Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yliääniauto yrittää nopeusennätystä – vauhdilla pääsisi Helsingin keskustasta lentoasemalle puolessa minuutissa

Brittiläinen yliääniauto Bloodhound SSC yrittää ajaa yli 1 600 kilometrin tuntinopeutta

Tiede
 
flock ja siemens
1. Taotut alumiiniset pyörät ovat läpimitaltaan 90 senttiä ja leveydeltään 15 senttiä. Ne painavat sata kiloa ja pyörivät 10 000 kierrosta minuutissa.Heittoa ei saa olla yhtään.2. Ohjaamon kuomun pitää kestää kilon painoisen esineen – kuten linnun – törmäys.3. Hiilikuituisen ohjaamon seinä on paksuimmalta kohdaltaan 2,5 senttimetriä. Hiilikuitu- ja alumiinikerroksia on toistakymmentä. Kori painaa alle sata kiloa.4. Rakettimoottorin kiinteänajoaineen hapettimena toimii tonni vetyperoksidia. Se riittää 20 sekunniksi. Suihkumoottorille on varattu puoli tonnia lentokonebensiiniä.5. Moottoritilassa lämpö voi nousta 150 asteeseen.6. Jaguarin bensiinimoottori pyörittää vain pumppua, joka syöttää nestemäistä hapetinta rakettimoottoriin.7. Alkuvauhdin antaa suihkumoottori, joka on peräisin Eurofighter Typhoon -hävittäjästä.8. Ilmajarrut aukeavat auton kyljestä kuin luukut. Lisäksi vauhtia hidastavat jarruvarjot ja pyörien levyjarrut.9. Kovimman kiihdytyksen hoitaa rakettimoottori. Siinä on kolme norjalaisen Nammon tekemää rakettia. Suihkumoottorin ja rakettien työntövoima on yhteensä 21 tonnia.
1. Taotut alumiiniset pyörät ovat läpimitaltaan 90 senttiä ja leveydeltään 15 senttiä. Ne painavat sata kiloa ja pyörivät 10 000 kierrosta minuutissa.Heittoa ei saa olla yhtään.2. Ohjaamon kuomun pitää kestää kilon painoisen esineen – kuten linnun – törmäys.3. Hiilikuituisen ohjaamon seinä on paksuimmalta kohdaltaan 2,5 senttimetriä. Hiilikuitu- ja alumiinikerroksia on toistakymmentä. Kori painaa alle sata kiloa.4. Rakettimoottorin kiinteänajoaineen hapettimena toimii tonni vetyperoksidia. Se riittää 20 sekunniksi. Suihkumoottorille on varattu puoli tonnia lentokonebensiiniä.5. Moottoritilassa lämpö voi nousta 150 asteeseen.6. Jaguarin bensiinimoottori pyörittää vain pumppua, joka syöttää nestemäistä hapetinta rakettimoottoriin.7. Alkuvauhdin antaa suihkumoottori, joka on peräisin Eurofighter Typhoon -hävittäjästä.8. Ilmajarrut aukeavat auton kyljestä kuin luukut. Lisäksi vauhtia hidastavat jarruvarjot ja pyörien levyjarrut.9. Kovimman kiihdytyksen hoitaa rakettimoottori. Siinä on kolme norjalaisen Nammon tekemää rakettia. Suihkumoottorin ja rakettien työntövoima on yhteensä 21 tonnia. Kuva: flock ja siemens

Ipanoilla on ollut tapana tarkistaa autojen nopeusmittarista, paljonko kärry kulkee. Brittiläisen yliääniauto Bloodhound SSC:n mittarissa lukemat yltävät tuhanteen.

Bloodhound, suomeksi verikoira, yrittää ajaa yli tuhannen mailin tuntinopeutta eli yli 1 600 kilometrin tuntivauhtia. Se ylittää runsaasti äänen nopeuden, joka on noin 1 225 kilometriä tunnissa. Se olisi myös maalla kulkevien ajoneuvojen nopeusennätys.

Bloodhound painelisi Helsingin rautatieasemalta lentoasemalle puolessa minuutissa, jos reitti olisi suora.

Auto on ensi viikolla esillä Lontoossa, ja ensimmäinen koeajo tapahtuu marraskuussa.

Hankkeen käynnistivät vuonna 2008 ennätysajajat Richard Noble ja Andy Green.

He halusivat puolustaa Britannian ennätysten perinteitä kuultuaan, että Yhdysvalloissa ja Australiassa on puuhattu ennätysautoja.

Hanketta markkinoidaan kouluille ja oppilaitoksille tiedeprojektina, jonka pitäisi innostaa nuoria insinööritieteiden pariin.

flock ja siemens
Ohjauspyörä on titaania ja valmistettu 3d-tulostimella.
Ohjauspyörä on titaania ja valmistettu 3d-tulostimella.

Green ja Noble ovat kokeneita vauhtihulluja. Green rikkoi ensimmäisenä äänivallin maalla kulkevalla ajoneuvolla vuonna 1997. Hän kiiti silloin Thrust SSC:llä 1 228 kilometriä tunnissa ja ylitti äänen nopeuden. Se on voimassa oleva ennätys.

Noble puolestaan ajoi 1 019 kilometrin tuntinopeudella Thrust 2:lla vuonna 1983.

Uuden ajoneuvon ensimmäisessä koeajossa Britanniassa auton on määrä kulkea runsaan 300 kilometrin tuntinopeutta.

Ensi vuonna tavoite on kiihdyttää yli 1 280 kilometrin tuntivauhtiin Etelä-Afrikassa Hakskeen Panin tasangolla. Viranomaiset palkkasivat jo työttömiä siivoamaan kiviä parinkymmenen kilometrin matkalta.

Rata on myös tutkittu laserskannauksella. Korkeuseroja on löytynyt matkalta hyvin vähän.

Tuhannen mailin tuntinopeutta tiimi yrittää ehkä vasta 2017.

Bloodhoundin ohjaamossa on todellakin analoginen nopeusmittari ja viisarikello. Ne ovat varalla, jos tietokonenäytöt pimenevät. Viisarinäyttöä on Greenin mukaan myös helppo vilkaista kiireessä.

Bloodhound ehtii ajaa huippunopeudellaan sekunnissa yli neljäsataa metriä. Vielä runsaan 500 kilometrin tuntivauhdissa ohjaaminen muistuttaa Greenin mukaan vähän tavallisen auton ajamista.

Seitsemän tonnia painavan Bloodhoundin alumiiniset pyörät uppoavat Hakskeen Panin pintaan senttimetrin, mikä auttaa ohjaamaan autoa.

Vauhdin kiihtyessä ohjaamisesta tulee vaikeaa. On kuin ajaisi jäällä. Levottomaksi auton tekee se, että äänen nopeuden lähestyessä ilmanvirran nopeus vaihtelee auton pinnalla. Joissakin kohdissa virtaus jo ylittää äänen nopeuden ja joissakin ei.

flock ja siemens
Bloodhound on kuin siivetön lentokone. Rakettimoottori sijaitsee suihkumoottorin alla.
Bloodhound on kuin siivetön lentokone. Rakettimoottori sijaitsee suihkumoottorin alla.

Kun auto rikkoo äänivallin, kyyti vähän rauhoittuu, Green kuvailee. Valtava ilmanvastus painaa autoa maan pintaan. Kun vauhti vain kasvaa, pienetkin ohjausliikkeet aiheuttavat ison suunnanmuutoksen.

Keulan pitäminen maassa ei liene yhtä suuri haaste kuin takapyörien. Mallinnuksissa iskuaallot kohottivat takapyörät ilmaan, kun nopeus lähestyi äänen nopeutta. Siksi takapyörien tuentaa viritettiin pitkään.

Pitää muistaa, että auton paino kevenee polttoaineiden ja ajoaineen kulumisen takia puolitoista tonnia 40 sekunnissa.

Ennätys mitataan mailin eli 1 609 metrin matkalta, jonka Bloodhound painelee runsaassa kolmessa sekunnissa.

Sen jälkeen rataa tarvitaan vielä kahdeksan kilometriä. Pitää jarruttaa. Aluksi riittää, että Green nostaa jalan kaasulta. Ilmanvastuksen takia auton nopeus hidastuu heti. Kuski painuu turvavöitä vasten kolmen g:n hidastuvuudella.

Sitten avautuvat ilmajarrut, jotka kääntyvät kuin luukut auton kyljistä. Jarruvarjot aukeavat, kun nopeus on ehkä 900 kilometriä tunnissa.

Vasta kun nopeus on hidastunut 400 kilometriin tunnissa, Green painaa jarrupoljinta. Levyjarrujen osuus auton jarrutustehosta on vain prosentti.

Sitten pitää vielä kääntää auto. Moottorit huolletaan pikaisesti ja Bloodhound kiihdyttää huippunopeuteen uudelleen. Ennätysajon sääntöjen mukaan ajo pitää uusia saman tunnin aikana. Vasta sitten ennätys kelpaa.

 

Lähteitä: BBC, The Conversation, Arstechnica, Popular Mechanics, Wired, Scientific American, International Business Times, Bloodhound SSC:n verkkosivu.

Korjaus 18. syyskuuta: Ennätysauton Thrust 2 nimessä ollut kirjoitusvirhe korjattu (Thurst korjattu Thrustiksi).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!