Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moni mies kokee homouden uhkana – vieroksuja yrittää puolustaa asemaansa

Tiede
 
Ville MÄnnikkö
Kuva: Ville MÄnnikkö

Parikymmentä vuotta sitten tutkijat tekivät Yhdysvalloissa suorasukaisen kokeen, jolla he testasivat tunnettua teoriaa homofobiasta.

Sen mukaan homoja karsastavat miehet tuntevat tiedostamatonta seksuaalista kiinnostusta omaan sukupuoleensa, mutta torjuvat kielletyn halunsa ja siksi kammoksuvat sitä myös muissa.

Ajatus on peräisin psykoanalyysin luojalta Sigmund Freudilta. Se elää homokammon selityksenä yhä. Viime aikoina se on kenties palannut mieleen skandaaleista, joissa homojen oikeuksia vastustaneet yhdysvaltalaiset miespoliitikot ovat vuoron perään jääneet kiinni eroottisista puuhista miesten kanssa.

Georgian yliopiston tutkija Henry Adams ja hänen työtoverinsa testasivat teoriaa ryhmällä opiskelijamiehiä.

Ensin tutkijat selvittivät opiskelijoiden asennetta homoihin. Sitten koehenkilöt katselivat videolta miesten välistä seksiä samalla, kun mittari jalkovälissä rekisteröi kiihottumista.

Freud olisi ollut tyytyväinen tulokseen. Eniten näyttivät kiihottuvan miehet, jotka olivat kaikkein torjuvimpia homoja kohtaan.

Paisuvaiskudoksen pullistuminen voi kuitenkin kertoa myös muusta kuin kiihottumisesta.

Homovastaiset opiskelijat ehkä pelkäsivät kiihottumista ja sen näkymistä tutkijoiden mittareissa, ja juuri se pisti liikettä nivusiin. Joidenkin fysiologisten tutkimusten mukaan ahdistus voi saada paisuvaisen reagoimaan.

Toiset tutkimukset viittaavat siihen, että homoseksuaalisuuden torjunta on sitä miltä se näyttää: vieroksuntaa.

Heteromiehille on kokeissa näytetty kuvia alastomista miespareista ja seurattu samalla heidän silmien räpyttelyään tai katsomisaikaa. Homovastaisten miesten reaktiot ovat näissä kokeissa ilmentäneet kielteisiä asenteita pikemmin kuin salaista viehtymystä.

Fobian käsite kuvaa joka tapauksessa huonosti asenteita seksuaalisia vähemmistöjä kohtaan, kirjoittavat Gregory Herek ja Kevin McLemore Kalifornian yliopistosta katsausartikkelissaan.

Fobia, kuten korkean paikan kammo, on pelko, jota fobiasta kärsivä ihminen itsekin pitää perusteettomana ja josta hän haluaa eroon. Homovastaiset ihmiset eivät useinkaan pidä asennettaan ongelmana. Jotkut heistä voivat kokea pelkoa, mutta inhon tai vihan tunteet ovat tavallisempia.

Åbo Akademin psykologian professori Pekka Santtila on tutkinut sukupuolista suuntautumista ja seksuaalisia asenteita Suomessa. Hän puhuisi mieluummin heteroseksismistä tai seksuaalisista ennakkoluuloista kuin fobiasta. Kyse on hänen mielestään yhteiskunnallisesta ilmiöstä eikä vain yksilön piirteestä.

Kielteisiä ennakkoluuloja homoista on tutkimusten mukaan useimmin vanhemmilla ihmisillä, maaseudulla asuvilla, perinteisten sukupuoliroolien kannattajilla, autoritaarisilla, uskovaisilla, vähän kouluja käyneillä ja miehillä.

Miesten homoseksuaalisuutta vieroksutaan enemmän kuin naisten. Reaktiot kiertyvät miessukupuolen perinteiseen valta-asemaan ja sen puolustamiseen.

Homouden vastustaminen on keino vahvistaa omaa mieheyttä ja pitää yllä sukupuolieroja, tulkitsee Gregory Herek.

Tutkimuksissa on havaittu, että homovastaisuutta on enemmän miehillä, jotka vaalivat stereotyyppisiä käsityksiä sukupuolestaan.

Eräässä kokeessa heteromiesten annettiin ymmärtää, että jokin heidän käytöksessään oli naisellisempaa kuin muiden miesten. Seuraus oli, että nämä miehet muuttuivat vihamielisemmiksi niitä kokeeseen osallistuneita miehiä kohtaan, joiden he uskoivat olevan homoja.

Oman miesidentiteetin suojelu yllytti tekemään pesäeroa.

Ranskalaisen filosofin Michel Foucault'n selitys homovastaisuuden noususta on myös varteenotettava, arvelee Santtila. Sen mukaan homovastaisuus lisääntyi keskiajalta lähtien hierarkkisesti järjestyneissä yhteiskunnissa, koska homous uhkasi valtajärjestelmää.

"Miesten väliset romanttiset suhteet luovat tasa-arvoa hierarkian sisään. Tämä selitys ei ole suoraan testattavissa, mutta se on mielenkiintoinen", Santtila toteaa.

Homovastaisia asenteita voi vähentää. Jos tutustuu seksuaalivähemmistöjen jäseniin, ennakkoluulot alkavat karista.

Ajat ja tavat myös muuttuvat. Tuoreessa YouGov-markkinatutkimuslaitoksen kyselyssä Britanniassa selvisi, että yli puolet brittinuorista ei enää määrittele itseään sataprosenttiseksi heteroksi. Tiukat identiteetit väljenevät.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!