Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vauvakato vaivaa Suomea – lapsia syntyy vähemmän kuin lähes 30 vuoteen

Milloin syntyvät ne lapset, joiden hankkimista nyt lykätään?

Tiede
 
Ville Männikkö
Elina Wiik synnytti toisen tyttärensä viime viikolla Helsingin Kätilöopistolla. Lama ei ole vaikuttanut perheen suunnitelmiin, sillä lääkäriäidillä ja insinööri-isällä on riittänyt töitä.
Elina Wiik synnytti toisen tyttärensä viime viikolla Helsingin Kätilöopistolla. Lama ei ole vaikuttanut perheen suunnitelmiin, sillä lääkäriäidillä ja insinööri-isällä on riittänyt töitä. Kuva: Ville Männikkö

Tänä vuonna Suomessa syntyy vähemmän lapsia kuin lähes kolmeen vuosikymmeneen. Väestötieteilijät arvioivat, että kokonaishedelmällisyys painuu alle 1,7:n. Luku tarkoittaa sitä lasten määrää, jonka nainen keskimäärin elämänsä kuluessa saa.

Näyttää ilmeiseltä, että nykyinen lama vie lapsentekohalut. Taantuma alkoi vuonna 2008, ja syntyvyys kääntyi laskuun pienen viipeen jälkeen vuosina 2011.

"Onkohan nyt saavutettu aallonpohja?" pohtii tutkija Anneli Miettinen Väestöliitosta. Syntyneitten määrää kuvaava käyrä on mennyt alamäkeä jo useita vuosia, vaikka tätä ennen se oli 15 vuotta melko suora viiva.

"Nykyinen lama näyttää vaikuttavan niin, että pariskunnat siirtävät ensimmäisen lapsen hankintaa eivätkä hanki ollenkaan toista tai kolmatta", Miettinen sanoo.

Sen sijaan edellinen lama nosti syntyvyyttä hetkellisesti 1990-luvun alussa, vaikka kansakunta kärsi rajusta työttömyydestä. Myös silloin syntyi vähän esikoisia, mutta aiempaa enemmän toisia ja kolmansia lapsia.

Syy saattoi olla siinä, että kotihoidon tuki laajeni vuonna 1991, ja monen perheen äiti halusi mieluummin hoitaa tuen turvin uutta vauvaa kuin jäädä työttömäksi.

Tätä on pidetty yhtenä osoituksena siitä, että perhepolitiikalla voidaan vaikuttaa lapsilukuun. Osa tutkijoista kuitenkin uskoo, ettei tällaisin toimin voida muuttaa lasten määriä vaan pikemminkin sitä, missä tahdissa lapsia tehdään.

Entäs nyt? Onko lähivuosina odotettavissa pienokaisten kato – vai peräti vauvabuumi? Mitäs jos jossain vaiheessa tulla tupsahtavat yhtaikaa maailmaan ne lapset, joiden hankkimista pariskunnat tällä hetkellä lykkäävät, miettii perhetutkija Lassi Lainiala Väestöliitosta.

Edellisen kerran syntyvyyskäyrä teki selvän mutkan ylöspäin 1980-luvun lopun pitkällä nousukaudella. Silloin Suomessa vallitsi melkein täystyöllisyys. Rakennettiin ennätysmäärä omakotitaloja, oli huoneita, joita täyttää jälkikasvulla.

Pitäisikö nykyisestä alhaisesta kokonaishedelmällisyydestä olla huolestunut?

"Ainakin me Väestöliitossa olemme. Valtaosa ihmisistä toivoo parisuhdetta ja lasta. Jos taloudelliset seikat estävät haaveiden toteuttamista, se vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin ja onnellisuuteen", Miettinen toteaa.

Nykyisin naiset hankkivat ensimmäisen lapsensa keskimäärin 28-vuotiaina ja miehet 30-vuotiaina.

"Siinä ei ole kovin paljon siirtämisen varaa. Ei ole ollenkaan varmaa, että pystyy saamaan niin monta lasta kuin haluaisi, jos aloittaa 35-vuotiaana."

Miettisen mukaan pitää myös pohtia sitä, miten hedelmöityshoidot vastaavat tulevaisuuden tarpeisiin. Tätä nykyä niiden avulla on saanut alkunsa noin neljä prosenttia elävänä syntyneistä lapsista.

"Ne ovat kalliita lapsia. Myöskään yhteiskunnan kannalta ei ole hyvä asia, että tahaton lapsettomuus lisääntyy."

Lapsettomien naisten osuus 35-vuotiaista naisista on parissa vuosikymmenessä kohonnut noin 20 prosentista runsaaseen 27 prosenttiin. Samanikäisistä miehistä yli 40 prosentilla ei ole lapsia.

"Osa saa lapsia tätä vanhempana, mutta on todennäköistä, että lopulta lapsettomaksi jää noin joka viides nainen ja useampi kuin joka neljäs mies", Miettinen sanoo.

Vapaaehtoinen lapsettomuus on harvinaista. Tutkimusten mukaan vain muutama prosentti suomalaisista päättää olla koskaan hankkimatta lapsia.

Näyttää siltä, että ihmiset sopeuttavat unelmansa kovan todellisuuden mukaisiksi. Tämä käy ilmi Väestöliiton vuoden 2015 perhebarometrista, joka julkaistaan myöhemmin syksyllä. Kyselyyn on osallistunut kolmetuhatta 20–50-vuotiasta suomalaista, ja heidän vastaustensa perusteella on tarkoitus selvitä, miten taantuma on vaikuttanut kansalaisten toiveisiin ja aikeisiin.

"Muutos on selvä. Aiemmin suomalaiset halusivat keskimäärin kahta, kolmea lasta, nyt vain kahta. Myös pienen perheen tai lapsettomuuden toive on yleistynyt. Ennen oli melkein sääntö, että jos perheessä oli yksi lapsi, sille kaivattiin sisarusta", Miettinen kertoo.

Lisäksi solmittujen avioliittojen määrä on pudonnut reippaasti? Kun vuonna 2012 meni naimisiin 28 878 paria, 2013 määrä oli 25 119 ja 2014 enää 24 462.

"Miksi avioliitot ovat vähentyneet? Meillähän siihen ei liity pakollista taloudellista taakkaa", ihmettelee Lainiala. Hän arvelee, että syy silti on taloudellinen – mutta ei kuitenkaan se, että parit tahtoisivat pitää komeammat häät kuin mihin heillä on nyt varaa.

"Voi olla vaikeaa löytää työpaikkaa ja asuntoa, mutta miksi nämä asiat siirtäisivät avioitumista? Ehkä avioliitto nykyaikana seuraa siitä, että on yhteinen lapsi ja nyt ei hankita sitä lasta eikä mennä naimisiin, kun avoliittokin tarjoaa mahdollisuuden elää yhdessä."."

Avioitumista siirtävät etenkin 20–34-vuotiaat. Avoliitoista ei ole vastaavaa tilastoa.

Jos yhä harvempi suomalainen tekee entistä vähemmän lapsia, Suomen väkiluku vääjäämättä laskee. Olisiko se sitten niin pahasta?

"Yleensä valtiot pitävät väestönkasvua lähtökohtaisesti hyvänä asiana. Ajatellaan, että tasainen väestönkasvu pitää työvoiman suhteellisen nuorena ja tuottavana. Euroopan väkirikkaista maista vain Hollanti on tyytyväinen nykyiseen

1940-luvulla julkaistiin postimerkkejä vauvabuumin kunniaksi.
1940-luvulla julkaistiin postimerkkejä vauvabuumin kunniaksi.

suhteellisen matalaan väestönkasvuun, ja Britanniassa aiempi myönteinen suhtautuminen väestönkasvuun on viime vuosina muuttunut kielteiseksi", Miettinen sanoo.

Hänen mukaansa voisi olla globaalisti edullista, ettei länsimaissa hankittaisi paljon lapsia, mutta yksittäisille maille syntyvyyden aleneminen aiheuttaa ongelmia. Esimerkiksi huoltosuhde heikkenee: aina vain harvemmat hoitavat koko ajan suurenevaa vanhusten joukkoa.

Suomessa kuolee vuodessa noin 50 000 ihmistä ja syntyy 60 000. Sen sijaan Saksassa ja Italiassa syntyneitten määrä on jo pitkään ollut alempi kuin kuolleitten. Maahanmuuton ansiosta molempien maiden väestö kuitenkin kasvaa.

Suomessa kaksi kolmasosaa väestönkasvusta muodostuu tällä hetkellä maahanmuutosta. Ranskassa ja Ruotsissa siirtolaisten syntyvyys nostaa jo kokonaissyntyvyyttä. Jotta Suomessa kävisi näin, tarvittaisiin paljon lisää tulijoita. Maahanmuuttajat näet sopeutuvat silläkin tavoin, että alkavat tehdä yhtä vähän lapsia kuin uuden kotimaansa syntyperäiset asukkaat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!