Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kahden komeetan törmäys synnytti 67P-komeetan

Tiede
 
esa
Komeetta 67P:n painvoimakenttiä mallinnettiin eri tavoin.
Komeetta 67P:n painvoimakenttiä mallinnettiin eri tavoin. Kuva: esa

Kumiankan muotoinen komeetta 67P/ Churyumov–Gerasimenko syntyi, kun kaksi komeettaa muinoin törmäsi hitaasti toisiinsa. Rosetta-luotain on seurannut komeettaa läheltä jo yli vuoden päivät ja kuvannut sen tarkoin. Komeetan oudon muodon perusteella oli heti melko selvää, että se on syntynyt kahdesta kappaleesta. Nyt se on todistettu.

Yksi mahdollisuus toki oli, että eroosio on kuluttanut komeettaan sen kaulan. Tutkijat selvittivät komeetan kahden puoliskon kerrostumia lukuista kuvista, jotka on otettu elokuun 2014 ja maaliskuun 2015 välisenä aikana.

"Molemmat puoliskot kerrostuvat vähän kuin sipuli. Kerrostumista paljastui kuitenkin kaksi erillistä sipulia, jotka kasvoivat hitaasti yhteen", sanoo tutkija Matteo Massironi Padovan yliopistosta Euroopan avaruusjärjestön Esan tiedotteessa.

Tutkijat tarkastelivat myös komeetan painovoimakenttiä. Yhdessä mallissa komeettaa käsiteltiin yhtenä kappaleena, jossa massakeskipiste oli lähellä komeetan kaulaa.

Toisissa malleissa tarkasteltiin kahta erillistä komeettaa, joilla oli omat massakeskipisteet. Kaksi painovoiman keskittymää selitti komeetan muotoa paremmin. Tutkimuksen julkaisi tiedelehti Nature.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!