Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tulehdussolujen selättäjästä tuli akateemikko

Tiede
 
Vesa-Matti Väärä
Sirpa Jalkanen luuli ensin soittajan pilailevan, kun hänelle ilmoitettiin akateemikon arvonimestä.
Sirpa Jalkanen luuli ensin soittajan pilailevan, kun hänelle ilmoitettiin akateemikon arvonimestä. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Kiitos kolmen pienen molekyylin, Sirpa Jalkasesta tulee tieteen akateemikko.

Tieteen huipulla naiset ovat yhä vähemmistössä. Vielä 1990-luvulla Jalkanen oli Saksan patologien kokouksen luennoitsijoistakin ainoa nainen. Hän oli saanut etukäteen postitse pullean kirjekuoren ja saatteen, jossa toivottiin, että lahjaa pidettäisiin koko konferenssin ajan. Niinpä Jalkanen esitelmöi kravatti kaulassa – mutta oli kietonut sen huivimaiseksi luomukseksi.

Jalkasen suurin saavutus ovat hänen johdollaan löydetyt molekyylit, joiden avulla kehitetään lääkkeitä moneen viheliäiseen vaivaan. Ne ovat keskeisiä toimijoita, kun ihmisessä jyllää tulehdus.

Kuka?

Elimistön puolustuksen tutkija

 Sirpa Jalkanen, 61, on Turun yliopiston immunologian professori.

 Yksi maailman johtavista immuunijärjestelmän soluliikenteen tutkijoista.

 Valmistui mikrobiologian erikoislääkäriksi, oli post doc -tutkijana Stanfordin yliopistossa Yhdysvalloissa.

 Sai vuonna 2005 Anders Jahre -palkinnon, niin sanotun pikku-Nobelin, ja vuonna 2008 Äyräpää-palkinnon, suurimman lääketieteen palkinnon Suomessa.

 Kolmen lapsen äiti ja yhdeksän lapsenlapsen mummi.

 Hoitaa kotonaan Kaarinassa puutarhaa ja tekee metsätöitä mökillään. Harrastaa myös hiihtoa.

Ensimmäinen löytyi 1989, kolmen vuoden jahdin jälkeen. Molekyyli sai nimen vap-1, ja se osoittautui paljon tärkeämmäksi kuin uskottiin. Se esiintyy verisuonen pinnassa vain tulehduksissa ja ohjaa vereen tulehdussoluja aivan kuin sisäänheittäjä väkeä ravintolaan. Mikä parasta, vap-1 vaikuttaa lähes kaikkiin ihmisen tulehduksiin.

"Minä ja kollegani Turun yliopistossa olisimme yhtä hyvin voineet valita tutkittavaksi jonkin tyhmemmän molekyylin. Tieteessä tarvitaan tuuria."

Vap-1:n karakterisointi eli tarkka kuvaaminen kesti toiset kolme vuotta ja lopullisen rakenteen selvittäminen vaati vielä kuuden vuoden työn.

Matkan varrella paljastui järisyttävä seikka: Vap-1:tä oli koko ajan luultu yksinkertaiseksi tarttumismolekyyliksi, mutta sepäs onkin rakenteeltaan entsyymi.

"Meistä tuntui, että olemme munanneet pahoin. Ei kun säkit päähän ja liput Murmanskiin." Yllättävä paljastus avasikin huikeat mahdollisuudet luoda uusia lääkkeitä. Entsyymin toiminta pystytään näet estämään kätevästi suun kautta tabletteina otettavilla yhdisteillä. Sen sijaan tarttumismolekyylin nitistämiseksi on lähes aina pistettävä vasta-ainetta suoneen.

"Entsyymissä on tarttumakohta, jonka voi tukkia sopivalla aineella. Kuin survoisi sinitarraa lukkoon niin, ettei avain enää mahdu reikään."

Vap-1 on sittemmin osoittautunut varsinaiseksi sylttytehtaaksi: se on päätekijä, joka tuottaa tulehduksen välittäjäaineita ja säätelee ympäristöään.

Maailmalla on nyt kehitteillä useita vap-1:tä salpaavia yhdisteitä. Suomalainen BioTie on kokeillut niitä menestyksekkäästi reumaa ja psoriasista sairastavilla ihmisillä. Englannissa alkavat potilaskokeet kroonisista maksasairauksista kärsivillä.

Tästä on kyse

Tieteen korkein kunnianosoitus

 Tieteen akateemikko on arvonimi, jonka Tasavallan presidentti myöntää erittäin ansioituneelle kotimaiselle tai ulkomaiselle tieteenharjoittajalle.

 Arvonimi voi olla yhtä aikaa enintään kuudellatoista kotimaisella tutkijalla, ulkomaisten määrää ei ole rajoitettu.

Jalkanen on yhteistyökumppaneineen kehittämässä hoitoa toisesta löytämästään molekyylistä. Tämä cd 73 säätelee verisuonten kuntoa.

Esimerkiksi influenssa ja keuhkokuume voivat äityä keuhkovaurioksi, jossa keuhkojen verisuonisto vuotaa. Sairas joutuu hengityskoneeseen, ja sitten odotetaan, miten käy. Kun sikainfluenssan kaltaiset epidemiat riehuvat, tällaiset tapaukset täyttävät teho-osastot.

"Pystyimme estämään keuhkovamman synnyn hiirillä lisäämällä cd 73:a. Testasimme samaa ihmisillä, ja tulos oli rohkaiseva. Kontrolliryhmässä kuoli 32 prosenttia potilaista, koeryhmässä menehtyneiden osuus oli vain kahdeksan prosenttia."

Aluillaan on kolmannen vaiheen koe, johon osallistuu 300 potilasta. Sen jälkeen lääkkeelle voidaan hakea myyntilupaa.

Kolmas Jalkasen tiimin molekyyleistä on clever, nokkela.

Se edistää syövän leviämistä kahdella tavalla. Clever välittää solujen kulkua imuteissä, joita pitkin monet syövät leviävät. Lisäksi se auttaa immuunipuolustusta rauhoittavia soluja pääsemään syöpään, mikä on tietenkin paha asia.

"Olemme osoittaneet koemalleissa, että cleverin aktiivisuutta hillitsemällä pystytään estämään syövän leviäminen."

Jalkasen mukaan syöpä on niin kuuma aihe, että olisi hölmöä lähteä kilpailemaan suurten tutkimuskeskusten kanssa samoista molekyyleistä. On haettava "omia, vähän eksoottisia kohteita" ja kehitettävä välineet niiden tutkimiseen. Siten saa etumatkan, jota kukaan ei ihan heti kuro umpeen.

Jos clever on juonikas, niin ovat tutkijatkin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!