Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Leikkivätkö hyönteiset?

Tiede
 
Ilari E. Sääksjärvi
kimmo taskinen hs
Perhostenleikkisaattaakin olla työtä.
Perhostenleikkisaattaakin olla työtä. Kuva: kimmo taskinen hs

Jasu Saarela, 8

Monet hyönteiset näyttävät leikkivän tai viettävän vapaa-aikaa. Sudenkorennot tekevät uskomattomia taitolentoliikkeitä lammen päällä, mehiläiset esittävät balettia lajitovereilleen, perhostoukat heiluttavat päätään tahdissa ja monet sääskilajit kokoontuvat tanssimaan suurissa parvissa.

Hyönteisten touhut liittyvät kuitenkin yleensä johonkin selviytymisen kannalta välttämättömään askareeseen kuten ravinnon hankintaan, pedoilta suojautumiseen tai puolison etsintään.

Taitavasti lentävät sudenkorennot nappaavat tarkemmin katsottuna hyönteisiä leukoihinsa. Mehiläiset osoittavat lajitovereilleen hyvän niityn sijainnin tanssilta vaikuttavien liikkeiden avulla.

Perhostoukat heiluttelevat päätään pelotellakseen petoja tai hyönteisloisia. Monet sääsket taas kokoontuvat suuriksi parviksi, jotta ne löytäisivät sopivan kumppanin lisääntymistä varten.

Hyönteisten päässä on hermogangliot, eräänlaiset pienet aivot. Ne ovat rakenteeltaan sen verran yksinkertaiset, että hyönteiset eivät voi kehitellä leikkejä tai muita monimutkaisia asioita. Toisaalta itsekin ajattelen toisinaan hyönteisiä tutkiessani, että ne leikkivät. Siten luonto näyttää usein entistäkin mielenkiintoisemmalta.

Ilari E. Sääksjärvi
eläintieteen dosentti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!