Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhemmat ja yhteiskunta satuttavat

Tiede
 

Vieroksunta aiheuttaa seksuaalivähemistöille tutkitusti kärsimystä. Poliittisella ja yhteiskunnallisella tasolla ilmenevien asenteiden vaikutusta on tutkittu Yhdysvaltain osavaltioissa, joissa samaa sukupuolta olevien avioliitot torjuttiin lainsäädännössä vuosina 2004–2005.

Columbian yliopiston Mark Hatzenbuehler teki tilastovertailun homojen, lesbojen ja biseksuaalien psyykkisestä hyvinvoinnista ennen ja jälkeen päätöksen. Pahoinvointi lisääntyi hätkähdyttävästi: mielialahäiriöt runsastuivat 37 prosenttia, alkoholiongelmat 41 ja ahdistushäiriöt peräti 248 prosenttia.

Psyykkiseen hyvinvointiin iski todennäköisesti poliittisen päätöksen lisäksi lainmuutosta edeltänyt julkinen keskustelu, joka polkaisi esiin homovastaiset asenteet.

Pahinta kipua voivat kuitenkin aiheuttaa läheiset ihmiset.

Åbo Akademin psykologian professori Pekka Santtila ja hänen työtoverinsa ovat tutkineet homomiesten psyykkistä hyvinvointia Suomessa. Ahdistus- ja masennusoireita esiintyy heillä enemmän kuin muulla väestöllä.

Ongelmat eivät kuitenkaan näytä liittyvän seksuaaliseen suuntautumiseen sinänsä vaan siihen, miten ihmiseen on suhtauduttu lapsena.

Oireilua on aikuisena enemmän niillä, jotka ovat lapsena rikkoneet käytöksellään sukupuolirooleja eli olleet jollakin tapaa tyttömäisiä poikia. Sama koskee heteroita.

"Tyttömäisesti lapsena käyttäytyneillä heteromiehillä on saman verran ongelmia kuin vastaavasti käyttäytyneillä homomiehillä. Kohonnutta psyykkistä oireilua ei ole homomiehillä, jotka eivät ole olleet lapsena tyttömäisiä", Santtila selittää.

Eikä siinä vielä kaikki. Oireita ei tullut tyttömäisestä käytöksestä sen paremmin homo- kuin heteromiehillekään, jos vanhemmat hyväksyivät sen.

"Psyykkiset ongelmat syntyvät lähinnä ympäristön vaikutuksesta", Santtila päättelee.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!