Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pahat puheet vievät maineen kertojalta

Tiede
 

Vaikka monet kuulevat mielellään tuttavapiirinsä viimeisimmät juorut, ei niiden kertoja välttämättä nauti yhteisössä kovin suurta arvostusta.

Tähän tulokseen tultiin Baltimoren yliopiston tutkimuksessa, jossa ihmisiä pyydettiin kertomaan mielipiteitä tuntemistaan ihmisistä. Osa heistä tunnettiin innokkaina juoruajina, osa vaiteliaina.

Koehenkilöt pitivät juorukelloista selvästi vähemmän kuin ihmisistä, jotka eivät levitelleet toisten yksityisasioita.

Kaikista vähiten tutkittavat pitivät ihmisistä, jotka kertoivat paljon negatiivisia juoruja. Heitä pidettiin myös sosiaalisesti vähemmän vaikutusvaltaisina kuin muita.

Ikävillä jutuilla mehustelijaa pidetään ilkeänä, vaikka hänen kertomiaan juttuja kuunneltaisiinkin korvat höröllä.

Juoruilu voi toimia aggressiivisuuden muotona, havaitsi työpaikka- ja koulukiusaamista tarkastellut Ari Kaukiainen väitöstutkimuksessaan.

Epäsuorat vihanilmaukset vaativat kehittyneempiä sosiaalisia taitoja kuin pystyyn haukkuminen tai fyysinen väkivalta. Myös tilannetajun tulee olla kohdallaan, jotta keskustelukumppani yhtyy juoruilijan näkemykseen eikä koe tätä myrkynkeittäjäksi, jolloin juoru kääntyy kertojaansa vastaan.

Taitava juoruilija voi pönkittää omaa asemaansa, katkaista uhrin ystävyyssuhteita ja eristää hänet muusta yhteisöstä. Tällainen juoruilu on Kaukiaisen mukaan ominaista henkilöille, joilla on heikko empatiakyky.

Juoru on ovela ase, koska ikävät kuulopuheet vaikuttavat meihin alitajuisesti. Ihmisen aivot ovat virittyneet havaitsemaan toisten ihmisten kasvoja, mutta aivan erityisen herkästi huomaamme sellaiset naamat, joihin tiedämme liittyvän jotakin ikävää.

Tämä osoitettiin yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa, jossa koehenkilöille näytettiin entuudestaan tuntemattomien ihmisten kasvokuvia höystettynä väitteillä, jotka olivat sävyltään joko kielteisiä, myönteisiä tai neutraaleja.

Kun kuvat näytettiin koehenkilöille uudestaan, heidän aivonsa reagoivat voimakkaammin niihin henkilöihin, joista he olivat hetkeä aiemmin kuulleet ikäviä asioita.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!