Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolitoista miljardia ihmistä on vailla sähköverkkoa – uusi tekniikka voi valaista heitäkin

Tiede
 
Jarmo Wallenius
Colourbox
Valoksi käsitetään koko sähkömagneettisen säteilyn spektri. Käyttökohteita löytyy loputtomasti, kun valon ominaisuuksia opitaan ymmärtämään ja hallitsemaan.
Valoksi käsitetään koko sähkömagneettisen säteilyn spektri. Käyttökohteita löytyy loputtomasti, kun valon ominaisuuksia opitaan ymmärtämään ja hallitsemaan. Kuva: Colourbox
Arvio: kirja
Valo ja sen hyödyntäminen ennen ja nyt. Kalevi Rantanen, Art House 2015.215 s.

 

Vuonna 1604 Johannes Kepler loi teorian kuvan muodostumisesta verkkokalvolle silmän linssien avulla. Samalla hän tuli luoneeksi silmälasitieteen.

Kepler oli saksalainen tähtitieteilijä, mutta optiikan valtikka oli 1600-luvulla paljolti Alankomaissa niin kaukoputkien kuin mikroskooppienkin kehittelyssä. Kilpailu Euroopan silloisten merimahtien kesken oli kovaa, ja hollantilaiset halusivat nähdä, miten ja milloin Englannin kauppalaivat olivat tulossa ja menossa.

Tuolloin siirryttiin antiikin ajan näkymisen tieteestä näkemisen tieteeseen. Tänä päivänä kysytään yhä poikkitieteellisemmin, miksi ja miten ylipäätänsä näemme. Vastaukseen liittyy tietenkin valo.

Parhaillaan vietetään kansainvälistä valon vuotta. On kulunut tuhat vuotta optiikan isäksikin kutsutun arabialaisen tiedemiehen Ibn al-Haythamin julkaiseman seitsemänosaisen Optiikan kirjan ilmestymisestä, 200 vuotta Augustin-Jean Fresnelin esittämästä valon aaltoteoriasta, 150 vuotta James Clerk Maxwellin valon, sähkön ja magnetismin yhdistävän sähkömagneettisten kenttien teorian matemaattisesta formuloinnista.

Reitti nuotiotulilta, polttopeileistä ja prismoista hehkulampun, spektroskoopin ja laserin kautta internetiin ja älykännykän kameran linssiin on kulkenut usean tieteellis-teknisen askelmerkin kautta.

Tiedetoimittaja Kalevi Rantanen on kirjassaan Valo ja sen hyödyntäminen ennen ja nyt pyrkinyt luomaan kokonaiskuvan valon tieteestä.

Valoksi käsitetään yleensä koko sähkömagneettisen säteilyn spektri, näkyvä ja näkymätön valo gammasäteilystä radioaaltoihin. Näkyvä valo osuu spektrissä ultravioletti- ja infrapunasäteilyn väliin.

Fotoniikassa valoa tarkastellaan tavallisimmin hiukkasina, valon kvantteina eli fotoneina, kun taas optiikassa valo mielletään säteiksi ja aalloiksi. Kvanttioptiikka taas on valon rakenteen ja vuorovaikutusten selvittämistä kvanttimekaniikasta käsin. Epälineaarinen optiikka tarkastelee aineen optisten ominaisuuksien muutoksia.

Yli puolet kirjan sisällöstä kietoutuu valon sovelluksiin. Ne ulottuvat informaatioteknologiasta, liikenteestä, valaistuksesta, rakentamisesta ja energiasta elintarviketuotantoon, terveydenhoitoon, mittaamiseen, kuvantamiseen ja kauneuteen.

Ekologisia ja taloudellisia lokeroita riittää.

Teksti on sujuvaa ja seikkaperäistä, mutta valon rajattomien mahdollisuuksien esiin tuominen on johtanut paikka paikoin luettelomaisuuteen.

Valoonkin soveltuu edesmenneen professori Osmo A. Wiion sääntö, että lyhyen aikavälin kehitystä yleensä yliarvioidaan ja pitkän aikavälin kehitystä aliarvioidaan. Näköpuhelin on tästä hyvä esimerkki. Sen läpimurtoa odotettiin 1960-luvulla, mutta se tuli koteihin vasta 2000-luvulla Skypen muodossa.

Toisaalta miehittämättömät lennokit, joiden teknologia on paljolti fotoniikkaa, ovat yleistyneet yllättävän nopeasti. Kasvot tunnistavien valvontakameroiden ja kännyköiden uskotaan olevan täällä vuonna 2018.

Samalla lisääntyvät tirkistely ja vakoilu. Saamme myös uuden ammattikunnan, kuvaan erikoistuneet kybervartijat.

Fotoniikan globaalin markkina-arvon uskotaan kaksinkertaistuvan vuoteen 2020 mennessä. Silloin se olisi runsaat 600 miljardia euroa.

Toisaalta vielä viidesosa maailman väestöstä eli puolitoista miljardia ihmistä asuu sähköverkkojen ulottumattomissa.

Aurinkokennoista saatavan sähkön ja led-valaistuksen toivotaan pidentävän heidän päiväänsä, mahdollistavan opiskelun auringonlaskun jälkeen ja parantavan terveyspalveluita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!