Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Avaruuspuku on kuin yksipaikkainen avaruusalus – asun 11 kerrosta suojaavat kaikelta

Tiede
 
tass photo, nasa kuvankäsittely kimmo taskinen hs
1. Kosmonautti Juri Gagarin lensi ensimmäisen avaruuslennon oranssissa asussa huhtikuussa 1961. Kuvassa on puvun kopio. 2. Astronautti John Glenn matkalla laukaisualustalle helmikuussa 1962. 3. Tanskan astronautti Andreas Mogensen lensi ISS-avaruusasemalle syyskuun alussa venäläisessä asussa, jota käytetään Sojuz-kantorakettien lähdössä. 4. Nasan tulevaisuuden avaruusasun yksi mallikappale on Z-1. Pukuun voi astua sisään helposti takaa, ja sen saa nopeasti ilmalukkoon.
1. Kosmonautti Juri Gagarin lensi ensimmäisen avaruuslennon oranssissa asussa huhtikuussa 1961. Kuvassa on puvun kopio. 2. Astronautti John Glenn matkalla laukaisualustalle helmikuussa 1962. 3. Tanskan astronautti Andreas Mogensen lensi ISS-avaruusasemalle syyskuun alussa venäläisessä asussa, jota käytetään Sojuz-kantorakettien lähdössä. 4. Nasan tulevaisuuden avaruusasun yksi mallikappale on Z-1. Pukuun voi astua sisään helposti takaa, ja sen saa nopeasti ilmalukkoon. Kuva: tass photo, nasa kuvankäsittely kimmo taskinen hs

Kuvittele asu, jossa tunnet olosi mukavaksi niin Etelänavalla kuin Arabian aavikolla. Sellainen on avaruuspuku, kerrospukeutumisen ehdotonta aatelia.

Astro- tai kosmonautin sietokyky on koetuksella ilmakehän tuolla puolen. Lämpötila voi vaihdella +120 asteesta auringonpaisteessa –150:een varjossa.

Maata kiertävällä radalla lämpö voi vaihtua äärestä toiseen 45 minuutin välein. Maan toinen puoli kun on aina varjossa, ja ratakierros Maan ympäri kestää 90 minuuttia.

ulistein bild astro-graphs
Astronautti James Irwin harjoitteli kuulentoa varten helmikuussa 1967.
Astronautti James Irwin harjoitteli kuulentoa varten helmikuussa 1967.

Avaruusmallistojen historia on hieman yli 50-vuotinen. Pukujen juuret ovat sodanjälkeisten hävittäjä- ja koelentäjien asuissa. Juuri he testasivat ensiksi äärioloja. He lensivät korkealle ja tarvitsivat yläilmoissa lisähappea. Heille kehitettiin painepuku, kypärä ja happilaitteet.

Noista 1950-luvun päivistä asuja on jalostettu vielä kovempiin oloihin.

Avaruudessa on suojauduttava esimerkiksi pienen pieniä meteoroideja vastaan. Ne voivat iskeä pukuun 8–16 kilometrin sekuntivauhtia eli paljon lujemmin kuin rakeet Maan päällä.

Isku voisi repiä puvun riekaleiksi, jollei siinä olisi useita kerroksia. Mikrometeoroidien takia asussa on myös alumiinikerros.

Avaruusasun sisin kerros viilentää. Puuvillakerraston sisällä on putkisto, jossa kiertää nestettä. Sen päälle on ladottu jopa kymmenen kerrosta. Yksi takaa oikean paineen, toinen poistaa hiilidioksidia. Uloin eli 11. kerros on yleensä vaalea. Sen tehtävä on heijastaa lämpöä.

Osa kerroksista on saumattu yhteen. Muuten pukeutuminen voisi kestää tuntikausia.

Hyvin ovat puvut suojanneet. Yhdysvaltain astronautit ovat viettäneet sadoilla avaruuskävelyillä jo yli 2 900 tuntia, eikä onnettomuuksia ole sattunut.

Avaruuden ylin vaatturi on yhdysvaltalainen insinööri David Cadogan. Hän suunnitteli avaruuspukuja jo 1960-luvulla kuulennoille.

Alamy
Avaruuden "nojatuoli". Vuodesta 1984 lähtien astronautti on voinut liikkua selkärepun suuttimien avulla. Sitä ennen avaruuskävelijät olivat letkulla kiinni aluksessa.
Avaruuden "nojatuoli". Vuodesta 1984 lähtien astronautti on voinut liikkua selkärepun suuttimien avulla. Sitä ennen avaruuskävelijät olivat letkulla kiinni aluksessa.

Kuumatkoille puvut oli räätälöity astronautin mukaan. Muotioikuista ei juuri piitattu. Tärkeintä oli, että puku suojasi ja toimi. Kuukävelijät näyttivät satojen miljoonien katsojien silmissä pulleilta Michelin-ukoilta.

Asu painoi selkäreppuineen Maassa 82 kiloa, mutta Kuun painovoimassa vain kohtuulliset 14 kiloa. Kahden astronautin piti ujuttautua pukuun Apollon kuumoduulissa, joka oli noin hissin kokoa.

Kylmyys oli purra sormenpäihin kumikerrosten läpi. Sormenpäissä piti kuitenkin säilyä tunto, koska Kuussa käytettiin monia työkaluja.

"Kuukävelyjen jälkeen näppini olivat aivan jäässä", kertoi Apollo 17:n toinen astronautti Harrison Schmitt HS:lle, kun kävi Helsingissä Ilmatieteen laitoksen vieraana keväällä 2009.

Yhdysvaltalaiset astronautit käyttävät puvuissaan aina uusimpia materiaaleja, kuin muodin oikkuja seuraten.

Neuvostoliiton kosmonautit valitsivat toisen tien. He kehittivät mallistoaan hitaasti mutta varmasti – kuten maallisessa muodissaan.

Asuihin on tehty Neuvostoliitossa ja Venäjällä vain oleellisia parannuksia.

ullstein bild spiegel
Kopio Neuvostoliiton kosmonauttien puvusta. Neuvostoaikana ennen vuotta 1992 avaruusmuotikin muuttui hitaasti.
Kopio Neuvostoliiton kosmonauttien puvusta. Neuvostoaikana ennen vuotta 1992 avaruusmuotikin muuttui hitaasti.

Avaruudessakin on eri asuja eri menoihin. Raketin lähdössä puku voi olla paljon kevyempi kuin avaruuskävelyllä. Avaruusasemalla kellumiseen käy jo tavallinen kevyt oloasu.

Avaruuspuvuillakin on ompelijansa. Yhdysvaltain astronautti Scott Parazynski vieraili aikoinaan ompelimossa, jossa on tikattu astronauttien kaikki elintärkeät puvut.

Parazynski halusi kiittää niitä, jotka olivat pitäneet häntä elossa avaruudessa viidellä sukkulalennolla. Ompelijat olivat vierailusta hyvin ilahtuneita.

Eräs rouva sanoi ompelukoneensa ääreltä kokeneelle astronautille: "Kun ompelen tällaista asua, ajattelen, että teen sitä pojalleni. Sen pitää olla täydellinen – muuten hän menettäisi henkensä."

Tarinan kertoi American Scientist -lehdessä avaruuden vaatturi Cadogan. Nyt hän johtaa avaruusasuja suunnittelevaa ILC Doveria, jonka puvuissa ihminen menee ehkä Marsiin.

Uusissa asuissa nivelkohtien liikkuvuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Se helpottaa liikkumista ja työntekoa. Samalla puku on ohentunut ja painaa enää 57 kiloa.

Astronautti voi hypätä tulevaisuuden pukuun kuin palomies varusteisiinsa. Mars-mönkijästä voi astua suoraan puvun sisään.

Punaisella planeetalla astronautin pitää pukeutua samaan asuun ehkä 250 kertaa. On varauduttava siihenkin, että pukuun tulee reikä. Silloin asun älykäs kangas korjaa itse itsensä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!