Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nobelistin kannoilla

Tiede
 
Mikko Möttönen
Kirjoittaja on fyysikko.

Espanjan syksyinen aurinko lämmittää mukavasti kasvoja. Pöydän toisella puolella istuu Massachusettsin teknillisen korkeakoulun eli MIT:n professori Wolfgang Ketterle. Hän on tunnettu muun muassa vuonna 2001 ansaitsemastaan fysiikan Nobel-palkinnosta.

Nobel-komitean sydämet sulatti aineen viidenneksi olomuodoksi tituleeratun Bosen–Einsteinin kondensaatin havaitseminen. Kondensaatti muodostuu atomikaasusta, joka jäähdytetään asteen miljardisosien päähän absoluuttisesta nollapisteestä. Näin kylmässä miljoonan atomin kakku alkaa liikkua kuin yksi jättiläisatomi. Nyt juhlimme näiden kokeiden 20-vuotispäiviä.

Wolfgang kiinnostui tohtorintutkinnon jälkeen tieteen soveltamisesta teollisuudessa. Hän käytti lasersäteitä auton moottorin optimoinnissa.

Vuosi vierähti ja Wolfgang puntaroi halujaan uudestaan. Suurempia älyllisiä haasteita etsiessään hän päätyi vuonna 1990 MIT:hin David Pritchardin oppiin. Alkoi uuden fysiikan opiskelu ja koelaitteiston rakentelu.

David ja Wolfgang kehittivät atomiloukun, jossa kaasu jäähtyi ennätyskylmäksi. Tällöin Wolfgang halusi yrittää kondensoida kaasua. Davidilla oli muita suunnitelmia.

Lopulta David totesi, että Wolfgang on nopeampi kuski ja asettui itse pelkääjän paikalle. Tämä oli Nobelin arvoinen onnenpotku. Ensimmäinen Wolfgangin kondensaatti syntyi syyskuussa 1995 kello kuusi aamuyöllä.

Wolfgang painottaa, että hän oli oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Lisäksi suunnan muutos polttomoottorista atomeihin pakotti hänet oppimaan uuden asian tehokkaasti.

Totta kai saavutus vaati myös valtavasti työtä, pitkäjänteisyyttä ja toipumisia pettymyksistä. Niitä Wolfgang oli harjoitellut juoksemalla maratoneja. Kuninkuusmatka taittuu häneltä vieläkin aikaan 2.44.06.

Atomifysiikka on kiistatta tärkeää. Esimerkiksi atomikello on pian koko yksikköjärjestelmän perusta. Kondensaattien käytännön sovelluksia voisivat olla herkät ilmaisimet.

Wolfgangin mukaan kaikista suurimpia mullistuksia on mahdoton ennustaa. Niitä hän kuitenkin povaa tulevan.

Ohjeeksi menestykseen Wolfgang lataa, että on löydettävä oma intohimo. Pidemmällä tähtäimellä pitää muistaa uusiutumisen tärkeys.

Ajankäyttö on hänelle kaikki kaikessa. Työ, perhe ja juokseminen täyttävät päivät. Muille harrastuksille ei jää aikaa. Kun hän tekee jotain, hän tekee sen huolella.

Nobel-palkintoa ei voi Wolfgangin mukaan ottaa tavoitteeksi.

"Tartu kaikista tärkeimpiin tieteellisiin kysymyksiin", hän neuvoo. Toki työskenteleminen Nobel-voittajien kanssa auttaa palkinnon saamisessa.

Kirjoittaja on fyysikko.

Vuoden 2015 tiede-Nobelit julkistetaan tällä viikolla.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!