rintalasta ja osa rintakehästä. Rintalastan räätälöi ja valmisti Anatomics-yritys Australian Melbournessa.

Leikkaus oli vaikea, koska rintaontelo on mutkikas, kertoo leikkauksen tehnyt kirurgi José Aranda Salamancan yliopiston sairaalasta.

"Vaikka titaanisia istutteita on aiemmin käytetty leikkauksissa, niiden kiinnittymistä ei ole pohdittu pitkäksi aikaa." Lastoja ja niiden osia on kiinnitetty ruuveilla, jotka voivat irrota ajan kuluessa. Tämä voi lisätä oireita.

"Pystyimme suunnittelemaan jäykän rintalastan ja osittain joustavat kylkiluut, jotka ovat kiinni rintalastassa", sanoo Anatomicsin toimitusjohtaja Andrew Batty. Rintalastan tulosti yli miljoona euroa maksava Arcam-tulostin. Tulostin ohjaa elektronisuihkun avulla jauheista titaania. Lasta rakennettiin kerros kerrokselta, kunnes mallin mukainen istute oli valmis.

Malli sopi kehoon kuin hansikas sormiin, sanoivat kirurgit. Leikkauksesta kertoivat European Journal of Cardio-Thoraric Surgery ja verkkopalvelu Science Daily.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!