Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elinkeinoelämän keskuslisko hakee tuottavuusloikkaa

Tiede
 
chris mattison
Erikoisten Bipes-matoliskojen takaraajat ovat surkastuneet. Niiden eturaajoissa on vahvat kynnet kuten maamyyrällä.
Erikoisten Bipes-matoliskojen takaraajat ovat surkastuneet. Niiden eturaajoissa on vahvat kynnet kuten maamyyrällä. Kuva: chris mattison

Suomessa oli joskus kolmikannaksi kutsuttu järjestelmä, jossa työnantajat, hallitus ja ammattiliitot sopivat keskenään työehdoista. Nyt Sipilän hallitus suhtautuu ay-liikkeeseen lähinnä kuolleena painona.

Menohan on aivan kuin Meksikossa. Siellä elävällä Bipes biporus -matoliskolla on kaksi pitkäkyntistä eturaajaa, joilla se murskaa vastarinnan ja syö aamiaiseksi surkeita pikku työläisotuksia, kuten muurahaisia ja termiittejä.

Liskon etuosa möyrii väkisin eteenpäin pää kolmantena jalkana ja raahaa perässään surkastunutta muinaisjäännettä. Takaraajojen jäänteet erottuvat enää röntgenkuvassa.

Eläin on evoluutiossa sijoittanut pääomansa vanhakantaiseen kaivosteollisuuteen, ja siinä touhussa takaraajat olisivatkin vain tiellä. Maan alla möyrivän matoliskon eturaajat ovat kynsikkäät kuin maamyyrällä. Peräpää seuraa voimattomana, kun otus kaivautuu yhä syvemmälle.

Tällä kokoonpanolla ei kuitenkaan tuottavuusloikkiin lähdetä. Maan päällä matolisko ei sen paremmin kävele kuin matelekaan, vaan ottaa eturaajoillaan tukea maasta ja etenee hitaasti takaruumistaan supistelemalla.

Outo eläin aiheutti kenties löytöhetkellä samanlaista epäluuloa kuin nykyhallitus rasvanahkaduunarissa. Siinä meillä on lisko, mato ja käärme samassa ruumiissa, ja suunta on kohti pimeyttä.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!