Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miehistä tappamisella pullistelua, riistanhoitoa vai ulkoilua? Näin käsitys metsästyksestä on muuttunut

Ennen metsästäjä esiintyi miehuullisena sankarina, nyt järkevänä riistanhoitajana. Ensi lauantaina alkavat taas hirvikiväärit paukkua.

Tiede
 
Kermit Roosevelt Science photo Library
Theodore Roosevelt lähti Afrikkaan ampumaan Afrikan suurriistaa, kun hänen presidenttikautensa oli ohi 1909.
Theodore Roosevelt lähti Afrikkaan ampumaan Afrikan suurriistaa, kun hänen presidenttikautensa oli ohi 1909. Kuva: Kermit Roosevelt Science photo Library

Vuonna 1909 kaksi kansallista suurmiestä ja metsästäjää tapasi Nairobissa Brittiläisessä Itä-Afrikassa. Molemmat tulivat sinne etsimään yhteyttä pilaantumattomaan luontoon ja kaatamaan suurriistaa.

Toinen matkalaisista oli Yhdysvaltain entinen presidentti Theodore Roosevelt, toinen Suomen kansallistaiteilija Akseli Gallen-Kallela. Heillä oli matkassaan myös teini-ikäiset poikansa, joille metsästyksen kautta saattoi opettaa miehuutta.

Valkoihoiset erämiehet kirjoittivat päiväkirjoissaan ihailevasti afrikkalaisista soturiheimoista ja hehkuttivat kamppailevan miesvartalon kauneutta.

Kohtaaminen on kiinnittänyt Helsingin yliopiston Yhdysvaltain tutkimuksen professorin Mikko Saikun huomion. Hänen mielessään se kiteyttää idean siitä, kuinka sekä Yhdysvalloissa että Suomessa nuoren kansakunnan omakuvaa rakennettiin metsästyksen kautta.

Roosevelt oli hintelä, silmälasipäinen New Yorkin yläluokan kasvatti, joka löysi luonnon.

"Isä sanoi nuorelle Rooseveltille: olet rakentanut mielesi, nyt on aika rakentaa ruumiisi. Poika alkoi harrastaa nyrkkeilyä ja tuli metsästäjäksi", Saikku kertoo.

"Hänellä oli voimakkaana ihanne miehisyyden ja villin luonnon yhdistämisestä."

Akseli Gallen-Kallela
Akseli Gallen-Kallela maalasi omakuvan gepardin kanssa on Afrikan-safarin loppupuolelta, jolloin hän poti jo koti-ikävää.
Akseli Gallen-Kallela maalasi omakuvan gepardin kanssa on Afrikan-safarin loppupuolelta, jolloin hän poti jo koti-ikävää.

Viime vuosisadan alkupuolella Yhdysvalloissa keskusteltiin kovasti siitä, miten kaupungistuminen heikensi rotua. Luonto tarjosi vastalääkettä. Erämaan vaativat olot karaisisivat kaupunkien vellihousuja.

Samanhenkistä puhetta esiintyi myös Suomessa.

Metsähallituksen Lapin eräpalveluiden aluepäällikkö Pirjo Ilvesviita on tutkinut väitöskirjassaan, miten metsästystä on Suomessa oikeutettu eri aikoina. Sata vuotta sitten korostettiin, että metsästys kehittää hengenvoimaa, karaisee luontoa ja kasvattaa vastuuntuntoa.

Ylemmät säädyt tähdensivät lisäksi eläinten hyvää kohtelua. Ei niinkään eläinten vuoksi vaan siksi, että se jalostaa ihmistä itseään.

Yhdysvalloissa metsämiehen hahmolla oli kuuluisia esikuvia, kuten Davy Crockett ja Daniel Boone, joiden tarinoita populaarikulttuuri on ahkerasti kierrättänyt.

Rajaseutu, frontier, oli olennainen osa yhdysvaltalaista kansallisajattelua. Erämailla ja niitä samoavilla eränkävijöillä oli samankaltainen asema myös suomalaisessa mielenmaisemassa.

Jos Yhdysvalloissa oli Daniel Boone, meillä oli Martti Kitunen, suuri karhunkaataja.

Zachris Topelius kirjoitti Maamme kirjassa, että "suomalaiset ovat aina pitäneet miehen työnä tappaa väkeviä petoja". Sitten hän kertoi mestariampuja Kitusesta, joka ehti surmata elämänsä aikana parisensataa karhua.

Myöhemmin Mäntsälän kapinan johtaja, sotilas ja kirjailija K. M. Wallenius loi kirjoituksissaan sankarikuvaa poromies Moskusta eli Aleksi Hihnavaarasta.

"Meillä rakennettiin erämiehen ihannetyyppiä ihan samalla tavalla kuin Yhdysvalloissa. Myös suomalainen poikakirjallisuus oli hyvin samanlaista kuin yhdysvaltalainen. Sieltä löytyy niin Seikkailujen Lappia kuin Lismajoen sudenpyytäjiä", Saikku kertoo.

Lappi oli 1930–50-luvuilla jonkinlainen kotimainen vastine villille lännelle.

Suomen metsästysmuseon kuva-arkisto
Kanahaukka oli vihattu lintu viime vuosisadan alussa. Sillanpäät esittelivät saalistaan 1930-luvulla.
Kanahaukka oli vihattu lintu viime vuosisadan alussa. Sillanpäät esittelivät saalistaan 1930-luvulla.

Suomessa ja Pohjois-Amerikassa eräsankareilla oli yleisesti hyväksytty asema yhteiskunnassa. Keski-Euroopassa ja Britanniassa vastaavat sankarit olivat Robin Hoodin kaltaisia bandiitteja, jotka olivat napit vastakkain feodaaliherrojen kanssa.

Euroopassa yleensä vain aatelistolla oli lupa metsästää suurriistaa. Talonpojille jäi lähinnä jahtiapulaisen tehtävä.

Metsästys oli Saikun mukaan eräänlainen vallan performanssi, jota talonpojat saivat vain seurata vierestä.

Suomessakin monien tärkeiden riistaeläinten metsästys oli pitkään säätyjen yksinoikeus. Pykäliä ei kuitenkaan noudatettu. Metsästys oli "sallittua laittomuutta", sillä riistan katsottiin kuuluvan kaikille. Käytännössä kuka tahansa sai pyytää ruokaa syödäkseen.

Suomessa ja Yhdysvalloissa metsästys päätyi lopulta laillisestikin koko kansan lajiksi.

Harva metsästäjä uhoaa enää ääneen miehuullisuuttaan. Nykyään metsästystä perustellaan eläinkantojen hoitamisena, tapana nauttia luonnosta ja hankkia reilulla tavalla aidointa luomulihaa.

Saaliin kaataminen tuottaa todennäköisesti tyydytystä, joka ei johdu vain riistanhoidon ilosta tai siitä, että eläin on saanut elää hyvän elämän ennen kuin päätyy pataan.

Tuosta tunteesta ei juuri puhuta, vaikka Suomessa on yli 300 000 metsästäjää. He pitävät matalaa profiilia.

"Kun eläin tapetaan, siihen liittyy myös jonkinlaista häpeää ja syyllisyyttä", sanoo Pirjo Ilvesviita.

"Metsästyksessä eläimen kuolema tulee silmien eteen, ja sitä on vaikeampi kestää kuin marketissa, missä liha on pakattu vakuumiin eikä eläintä enää tunnista."

Ilvesviita on huomannut, että ihmiset, jotka eivät metsästä, pitävät usein eläimen tappamista pääasiana metsästyksessä. Sitä se ei välttämättä ole.

"Saalis on olennainen osa toimintaa, muutenhan metsästyksessä ei oikein olisi mieltä. Mutta se ei välttämättä ole päämäärä", Ilvesviita sanoo.

"Minäkin käyn linnustamassa, mutta en lähimainkaan aina saa saalista. Päämäärä voi olla se, että on kiva lähteä porukan kanssa jahtiin."

Sata vuotta sitten metsälle lähtöä ei tarvinnut perustella. Ruoasta oli pulaa, ja Suomessa vallitsi petoviha. 1800-luvun puolivälistä aina pitkälle 1900-luvulle eläimet jaoteltiin hyödyllisiin ja vahingollisiin.

"Petoviha oli yhteiskuntaa läpileikkaava piirre. Oli itsestään selvää, että niin sanotut hyödyttömät pedot piti hävittää kokonaan. Nyt tunnustetaan, että kaikilla lajeilla on paikkansa", kertoo Ilvesviita.

Ensi lauantaina alkaa hirvenmetsästys.

Mikko Saikku järjesti kerran yhdysvaltalaisen ystävänsä mukaan hirviporukkaan. Tätä huvitti huomata, että meno oli täsmälleen samanlaista kuin peurajahdissa Atlantin takana.

"Osa porukasta hakee ensi sijassa ruokaa, osa luontokokemusta. Osa käy sotaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!