Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Salakieli suojaa tiedot lähes täydellisesti pilvipalvelussakin – sen heikko lenkki on ihminen

Tiede
 
Kalevi Rantanen
Hans Eiskonen
Kuva: Hans Eiskonen

Mitäpä jos voisit käyttää internetiä antamatta mitään tietoja itsestäsi.

Homomorfista salausta on kehitetty kolmekymmentä vuotta. Kannattajiensa mielestä se toteuttaa täydellisen tietoturvan täydellisen verkottuneessa maailmassa.

Kuvitellaan, että yritys on tallentanut pilvipalveluun sähköpostikirjeenvaihtoa, joka sisältää luottamuksellisia tietoja asiakkaista ja tuotteista. Yrityksen työntekijä haluaa katsoa jotakin sähköpostiviestiä.Nykyään hän tekee tietohaun. Palvelu lähettää hänelle pyydetyn viestin.

Tästä on kyse

 Homomorfisen salauksen avulla tietoaineistoja voidaan säilyttää pilvessä salakielelle koodattuna.

 Palvelu osaa käsitellä myös käyttäjien tietopyynnöt salakielisinä.

 Käyttäjällä on dekooderi, joka purkaa tiedot takaisin selkokielelle.

Kun tietoja säilytetään ja käsitellään selväkielisinä, niiden pysyminen oikeissa käsissä riippuu palveluntuottajan palomuurin vahvuudesta.

Salausta käytettäessä työntekijän laitteessa on kooderi, joka muuttaa pyynnön salakielelle. Pilven tietokanta on myös salakielinen. Pilvi käsittelee tietoa kryptattuna. Käyttäjän dekooderi kääntää vastauksen selväkielelle.

Tunkeutuja saa pilvipalvelusta käsiinsä vain hyödytöntä sotkua. Palvelun ylläpitäjäkään ei voi vuotaa tietoja, koska sisällä on vain salakielistä dataa.

Yksi teknologian kehittäjistä, IBM:n kryptografiatutkija Craig Gentry havainnollistaa salausta yksinkertaisella esimerkillä.

Oletamme, että käyttäjä haluaa teettää pilvipalvelussa yhteenlaskun 1+2. Hän haluaa pitää yhteenlaskettavat ja summan omana tietonaan.

Salausavain hänen koneessaan antaa luvuille koodit. Luvulle 1 se antaa koodin 33 ja luvulle 2 koodin 54. Palvelin tekee yhteenlaskun 33+54 ja lähettää käyttäjälle tuloksen 87. Salausavain muuntaa tuloksen selväkieliseen muotoon 3.

Palvelimeen murtautunut urkkija näkee vain laskun 33+54 = 87. Luvut ovat hänelle hyödyttömiä, koska hän ei tiedä, mitä selväkielisiä lukuja ne vastaavat.

Kun kahden datan summa saadaan salattua, kryptografit puhuvat tavallisesta tai yksinkertaisesta homomorfisesta salauksesta. Jos yhteenlaskun lisäksi pystytään salaamaan kertolaskukin, puhutaan täysin homomorfisesta salauksesta.

Molempia tutkitaan innokkaasti, sillä tarve löytää uusia salausmenetelmiä on pakottava. Massiivisista tietomurroista kerrotaan jatkuvasti.

Tilanne vain pahenee, kun tietoja siirretään pilvipalveluihin, joiden koneet sijaitsevat usein kaukana ja tuntemattomissa paikoissa.

Gentry osoitti vuonna 2009 väitöskirjatutkimuksessaan, että yleispätevä homomorfinen salaus on mahdollinen. Kaikki laskut ja operaatiot voidaan tehdä salatulla materiaalilla.

Täyden homomorfisen salauksen huono puoli oli etenkin alussa hitaus. Tiedonhaku, joka tavallisesti vaatii yhden sekunnin, olisi vienyt kaksitoista päivää.

Ongelmaa on kierretty tinkimällä täydellisestä salauksesta. Yksinkertainenkin salaus riittää monessa paikassa, vaikkapa nettiäänestyksissä tai verkkohuutokaupassa.

Tietoturvatutkijat Raluca Ada Popa kalifornialaisesta Berkeleyn yliopistosta ja Nickolai Zeldovich Massachusettsin teknillisestä instituutista MIT:stä ovat rakentaneet tavallisen homomorfisen salausjärjestelmän nimeltä Mylar. Nimi on lainattu samannimisestä heijastavasta kalvosta, jolla suojataan avaruusaluksia.

Järjestelmää on testattu Massachusettsin Newton-Wellesley-sairaalassa, jossa sillä varmistetaan, että potilastiedot ovat turvassa.

Laboratoriossa Mylaria on kokeiltu chat-yhteyksien, internet-foorumien, kalenterien ja verkkokurssien salauksessa.

Tutkijoiden mukaan sen nopeus on saatu jo kohtuulliselle tasolle. Salaus hidastaa tietojenkäsittelyä enää 17 prosentilla.

Kriitikkojen mielestä homomorfinen salaus on silti parhaimmillaankin vain osaratkaisu. Tarpeeksi voimakas organisaatio, kuten Yhdysvaltojen turvallisuusvirasto NSA, pystyy sen kiertämään tai murtamaan.

"Valtavilla rahoitus- ja osaamisresursseilla varustetut tiedusteluorganisaatiot ovat hyvissä asemissa löytämään salauksen purkamisen reseptit", sanoo johtava tutkija Reijo Savola teknologian tutkimuskeskuksen VTT:n kyberturvallisuustiimistä.

Muutenkaan salaus ei voi yksin sulkea kaikkia tietoturvan aukkoja. Salausohjelmien ja niitä pyörittävien laitteiden pitää olla luotettavia. Ne eivät saa kerätä eivätkä lähettää tietoa selväkielisestä datasta.

Avaimet on myös jaettava käyttäjille huolellisesti, jotta krakkerit eivät ujuttaudu mukaan jakeluun. Popa ja Zeldovich ovat rakentaneet Mylariin erityisiä avaimenhallintaosia turvallisuuden lisäämiseksi.

Täydellisintä tekniikkaa tai sotilastason suojausta ei useimmiten onneksi tarvita. Ei siitä välttämättä olisi hyötyäkään. Aina jää jäljelle inhimillinen tietoturva-aukko. Jos käyttäjä huijataan luovuttamaan salausavaimensa, hienostuneinkin tietoturvatekniikka on voimaton.

Huijausviestien yleistyminen todistaa epäsuorasti, että tekniikka on parantunut. Kun palomuurien murtaminen on vaikeutunut, konnat ovat alkaneet hyödyntää inhimillisiä heikkouksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!