Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Monimuotoisuuden puolestapuhujasta akateemikko

Kansainvälisesti palkittu ekologi Ilkka Hanski ottaa kantaa myös hallituksen politiikkaan

Tiede
 
ville männikkö
Nyt Ilkka Hanskia kiinnostaa, miten ympäristön mikrobit vaikuttavat ihmisen immuunijärjestelmään.
Nyt Ilkka Hanskia kiinnostaa, miten ympäristön mikrobit vaikuttavat ihmisen immuunijärjestelmään. Kuva: ville männikkö

Ekologi Ilkka Hanski on vuosia tutkinut elinehtoja, joilla populaatiot ja lajit menestyvät tai tuhoutuvat. Kansainvälisesti arvostettu tutkija saa torstaina akateemikon arvonimen.

Hanski, tapaa puhua luonnon puolesta. Akateemikkona hän puolustaa myös tiedettä.

"Kaavaillut leikkaukset vetävät mielen apeaksi. Hallitukselta puuttuu ymmärrys ja näkemys tutkimuksen ja tieteen merkityksestä tietoyhteiskunnassa."

Kuka?

Perhonen vei huipulle

 Akatemiaprofessori Ilkka Hanski, 62, johtaa metapopulaatiobiologian huippuyksikköä Helsingin yliopistossa.

 Maailman johtavia ekologian ja evoluutiobiologian tutkijoita.

 Opiskeli eläintiedettä Helsingin yliopistossa, väitteli Oxfordissa 1979.

 Julkaissut 400 tieteellistä artikkelia.

 Biotieteiden "pieneksi Nobeliksi" sanottu Ruotsin akatemian Crafoord-palkinto vuonna 2011. Sveitsiläis-italialaisen Balzan-säätiön palkinto vuonna 2000.

 Britannian kuninkaallisen tiedeseuran ulkomainen jäsen, Yhdysvaltain tiedeakatemian ulkomainen jäsen, Ruotsin tiedeakatemian ulkomainen jäsen.

Hän jatkaa energiapolitiikasta.

"Hallituksen puuhaama biotalous perustuu kapeaan ajatteluun. Keitetään sellua ja poltetaan puuta, vaikka pitäisi ennen muuta kehittää uusia ratkaisuja. Nyt pitäydytään vanhassa ja sitoudutaan siihen vuosikymmeniksi."

Hanski tunnetaan metapopulaatiobiologian tutkimuksista, joissa ahvenanmaalainen täpläverkkoperhonen on isossa roolissa. Se on jo kansainvälinen eläinekologian ja evoluutiobiologian mallilaji.

Hanski tapasi täpläverkkoperhosen vuonna 1991. Se oli mainio tutkimuskohde. Perhonen elää kedoilla pieninä erillisinä populaatioina. Lähekkäisten ketojen populaatiot muodostavat metapopulaation, yksittäisten populaatioiden verkoston.

Täpläverkkoperhosen innoittamana on tehty malleja, jotka kertovat, milloin elinympäristö sirpaloituu lajin kannalta liikaa. Manner-Suomessa täpläverhoperhosta ei enää tavata, koska ketoja on harvassa. Ahvenanmaalla se elää 4 000 kuivan kedon verkostossa.

Aluksi Hanski ja kollegat tutkivat perhosta 50 kedolla.

"Mutta sitten ajateltiin, että mitä hittoa, tehdään tästä maailman isoin ekologinen verkostotutkimus." Eikä tutkimukselle pantu päätepistettä.

"Kuten tieteessä yleensä, mieleen tulee uusia kysymyksiä. Esimerkiksi Marjo Saastamoinen ryhmineen selvittää, miten ympäristön aiheuttama stressi vaikuttaa lajin yksilöihin ja lopulta populaatioon."

Täpläverkkoperhonen on ensimmäinen ja toistaiseksi viimeinen suomalainen eläin tai kasvi, jonka perimä on selvitetty.

Nyt voidaan tutkia, miten muutokset yksittäisissä geeneissä vaikuttavat perhosen elämään. Tutkittavaksi tulevat myös epigeneettiset muutokset eli se, miten ympäristötekijät vaikuttavat geenien ilmentymiseen.

Uutena haasteena Hanski selvittää allergiatutkija Tari Haahtelan ja usean muun tutkijan kanssa, miten altistuminen ympäristön mikrobeille vaikuttaa ihmisen immuunijärjestelmään.

Taustalla on arkihavainto, että luonnon monimuotoisuus ja ihmisten kontaktit luonnonympäristöjen kanssa vähenevät.

"Samalla ovat lisääntyneet allergiat, astma ja monet muut tulehdusperäiset sairaudet. Kysyimme ehkä naiivisti, onko näiden kahden megatrendin välillä yhteyttä."

Yhteys löytyi, ja nyt monitieteellinen ryhmä tutkii kausaliteettia eli syy-seuraussuhdetta.

Maailmalta löytyy tutkimuksia, joiden mukaan perinteisellä karjatilalla varttuminen vahvistaa vastustuskykyä.

Hanskin jatko-opiskelija tutkii erilaisissa päiväkodeissa käyviä lapsia. Tavoite on verrata luontopäiväkotien ja kaupunkipäiväkotien lasten mikrobilajistoa ja allergista herkistymistä.

"Harmi kyllä on ollut haastavaa saada vanhemmat suostumaan siihen, että lapset osallistuvat tutkimukseen. Luulisi vanhempia kiinnostavan, ovatko lapset herkistyneet. Jos ovat, sairauden puhkeamista voidaan estää elämäntavan valinnoilla."

Koiranomistajat sentään ovat lähteneet mukaan vastaavaan tutkimukseen. Koirilla on allergioita, ja koiraa voidaan käyttää mallilajina ihmiselle.

Akateemikolla on asiaa myös Suomen koripallojoukkueelle, joka esiintyy Susijenginä.

Hanski on todennut mielipidesivulla, että Susijengin esikuvaksi ei sovi "elinkelvoton, sukusiittoinen ja lainsuojaton" eläin.

"Katsomossa tuhat ihmistä kannustaa Susijengiä, mutta metsissä tuhat ihmistä jahtaa susia. Eikö Susijengi voisi ottaa vähän kantaa susien puolesta?"

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!