Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ahvenanmaan uusi fossiililöytö kertoo Itämeren trooppisesta ajanjaksosta

Juuri löytynyt Asaphus fennicus eli 450 miljoonaa vuotta sitten Suomemme rannoilla

Tiede
 
Maija Karala
Björn Kröger
Reilun sentin pituinen Asaphus fennicus -trilobiitti on merkittävä löytö, sillä sitä ei tunneta mistään muualta kuin Ahvenanmaalta.
Reilun sentin pituinen Asaphus fennicus -trilobiitti on merkittävä löytö, sillä sitä ei tunneta mistään muualta kuin Ahvenanmaalta. Kuva: Björn Kröger

Trooppisen Itämeren ulappa aukeni päiväntasaajan eteläpuolella. Suomen rannikolla kukoistivat koralliriutat. Kalat olivat harvassa, sillä merta hallitsivat selkärangattomat eläimet.

Tällaisia tarinoita kertovat fossiilit, joita on löytynyt Ahvenanmaalta kahden viime vuosikymmenen aikana.

Ahvenanmaan fossiilit syntyivät, kun esihistorialliset merieläimet hautautuivat merenpohjan liejuun ja kivettyivät sinne. Useimmat ovat peräisin ordoviikkikaudelta, noin 450 miljoonan vuoden takaa. Itämeren altaan ja sen ympärysmaat kattanut pieni Baltika-manner oli parhaillaan ajautumassa subtrooppiselta alueelta päiväntasaajalle.

"Fossiilit ovat kiehtovia Suomen oman historian kannalta, mutta niisä on myös maailmanlaajuisesti mielenkiintoisia seikkoja", kertoo yli-intendentti Arto Luttinen Luonnontieteellisestä keskusmuseosta.

Ne kertovat rannikon luonnosta aikana, jolloin elämä oli ottamassa ensiaskeliaan maalle. Virossa ja Gotlannissakin on muinais-Itämeren fossiileja, mutta enimmäkseen nuorempia ja kauempaa ulapalta.

Ainutlaatuisia eläinlajejakin on löytynyt.

Maija Karala
Keijo Hiltunen löysi ensimmäisen fossiilinsa omasta mökkirannasta. Sen jälkeen hän on kaivanut esiin kaikki aukeaman muinaiseläimet.
Keijo Hiltunen löysi ensimmäisen fossiilinsa omasta mökkirannasta. Sen jälkeen hän on kaivanut esiin kaikki aukeaman muinaiseläimet.

Suurimman osan Ahvenanmaan fossiileista on kaivanut esiin Keijo Hiltunen. Nyt hän esittelee äskettäin löytämäänsä Asaphus fennicus -trilobiittia. Etäisesti siiraa tai torakkaa muistuttaneet trilobiitit elivät maailman merissä lähes 300 miljoonaa vuotta. Nyt ne ovat yleisiä fossiileja. Mutta tämä on erityinen.

"Se on jokaisen paleontologin unelma", Hiltunen ilmoittaa ylpeänä. Fennicus tunnetaan ainoastaan Ahvenanmaalta. Löytö on toinen ikinä – ja ainoa ehjänä löytynyt.

Ensimmäinen 110 vuotta sitten tavattu yksilö päätyi länsinaapuriin Uppsalan yliopiston kokoelmiin. Kauan odotettu toinen fennicus saa jäädä kotimaahansa.

Hiltunen ei ole ammattitutkija vaan innokas harrastaja. Silti hänellä on ollut tutkimukselle valtavasti annettavaa.

"Näiden fossiilien keräämiseen tarvitaan harrastajia", selittää Luonnontieteellisen keskusmuseon paleontologisten kokoelmien intendentti Björn Kröger.

"Fossiilien löytämiseen täällä tarvitaan tiedon lisäksi hyvää tuuria ja vuosia aikaa."

Ahvenanmaan fossiilit eivät ole alkuperäisillä sijoillaan muinaisessa kalkkikalliossa, mistä niitä olisi helppo hakea. Jääkaudet ovat repineet ne irti ja paiskoneet sinne tänne. Emokallio on hyvässä piilossa Itämeren pohjassa.

Etsijä tarvitsee myös hyvät välit paikallisiin maanomistajiin. Ahvenanmaalla jokamiehenoikeudet eivät ole yhtä laajat kuin mantereella, eikä toisen mailla kaivelijaa katsota hyvällä.

Tausta

Etsi fossiili!

Parin vuosikymmenen takaisten raporttien mukaan ordoviikkikautisten merieläinten fossiileja saattaa olla paljonkin Tammisaaresta aina Vaasan tienoille ulottuvalla kaistaleella. Muualtakin Suomesta fossiileja saattaa löytää.

Luonnontieteellisen keskusmuseon intendentti Björn Kröger kutsuu harrastajia mukaan fossiilinmetsästykseen. Suomessa laki ei kiellä fossiilien keräämistä, eikä niiden poimimisesta ole mitään vahinkoa. Maanomistajan lupa on kuitenkin hyvä olla.

Ulkomailla sama ei välttämättä päde. "Turkissa voi joutua vankilaan, jos yrittää viedä maasta fossiileja", Kröger varoittaa.

Harrastajan ja tutkijan yhteistyö hyödyttää molempia. Harrastaja saa selville, minkä eläimen hän on löytänyt, ja tutkija voi saada aivan uutta tietoa.

Rannikon fossiilit löytyvät kalkkikiven kappaleista. Kivet ovat harmahtavia, tasaisen massamaisia ja rikkoutuvat helposti vasaralla. Oikeanlaisen kiven voi tunnistaa myös pudottamalla pienen palasen väkiviinaetikkaan. Jos kivi alkaa kuplia, se on kalkkikiveä.

Kröger tunnistaa löydöt valokuvista. Niitä voi lähettää osoitteeseen bjorn.kroger@helsinki.fi.

Vuosikymmeniä Ahvenanmaalla mökkeillyt ja asunut Hiltunen pärjää myös ahvenanmaalaisten kanssa.

Kaikki alkoi sattumalta 1990-luvulla. Hiltusen perhe löysi mökkirannastaan fossiilin. Se tunnistettiin Tukholman luonnontieteellisessä museossa ordoviikkikautiseksi trilobiitiksi.

Tietotekniikan alalla työskennellyt Hiltunen innostui fossiileista niin, että opiskeli itsensä Ruotsin luonnonhistoriallisen museon tutkijoiden tuella asiantuntijaksi. Hän on tehnyt vuosien varrella yhteistyötä useiden ruotsalaisten ja suomalaisten yliopistojen kanssa.

Fossiileja on kuitenkin Suomessa tutkittu hyvin vähän, kertoo Kröger, joka siirtyi äskettäin Berliinin luonnontieteellisestä museosta Helsinkiin. Paleontologejakaan ei ole kuin kourallinen.

"Vasta nyt löytöjä alkaa olla koossa niin paljon, että niiden vakava tieteellinen tutkimus on mahdollista", Kröger sanoo.

Aivan ensimmäisenä hän aikoo selvittää fossiilien ajoituksen. Mitkä kivistä ovat nuorimpia ja mitkä vanhimpia? Kuinka Itämeren alueen muuttuminen trooppiseksi näkyy niissä?

Ainoita suomalaisia fossiileja Ahvenanmaan merieläimet eivät ole. Dinosaurukset meiltä puuttuvat, mutta paljon vanhempia elämänmuotoja löytyy.

Olkiluodosta, Säkylästä ja Uudestakaupungista on kerätty simpukkamaisia lonkerojalkaisia reilun 500 miljoonan vuoden takaa eli varhaiselta kambrikaudelta. Samoilta ajoilta ovat Kilpisjärven kivettyneet tunnelit. Pehmeään liejuun aikoinaan kaivetut kolot lienevät matojen tekosia.

Tämäkin ajanjakso on maailman historiassa merkittävä, sillä juuri kambrikaudella tapahtui eläinten monimuotoisuuden suuri räjähdys.

Vieläkin vanhempia asukkaita Suomenmaalla on ollut.

Näsijärven rantakallioista entisen Aitolahden kunnan alueelta löytyi 1890-luvulla outoja palleroita, jotka saivat nimekseen Corycium enigmaticum. Nimi tarkoittaa kirjaimellisesti mystistä hiilipussia.

Nykytiedon mukaan pussukat ovat peräti 1,9 miljardia vuotta vanhoja. Ne eivät ole varsinaisia fossiileja, mutta hiili on alkuperältään eloperäistä.

Hiilipussit komeilivat Aitolahden kunnan vaakunassakin. Kyseessä lienee Suomen historian ainoa fossiilia esittävä kunnanvaakuna. Nyttemmin Aitolahti on liitetty Tampereeseen.

Suomen kaikkein vanhimpien elämän merkkien tittelin nappaavat Tervolan stromatoliitit. Ne ovat peräti 2,1 miljardia vuotta vanhoja sinileväkasvustoja, jotka syntyivät muinaisella vuorovesirannalla.

Sinilevät eli oikeammin syanobakteerit olivat varhaisimpia tunnistettavia elämänmuotoja.

Tervolan stromatoliitteja voi bongata Tornion kaupungintalon, Rovaniemen Lappia-talon ja Helsingin yliopiston Porthanian lattioissa. Fossiileja sisältävä kalkkikivi on kaunista ja helposti käsiteltävää, joten se on päätynyt rakennuskiveksi.

Suurin osa Suomen julkisten rakennusten fossiileista on kuitenkin tuontitavaraa Virosta. Omat vähälukuiset fossiilimme lienevätkin paremmassa käytössä museoissa kuin lattialaattoina.

Maija Karala
Oikosarvet olivat mustekalojen varhaisia sukulaisia ja aikansa huippupetoja. Pätkä Orthoceras-oikosarvea sai seuraksi nykynilviäisen.
Oikosarvet olivat mustekalojen varhaisia sukulaisia ja aikansa huippupetoja. Pätkä Orthoceras-oikosarvea sai seuraksi nykynilviäisen.
Maija Karala
Rannoilla lojuu myös Itämeren valmiiksi esiin hiomia fossiileja.
Rannoilla lojuu myös Itämeren valmiiksi esiin hiomia fossiileja.
Maija Karala
Ordoviikkikautisen Itämeren pohjalla ryömivät kotilot ja siiramaiset trilobiitit. Nykyisin ne piilottelevat usein kalkkikiven kappaleissa.
Ordoviikkikautisen Itämeren pohjalla ryömivät kotilot ja siiramaiset trilobiitit. Nykyisin ne piilottelevat usein kalkkikiven kappaleissa.
Maija Karala
Ahvenanmaalta löytynyt kivi koostuu kokonaan merililjojen kappaleista. Löytö on tältä aikakaudelta ainoa laatuaan maailmassa.
Ahvenanmaalta löytynyt kivi koostuu kokonaan merililjojen kappaleista. Löytö on tältä aikakaudelta ainoa laatuaan maailmassa.
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!