Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sinäkin juoruilet – ja hyvä niin

Selän takana puhuminen auttaa käsittelemään tunteita ja pitämään yhteisön koossa.

Tiede
 
aiju salminen
Kuva: aiju salminen

Turha väittää, ettet tekisi sitä. Vilkaiset ympärillesi, madallat ääntäsi ja tipautat huuliltasi sanat: "Joko kuulit, että. . ."

Sitten kerrot ystävällesi yhteisen tuttavan avioerosta, uudesta työstä tai vaikka sairaudesta. Se vetää kuulijan huomion kuin kärpäspaperi, vaikka asia ei teille kummallekaan kuulu.

Jos olet mies, tämä koskee sinuakin. Tutkimuksissa on selvinnyt, että miehet ja naiset juoruavat yhtä paljon. Miehet vain ovat taipuvaisia kutsumaan keskinäistä tiedonvaihtoa ja spekulointia muuksi kuin juoruiluksi.

Fakta

Juoruilun neljä tehtävää

 Sosiaalisen kartan rakentaminen. Tiedonvaihto siitä, millaisia tärkeät ihmiset todella ovat ja miten muut heihin suhtautuvat.

 Oman edun tavoittelu. Omia tavoitteita voi edistää toisten mainetta mustaamalla tai kiillottamalla.

 Yhteisten arvojen ja normien varjelu. Yhdessä paheksumalla vahvistetaan ryhmän arvoja. Juorujen pelko voi ohjata ihmisen käyttäytymään tavalla, joka antaa mahdollisimman vähän aihetta juoruiluun.

 Tunteiden käsittely. Välit kuohuttavaan ihmiseen on mahdollista pitää päällisin puolin kunnossa, kun kulissien takana saa tukea omille tunteilleen.

Miesten ja naisten juorut poikkeavat hieman toisistaan. Naiset käsittelevät usein henkilökohtaisia tuntemuksia siitä, miten yhteinen tuttu on jossain tilanteessa käyttäytynyt.

Miehet käsittelevät enemmän statukseen liittyviä asioita, kuten sitä, että joku on ostanut mersun tai vaihtanut työpaikkaa.

Miehet kertovat kuulemansa juorut varmimmin omalle kumppanilleen. Naiset juoruilevat yhtä innokkaasti puolisonsa ja naisystäviensä kanssa, selvisi yhdysvaltalaisen evoluutiopsykologin Frank T. McAndrew'n tutkimuksissa.

McAndrew'n mukaan ihmisen asema sosiaalisessa hierarkiassa määrää, miten paljon hänen asiansa kiinnostavat muita. Juoruamme hanakasti niistä, jotka ovat saavuttaneet korkean aseman. Heillä voi olla meihin valtaa, ja heistä voimme ottaa mallia.

Toisaalta meitä kiinnostaa, mitä oman sukupuolemme ja ikäluokkamme edustavat tekevät. He ovat potentiaalisimpia kilpailijoitamme.

Vaikka juorulla on ikävä maine, tutkimuksissa on selvinnyt, että ihmiset juoruavat yhtä paljon positiivisista kuin negatiivisista asioista. Ne herättävät miehissä ja naisissa erilaisia tunteita, paljastui hollantilaisen Groningenin yliopiston kokeessa.

Ilkeät juorut herättivät naisissa pelon, että hekin voivat joutua arvostelun kohteeksi. Miehet ahdistuivat myönteisistä juoruista, mahdollisesti siksi, että kokivat toisten menestyksen uhkana.

Juoruilua paheksutaan, mutta siitä tuskin päästään koskaan eroon. Se on liian tarpeellista.

Artikkeliin liittyvät

Juoruilua tutkinut brittipsykologi Robin Dunbar on esittänyt, että selän takana puhuminen on samantapaista sosiaalisten suhteiden hoitoa kuin apinoiden harrastama sukiminen.

Apinat eivät nypi toistensa turkkia vain poistaakseen syöpäläisiä vaan myös lujittaakseen keskinäistä suhdettaan. Ne eivät sui yhtä innokkaasti ja pitkään kaikkia laumansa jäseniä. Toisen hipelöiminen viestii, että tämä on sukijalle tärkeä.

Samaan tapaan juoruilu on ihmisille keino hoitaa sosiaalisia suhteita. Arvostelemalla ystäväsi touhuja toiselle ystävälle osoitat luottavasi siihen, ettei hän kerro happamista sanoistasi niiden kohteelle.

Juoruilu voidaan nähdä paitsi ystävyyttä lujittavana ajanvietteenä, myös keinona kerätä tietoa tuttavien kuulumisista ja todellisesta luonteesta.

Jos kuulemme vanhan tuttumme käyvän läpi riitaisaa avioeroa, tiedämme olla kysymättä häneltä puolison kuulumisia, kun kohtaamme ohimennen kassajonossa. Tai jos kuulemme, että joukkuetoverillamme on velkoja ulosotossa, osaamme suhtautua varauksella hänen toiveeseensa päästä urheiluseuran taloudenhoitajaksi.

Halu varoittaa moraalittomista ihmisistä on yksi motiivi juoruiluun, selvisi kalifornialaisen Berkeleyn yliopiston kokeessa. Siinä koehenkilöt pantiin pelaamaan rahapeliä, jota toiset tarkkailivat.

Jos tarkkailijat huomasivat jonkun huijaavan, he saivat mahdollisuuden varoittaa muita, kun pelikumppanit muutaman kierroksen jälkeen pistettiin kiertoon.

Useimmat käyttivät tilaisuuden hyväksi, vaikka kantelusta ei ollut heille henkilökohtaista hyötyä. Koehenkilöiden kielenkantoja ei pidätellyt sekään, että he joutuivat maksamaan juoruilusta pienen summan pelissä tienaamistaan rahoista.

Juoruilun vetovoimaa selittää sekin, että se yksinkertaisesti helpottaa omaa oloa.

Pelitutkimuksessa huijauksen huomaaminen sai koehenkilön sykkeen nousemaan. Sydämen pamppailu rauhoittui, kun havainnon tekijä pääsi juoruamaan pahantekijästä muille. Epärehellisen henkilön paljastaminen myös lievitti tarkkailijan kokemaa turhautumista.

Juoruilu on tapa käsitellä tunteita. Ärsyttävän ihmisen kanssa on helpompi elää, kun voi välillä päästää höyryjä jollekulle.

Tunteiden tuulettaminen muiden ihmisten kanssa vähentää ennenaikaisen kuoleman riskiä, selvisi Rochesterin yliopiston tutkimuksessa.

Naisilla henkilökohtaisista asioista puhuminen lisää keltarauhashormonin eritystä, lievittää stressiä ja lisää keskinäistä auttamisenhalua.

Arvostellessaan toisen ihmisen toimintaa juoruilijat käsittelevät myös omia arvojaan ja sitä, missä menee hyväksyttävän käytöksen raja. Näin juoruilu ylläpitää yhteisön moraalia.

Ihmisten arvostelua selän takana pidetään usein raukkamaisena, koska he eivät saa tilaisuutta puolustautua. Yhteisön kannalta voi kuitenkin olla parempi, ettei kaikkea sanota päin naamaa.

Avoimet konfliktit kuluttavat voimia ja jakavat ihmisiä leireihin. Ne vaikeuttavat yhteiseloa jatkossa niin työpaikalla, naapurustossa kuin ystäväporukassakin.

Supattelija saa lohdutusta ja oikeutusta omille tunteilleen, vaikka koettu mielipaha ei olisi välien rikkomisen arvoinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!