Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten sähkö on kehittynyt?

Tiede
 
Antti Stenvall sähkömagneettisen mallintamisen dosentti Tampereen teknillinen yliopisto

Alpo Takalahti, 5

Sähkö on luonnonilmiö, joka on säilynyt täsmälleen samanlaisena miljardeja vuosia. Ihmisten ymmärrys sähköstä tai hienommin sanottuna sähkömagnetismista on sen sijaan kehittynyt vuosien saatossa valtavasti.

Ihmisille on ollut aina selvää, että esineet putoavat alaspäin. Luonnosta tehdyt havainnot ajoivat filosofit pohtimaan, onko painovoiman lisäksi olemassa muitakin perusvoimia.

Sitten tehtiin kokeita, joissa tutkittiin järjestelmällisesti sähkön luonnetta. Vähitellen ymmärrettiin, että on olemassa kahdenlaista sähköistä tilaa eli varausta. Sähkövaraus voi olla joko positiivista tai negatiivista. Vastakkaiset tilat vetävät toisiaan puoleensa ja samanlaiset hylkivät toisiaan.

Tätä voi testata esimerkiksi hankaamalla ilmapalloa tukkaan. Näin hiuksiin ja ilmapalloon syntyy erilainen sähkövaraus ja ilmapallo jää tukkaan kiinni.

Lopulta ihmiset kehittivät sähkölaitteita, kuten sähkömoottorin, puhelimen ja sähkövalon. Näissä laitteissa sähkövaraukset saadaan liikkumaan tehokkaasti sähköjohdon sisällä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!