Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jos iso meteoriitti aiheutti dinosaurusten kuoleman, mistä meteoriitin jälki löytyy?

Tiede
 
Pekka Tuisku geologian ja mineralogian lehtori Oulun yliopisto

Valtteri Tapio, 6

Dinosaurusten joukkotuho tapahtui liitukauden lopussa, noin 65 miljoonaa vuotta sitten. Sen ajatellaan aiheutuneen Meksikon Jukatanin niemimaalle iskeytyneestä meteoriitista.

Meteoriitin iskusta syntyneestä kohdasta käytetään nimeä Chicxulubin kraatteri, mutta se ei näy maan pinnan muotoina juuri ollenkaan. Suurin osa kraatterista sijaitsee nimittäin meren alla, ja kuivalla maalla oleva osa on ehtinyt tasoittua melkoisesti.

Paras todiste kraatterin sijainnista on sen keskustassa sijaitseva alue, jonka painovoima eli kappaleita puoleensa vetävä voima on kohonnut. Painovoiman kohoaminen osoittaa, että maan sisällä on jotakin kivilajeja painavampaa ainetta.

Alueella on myös maan vajoamia, jotka ovat puoliympyrän muodossa. Vajoamat ovat kehittyneet ilmeisesti vuosimiljoonien aikana, kun meteoriitin törmäyksessä alueen reunalle murentuneet kivet ovat kuluneet pois.

Dinosaurusten joukkotuholle on esitetty meteoriitin lisäksi muitakin syitä. Yksi niistä on Deccanin laakiobasaltin purkaus nykyisessä Intiassa. Yli kaksi kilometriä paksu laavakenttä peitti alleen lähes kaksi kertaa Suomen laajuisen alueen.

Myös maapallon mannerlaattojen liikkeeseen liittyvä ilmastonmuutos on voinut hävittää dinosaurukset.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!