Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vääränlainen niistäminen pitää flunssakierrettä yllä – näin niistät oikein

Lima suojelee ja puhdistaa flunssapotilaan tulehtuneita limakalvoja. Moni niistää nenänsä väärin.

Tiede
 
Olet luultavasti niistänyt nenäsi väärin koko elämäsi - näin teet sen oikein
Olet luultavasti niistänyt nenäsi väärin koko elämäsi - näin teet sen oikein
Toimittaja: Jukka Ruukki HS, Kuvaus ja leikkaus: Esa Syväkuru HS. Asiantuntija: dosentti Karin Blomgren HUS Korvaklinikka.

Taas on se aika. Kohta joka toinen meistä köhii, räkii ja kuumeilee. Suomalaiset sairastavat vuosittain arviolta 10–20 miljoona hengitystieinfektiota. Niistä suurin osa podetaan syksyllä ja talvella.

Yleensä räkärumban käynnistävät tavalliset nuhakuumevirukset, jotka pesiytyvät nenään ja nieluun. Ensi töikseen ne synnyttävät hengitysteiden limakalvoille tulehduksen. Tuloksena on ärsyttävä yskä.

Jos virukset iskevät kurkunpäähän, katoaa ääni. Nenänieluun pesiytyessään ne aiheuttavat kurkkukipua. Kun viruksen valtaavat henkitorven ja keuhkoputken, yskä muuttuu repiväksi.

Flunssavirusten runtelemat limakalvot eivät jää virusten riehuessa toimettomiksi. Ne ryhtyvät erittämään limaa kiihtyvällä tahdilla. Samalla köhä muuttuu räkäiseksi yskäksi.

"Sairastuneen kannalta on vain hyvä asia, että limaa syntyy ja räkä liikkuu", sanoo Turun yliopiston bakteeriopin professori Pentti Huovinen. "Räkä hidastaa taudin etenemistä elimistössä."

Huovisen mukaan räkä on ensimmäinen konkreettinen todiste siitä, että elimistö käy toden teolla taudinaiheuttajien kimppuun.

Limatulva puhdistaa ja huuhtelee tulehtuneita limakalvoja. Kuollutta kudosta kulkeutuu pois hengitysteistä. Kyytiä saavat myös virukset.

Lima siivoaa niitä nielun kautta ruoansulatukseen ja pois elimistöstä.

Räkäryöpyn tehosta kertoo se, ettei sairastuneilta löydy usein kuin yhtä flunssavirusta. Kun ensimmäinen taudinaiheuttaja on aktivoinut rään erityksen, toisen on jo vaikeampi tunkeutua elimistöön.

Hengitysteiden eri kohdissa syntyy hieman erilaista räkää. Tyypillisesti sitä tuottavat nenän ja nielun limakalvot.

Normaali pintoja suojaava ja kosteana pitävä lima on yleensä kirkasta. Kunnon flunssassa siihen sekoittuu kudosnestettä, kuolleiden limakalvosolujen jäänteitä, puolustussoluja, viruksia ja bakteereja.

Paksut hyhmäiset osat kirkkaan liman seassa koostuvat soluista ja niiden rippeistä. Tautisenkin räästä suurin osa on tavallista limasolujen eritettä.

"Mikrobit ja kuolleet solut ovat vain keitoksen suola ja pippuri", Huovinen kuvailee.

Nämä mausteet antavat eritteelle oman ulkonäkönsä. Flunssaräässä on enemmän sateenkaaren värejä, kuten vihreää ja keltaista. Infektion aiheuttajaa eritteen väristä ei kuitenkaan voi päätellä.

Räästä on toki haittaakin – enimmäkseen muille. Aivastus ja roiskeet levittävät tautia eteenpäin. Flunssaa potevan nenä ja nieluerite sisältävät runsaasti viruksia, sylki huomattavasti vähemmän.

trond h. trosdhal
Liian voimallinen niistäminen on vahingollista.
Liian voimallinen niistäminen on vahingollista.

Tehokkaimmin flunssa tarttuu käsien tai ovenkahvojen välityksellä nenästä nenään. Käsienpesu kymmenen kertaa päivässä pienentää flunssariskin puoleen.

Joskus räkä voi levittää tulehdusta myös omassa elimistössä. Nukkuessa viruksilla höystetty lima saattaa valua ylähengitysteistä henkitorveen ja keuhkoputkiin.

Kun räkää erittyy paljon, niistäminen tuntuu luontevimmalta keinolta avata hengitysteitä ja päästä eroon liiasta limalastista. Paranemisen kannalta siitä ei ole hyötyä. Päinvastoin.

Raju töräyttäminen raastaa rikki limakalvoja, työntää räkää vääriin paikkoihin ja voi altistaa uusille infektioille.

Tutkimusten mukaan ulospäin niistäminen aiheuttaa nenäontelossa hetkellisesti kymmeniä kertoja suuremman paineen kuin yskiminen tai aivastaminen. Koeoloissa on osoitettu, että paine pumppaa räkää ja sen mukana viruksia poskionteloon.

Yhdellä rykäisyllä eritettä siirtyy millilitran verran. Aikuisen poskionteloon tilavuus on noin 30 milliä. Flunssapotilas niistää päivässä keskimäärin 45 kertaa. Sillä täyttää helposti koko poskiontelon.

Nenän sivuonteloiden lisäksi limaa voi työntyä jopa korviin, mikä voi aiheuttaa siellä välikorvantulehduksen.

"Riski bakteeri- tai virusinfektion leviämiseen on olemassa, mutta se ei ole järin suuri, jos niistää fiksusti", sanoo dosentti Karin Blomgren HUS:in Korvaklinikasta.

Nenää ei kannata rykäistä tyhjiin yhdellä iskulla vaan sierain kerrallaan. Paine pysyy aisoissa, kun ei purista nenäliinaa liian tiukasti sieraimia vasten. Niistettäessä ilma saa päästä läpi.

"Jos räkä ei tunnu irtoavan, sierainten kostuttaminen saattaa auttaa", sanoo dosentti Blomgren. Tavallinen suolaliuossuihke ajaa asian.

Myös höyryhengitys, kuuma suihku tai saunominen saavat limaan liikettä. Löylyyn ei kuitenkaan pidä mennä, jos flunssaan liittyy kuumetta ja lihassärkyä. Kuumuus kiihdyttää verenkiertoa ja lisää vaaraa, että taudinaiheuttajat kulkeutuvat verenkierron mukana sydänlihakseen ja tulehduttavat sen.

Kimmo Taskinen / HS
Mikrobit ja kuolleet solut antavat räälle sen värin.
Mikrobit ja kuolleet solut antavat räälle sen värin.

Niistäessä räkä kulkee tavallaan väärään suuntaan. Sen normaali reitti on sisään, ei ulos. Fysiologisesti luontevampaa olisi antaa liman valua takaisin nieluun. Pitäisikö töräyttelyn sijasta ryhtyä ryystämään?

"Se ei taitaisi olla meidän kulttuurissa kovin sopivaa", dosentti Blomgren pohtii.

Valumattomanakin räkä teettää töitä – ainakin osalle meistä. Kuivuessaan se pakkautuu kutiavaksi karstaksi limakalvojen pinnalle. Arjen kokemusten perusteella nenän kaivaminen on yleistä.

Nenänkaivuun suosion todistaa myös tiede. Intialaisen tutkimuksen mukaan sitä harrastavat lähes kaikki. 200 haastatellusta teinistä 96,5 prosenttia tunnusti pyöräyttävänsä sormea sieraimessa säännöllisesti.

Tavallinen tahti on neljästi päivässä, mutta himokaivajat ylsivät 20 kertaan. Joka kuudes piti kaivamista vakavana henkilökohtaisena ongelmana.

Viisi prosenttia haastatelluista ilmoitti myös syövänsä räkää. Tutkijat mukaan todellinen luku on paljon suurempi.

Räkäklönttejä syödään piilossa muilta, ja asian tunnustamista pidetään häpeällisempänä kuin pelkkää nenän kaivamista.

 

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!