Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kantasolujen spesialisti

Sattuma heitti Heli Skottmanin kuumalle alalle

Tiede
 
Rami Marjamäki
Heli Skottman kuvaa kantasolututkimusta näin: "Kiehtovaa, koko ajan kiihtyvää, perusbiologisesti mielenkiintoista. Isoin motivaatio tulee siitä, että työstä voi olla potilaille hyötyä."
Heli Skottman kuvaa kantasolututkimusta näin: "Kiehtovaa, koko ajan kiihtyvää, perusbiologisesti mielenkiintoista. Isoin motivaatio tulee siitä, että työstä voi olla potilaille hyötyä." Kuva: Rami Marjamäki

Jos tutkija on päässyt huipulle yhdellä tieteen kuumimmista aloista, jokainen kuvittelee, että hän on määrätietoisesti pyrkinyt juuri sinne. Joskus yksi onnenkantamoinen voi kuitenkin paiskata pitkälle ja muuttaa kaiken.

Tämän koki Heli Skottman vuonna 2002. Hän oli juuri saanut valmiiksi molekyylibiologiaa ja lohikaloja käsittelevän väitöskirjansa Kuopion yliopistossa. Samaan aikaan professori Outi Hovatta etsi tutkijaa ryhmäänsä Tukholman Karoliinisessa instituutissa.

Tiimi kasvatti ja tutki ihmisen alkion kantasoluja – ja se oli jotain, mitä kovin moni muu koko maailmassa ei silloin osannut. Ensimmäisen kerran alkion kantasoluja oli onnistunut viljelemään laboratoriossa amerikkalainen Jamie Thomson vain hieman aiemmin, vuonna 1998.

Artikkeliin liittyvät

Alkion kantasoluista kehittyvät kaikki elimistön kudokset. Niiden tutkijat saattavat vielä mullistaa lääketieteen.

Siihen aikaan kun Skottman työskenteli Tukholmassa, kantasolututkijoita oli vähän. Silti ala oli jatkuvasti esillä mediassa: otsikoissa komeilivat niin kantasoluista joskus kasvatettavat uudet elimet kuin tieteen alttarille uhratut ihmisalkiot.

Vuonna 2007 japanilainen Shinya Yamanaka onnistui muokkaamaan aikuisen ihosoluista alkion kantasolujen kaltaisia, kaikkikykyisiä ips-soluja.

"Sen jälkeen räjähti. Tutkimuksia alkoi ilmestyä valtavasti, kaikkea ei millään pysty lukemaan. Varmaan jokainen yliopisto, jossa ylipäätään on solututkimusta, hyödyntää ips-soluja", sanoo Skottman.

Hän on pysynyt koko työhistoriansa kantasolututkimuksen aallonharjalla.

2000-luvun alussa hän matkusti Tukholman ja Turun väliä ja osallistui molemmissa kaupungeissa uraauurtaviin hankkeisiin. Turun Biotekniikan keskuksessa hän oli tutkimassa kantasoluille ominaisten geenien ilmentymistä mikrosirujen avulla, ensimmäisten joukossa maailmassa.

Vuonna 2005 Tampereelle perustettiin Solu- ja kudosteknologiakeskus Regea, nykyinen BioMediTech. Hovatta tuli laitoksen kutsuprofessoriksi ja Skottman tutkijaksi.

Nyt Skottman johtaa laitoksen silmäryhmää. Se käyttää hyväkseen sekä hedelmöityshoidoista yli jääneitä alkion kantasoluja että ips-soluja. Vuonna 2008 tiimi oli yksi ensimmäisistä, joka onnistui kasvattamaan verkkokalvon pigmenttiepiteelisoluja. Niiden avulla ryhmä etsii parannuskeinoa vanhojen ihmisten yleisimpään silmäsairauteen, silmänpohjan ikärappeumaan.

Maailmassa tutkimus etenee hurjaa vauhtia – mutta yksittäinen tutkimus on hidasta.

Ensinnäkin ottaa aikansa, että nykyaikainen poikkitieteellinen tutkimusryhmä löytää yhteisen sävelen.

"Ei sitä ihan heti opi ymmärtämään insinöörejä – eivätkä he meitä solupipertäjiä. Yhteinen rajapinta löytyy, kun me mietimme, mitä pitäisi tehdä, ja he, miten se toteutetaan."

Skottmanin silmäryhmän verkostoon kuuluu solubiologeja, insinööritieteiden edustajia, geneetikkoja, bioanalyytikkoja ja lääketieteilijöitä.

"Realismi tulee lääkäreiltä. He näkevät, mikä auttaa potilaita."

Tulosten syntyminen kestää kauan myös siksi, että soluviljelmillä on oma tahtinsa. Usein täytyy vain odottaa, että solut kasvavat. Moni ei jaksaisi vartoa puolta vuotta.

Mahtaako naisilla olla enemmän pitkäjänteisyyttä kuin miehillä, Skottman pohtii. Ala on nimittäin varsin naisvaltainen.

Skottmanin tärkeimmät esimiehet ja esikuvat ovat hekin olleet naisia. Heitä ovat Outi Hovatan lisäksi olleet filosofian tohtori Tiina Pitkänen Kuopion yliopistossa, professori Riitta Lahesmaa Turun Biotekniikan keskuksesta ja professori Riitta Seppänen, joka perusti BioMediTechin edeltäjän Regean.

"On ollut ilo olla tekemisissä vahvojen naisten kanssa. He osoittivat minulle, että ihminen voi nauttia sekä kiinnostavasta työstä että perheestä."

Miten se onnistuu?

"Täytyy rytmittää elämää: Kun on töissä, on sitten täysillä. Kotona pitää unohtaa työkiireet. Sitten kun lapset ovat menneet nukkumaan, voi miettiä taas juttujaan", Skottman neuvoo.

"Tietty aviopuolisollakin on oma roolinsa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!