Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkija: Suomesta puuttuu kunnollinen maahanmuuttopolitiikka

Tiede
 
Milka Alanen
Pasi Saukkosen mukaan Eurooppa ei vielä oikein ymmärrä tänne kohdistuvaa muuttoa. Toiseen maailmansotaan asti Eurooppa oli maanosa, josta lähdettiin muualle.
Pasi Saukkosen mukaan Eurooppa ei vielä oikein ymmärrä tänne kohdistuvaa muuttoa. Toiseen maailmansotaan asti Eurooppa oli maanosa, josta lähdettiin muualle. Kuva: Milka Alanen

Kansalaistorille Helsinkiin kokoontui heinäkuisena tiistaina 15 000 ihmistä osoittamaan mieltään avoimen ja monikulttuurisen Suomen puolesta. Se oli vastalause kansanedustaja Olli Immosen rasistiseksi tulkitulle Facebook-kirjoitukselle.

Politiikan tutkija Pasi Saukkonen seisoi väkijoukon laidalla ja mietti, mistä torilla oikein keskusteltiin.

"Yleisellä tasolla voi sanoa, että mielenosoittajien unelma oli rasismista vapaa suvaitsevainen yhteiskunta, jossa kaikkien ihmisoikeudet ovat kunnossa."

Jos tätä yrittää täsmentää, tehtävä käy vaikeaksi.

Rasismin torjuminen ei vielä määritä, tuetaanko kouluissa muita äidinkieliä kuin suomea ja ruotsia, annetaanko maahanmuuttajien yhdistyksille rahaa omien perinteiden ylläpitämiseen, saavatko kaikki uskonnolliset yhdyskunnat julkista tukea ja pitääkö uskonnollisten vapaapäivien perustua vain kristilliseen kalenteriin.

Tämä keskustelu ei etene, koska kaikki teemat pakolaiskiintiöistä ruotsin kielen asemaan niputetaan samaan väittelyyn monikulttuurisuudesta.

Suomella ei nyt ole kunnollista maahanmuuttopolitiikkaa, sanoo Saukkonen.

"Siihen tarvitaan erikseen pakolaispolitiikka ja kotouttamispolitiikka sekä kanta siihen, miten suhtaudutaan tulijoiden kielellisiin ja kulttuurisiin oikeuksiin. Vaikka ne kietoutuvat toisiinsa, ne olisi saatava erilliseen tarkasteluun."

Mielenosoituksen laukaisseessa englanninkielisessä kirjoituksessaan Immonen totesi, että "multiculturalism" on painajainen. Hän ei kuitenkaan heti täsmentänyt, haluaako hän tehdä lopun monikulttuurisuudesta vai multikulturalismista. Ne ovat eri asioita.

Monikulttuurisuuden vastustamisessa ei Saukkosen mielestä ole järkeä. Suomessa on ollut erilaisia kulttuureja, uskontoja ja kieliä iät ja ajat.

Multikulturalismissa sen sijaan on kyse siitä, miten erilaisten ihmisten yhteiselo käytännössä toteutetaan. Siitä poliitikkojen pitäisi Saukkosen mielestä keskustella.

Kuka?

Politiikan tutkija ja tuore bloggaaja

 Pasi Saukkonen, 51, on kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiön Cuporen johtaja ja Helsingin kaupungin tietokeskuksen erikoistutkija.

 Väitteli Helsingin yliopistossa 1999.

 Alkoi kesällä kirjoittaa tutkimusaiheistaan blogia pasisaukkonen.wordpress.com

 Asuu Konalassa. Perheessä vaimo ja kaksi lasta.

Multikulturalismi on politiikkaa, jossa julkisin varoin tuetaan vähemmistökulttuurien säilymistä.

Päinvastainen toimintatapa on sulauttaminen, jossa vähemmistöt yritetään suomalaistaa mahdollisimman tehokkaasti.

Suomi on vähemmistöjen huomioimisessa koko Euroopan ykkönen, toteaa kanadalaisen yliopiston vertailu.

Maamme kun on kokonaan kaksikielinen, saamelaisilla on itsehallinto, ja evankelisluterilainen ja ortodoksinen kirkko ovat melko tasaveroisessa asemassa.

Perustuslaki turvaa saamelaisille, romaneille ja kaikille muillekin oikeuden oman kielen ja kulttuurin säilyttämiseen.

Kaikki ei tosin toteudu käytännössä kuten paperilla.

"Oikeastaan Suomen sijoitus kertoo enemmän niistä muista maista", Saukkonen toteaa.

Hollanti toteuttaa tätä nykyä sulauttamispolitiikkaa. Vielä Euroopan edellisen pakolaiskriisin aikaan 1990-luvulla maassa vallitsi multikulturalistinen linja.

Saukkonen seurasi sitä läheltä, kun vaimon tutkimustyö vei pariskunnan Hollantiin asumaan. Se innosti hänet kirjoittamaan väitöskirjansa kansallisista identiteeteistä Alankomaissa ja Suomessa.

Saukkonen on mielestään saanut ensikosketuksen monikulttuurisuuteen jo nuoruusvuosinaan Oulunsalossa. Siellä asui kommunisteja ja vanhoillislestadiolaisia, eikä Saukkosen perhe kuulunut kumpiinkaan.

"Iso osa koululuokasta käveli ulos, kun televisio tuotiin sisään. Kun Helsingissä kuulin sosiologien puhuvan suomalaisesta yhtenäiskulttuurista, minä koin kasvaneeni heimoyhteiskunnassa."

Saukkonen pitää viime kädessä tilastoja ja kaunokirjallisuutta parhaina tapoina ymmärtää maahanmuuttoa.

Hän suosittelee Henning Mankellin kirjaa Nimeltään Tea-Bag, Marina Lewyckan teoksia Traktorien lyhyt historia ukrainaksi ja Muu maa mansikka? sekä Salman Rushdien Saatanallisia säkeitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!