Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bunostegos otti jalat alle ensimmäisenä

Tiede
 
Helsingin Sanomat
Morgan Turner
Bunostegos akokaensis oli suunnilleen lehmän kokoinen.
Bunostegos akokaensis oli suunnilleen lehmän kokoinen. Kuva: Morgan Turner

Esimatelija Bunostegos akokanensis on tiettävästi ensimmäinen eläin, joka kirjaimellisesti otti jalat alleen. Olento nousi koivilleen noin 260 miljoonaa vuotta sitten.

Muiden tuohon aikaan ja sitä ennen eläneiden nelijalkaisten raajat olivat vartalon sivulla, vähän niin kuin nykyisillä sisiliskoilla tai krokotiileilla. Jalkojen asennon takia nämä eläimet liikkuvat ikään kuin luikerellen.

Bunostegosin luita tutkinut ryhmä on löytänyt todisteita siitä, että eläimen jalat sijaitsivat ruumiin alla samaan tapaan kuin vaikkapa lehmillä tai virtahevoilla. Monilla muillakin myöhäisen permikauden eläimillä oli seisomiseen sopivat takaraajat, mutta Bunostegosilla myös etujalat olivat pystyasennolle ominaiset.Syy aikanaan omalaatuiseen asentoon voi löytyä elinympäristöstä. Tämän suunnilleen lehmän kokoisen kasvissyöjän fossiileita on löydetty Nigerin alueelta, joka myöhäisellä permikaudella oli hyvin kuiva. Kävely jalat vartalon alla on energiatehokkaampaa kuin sisiliskomainen liikehdintä raajat vartalon sivuilla. Tästä on ollut etua, jos aterialta toiselle on joutunut siirtymään pitkiä matkoja.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!