Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terveellinen kasvis maistuu usein karvaalta – kaikki kotimaiset kasvikset kannattaa syödä kuorineen

Suosi voimakkaita makuja ja syö kuoret, niin saat eniten terveyshyötyjä

Tiede
 
Syö kotimaiset kasvikset kuorineen - näin Martat neuvovat käyttämään vihanneksia
Syö kotimaiset kasvikset kuorineen - näin Martat neuvovat käyttämään vihanneksia
Tuula Kivialho Uudenmaan Martoista kertoo, miten vihanneksista saa mahdollisimman paljon hyötyä irti kotikeittiössä. Kuvaus ja editointi: Ville Männikkö, toimittaja: Virve Rissanen HS

Terveellinen ruoka maistuu pahalta, kuuluu vanha väite. Tieteen valossa se ei ole täysin perätön.

Turun yliopiston akatemiatutkija Mari Sandell kertoo, että kasvisten ja hedelmien vitamiinit, antioksidantit ja muut terveelliset ainesosat sisältävät maku-ulottuvuuden, joka monesti on karvas. Terveellinen vihannes voi myös kuivattaa suuta tai poltella kielellä.

Ville Männikkö
Kotitalousopettajaksi opiskeleva Eija Väänänen näyttää Uudenmaan Marttojen keittiössä, miten kaalista saa raastetta juustohöylällä.
Kotitalousopettajaksi opiskeleva Eija Väänänen näyttää Uudenmaan Marttojen keittiössä, miten kaalista saa raastetta juustohöylällä.

"Kemialliset molekyylit, joiden on todettu olevan terveydelle hyödyllisiä, voi maistaa. Se on haaste", Sandell toteaa.

Karvaalta tai kitkerältä maistuvat yhdisteet ovat myös kasvien puolustuskeino kasvissyöjiä vastaan. Esimerkiksi jänikset jättävät karvaat taimet syömättä, jos ne voivat valita. Ihmisille näistä yhdisteistä on silti todettu olevan hyötyä.

Jotkut reagoivat makuihin vahvasti: Turun yliopiston tutkimuksen mukaan hiukan alle 20 prosenttia suomalaisista on erittäin herkkiä aistimaan karvaan. Se on merkittävä osa kansasta.

Toisaalta osa ei maista karvautta juuri lainkaan. Siksi ystäväsi saattaa pitää greippiä aivan liian karvaana, vaikka itse syöt sitä mielelläsi.

Eri makuihin on helppo tottua, mutta herkille se on haasteellisempaa. Keskivertoihminen pystyy totuttamaan itsensä karvaampiin makuihin, jos vain syö niitä tarpeeksi usein.

Ensimmäinen hörppy kahvista on harvan mielestä maistunut hyvältä, mutta maidolla ja sokerilla makua voi muokata helposti. Vähitellen ne voi jättää pois ja huomata pitävänsä kahvista mustanakin.

Ruokateollisuudessa tiedetään, että ihminen on perso makealle ja välttelee karvasta.

Fakta

Kaikki kotikeittiössä

 Syö kaikki kotimaiset kasvikset kuorineen.

 Valmista välillä porkkanat keittämällä. Betakaroteeni irtoaa parhaiten pehmenneestä porkkanasta.

 Käytä myös vihannesten keitinvesi, vaikkapa kasvisliemikuution sijasta.

 Suosi säilöntäkeinona pakastamista. Pakastamalla ravinteet säilyvät parhaiten.

 Kaikki on parasta tuoreena, joten syö sesongin mukaan.

 

Vinkit antoi Uudenmaan Marttojen kotitalousneuvoja Tuula Kivialho

Britanniassa ei saa enää valkoisia greippejä kuten ennen, koska kauppojen valikoima on painottunut makeampiin lajikkeisiin, kertoo New Scientist -lehti.

Lehden haastattelema hollantilainen tutkija on havainnut, että Hollannissa myytävät ruusukaalit on jalostettu miedommiksi kuin ennen.

Johtopäätös on, että makean suosimisen takia kasviksetkin muuttuvat pikkuhiljaa epäterveellisemmiksi.

Suomessa jalostusta ei ole viety niin pitkälle, sanoo professori Sirpa Kurppa Luonnonvarakeskuksesta.

"Jonkin verran makeampia lajikkeita kyllä suositaan, mutta jalostusta tehdään siihen suuntaan lähinnä mansikoilla ja omenoilla."

Tuontivihanneksissa Kurppa ei myöskään ole havainnut makeammaksi jalostettuja. Ihmiset tosin suosivat hedelmiä vihannesten kustannuksella, mahdollisesti juuri makeuden takia.

Teknologian tutkimuskeskus VTT kehittelee uusia marjojen bioprosessointimenetelmiä, joilla voidaan vaikuttaa marjojen aistittaviin ominaisuuksiin ilman että terveellisyys kärsii. Entsyymien ja fermentaation avulla voidaan esimerkiksi vähentää puolukan happamuutta.

Kauppaan makeampia puolukoita ei ole vielä saatu.

Vihannesten ravinteikkuuteen vaikuttaa myös niiden kulkema matka – muttei niin paljon kuin voisi kuvitella.

Moni matkailija tietää, miten paljon paremmilta hedelmät maistuvat maissa, joissa niitä luonnollisesti kasvaa. Kaukomailta Suomeen tuodut hedelmät on jouduttu poimimaan raakoina pitkän kuljetusmatkan takia.

Ei kuitenkaan ole selvää näyttöä siitä, että hedelmien poimimiskypsyys vaikuttaisi niiden ravintoarvoihin. Elintarvikekemisti Velimatti Ollilainen Helsingin yliopistosta uskoo, että vihannesten ja hedelmien raakana poimiminen ja varastointi matkan ajaksi vähentävät lähinnä aromiaineita.

Tutkimustiedon valossa ei voi myöskään sanoa, että voiton terveellisyydessä veisi joko villi tai viljelty lajike.

"Luomunkaan paremmuudesta ei ole pätevää tietoa. Nämä ovat enemmän eettisiä valintoja", Ollilainen sanoo.

Teollisuudessa ruoka pyritään säilyttämään syömiskelpoisena, mikä käytännössä tarkoittaa myös ravintoarvojen säilyttämistä. C-vitamiinia säilytetään esimerkiksi sokerin avulla, ja vitamiinien tuhoutumista hidastetaan nopealla pakastamisella.

Marjat kannattaa säilöä pakastaen, jos haluaa säilyttää suurimman osan C-vitamiinista. Suomalaisen väitöskirjatutkimuksen mukaan mansikan C-vitamiinista on tallella noin 80 prosenttia 9 kuukauden pakastamisen jälkeenkin. Polyfenolit säilyvät lähes täydellisesti saman ajan.

Kotikokki voi myös itse vaikuttaa kasvisten ravintohyötyihin: Porkkanasta irtoaa enemmän betakaroteenia keitettynä. Tomaatin antioksidantti lykopeeni imeytyy elimistöön paremmin pyreestä kuin tuoreesta tomaatista.

Lykopeeni on väriaine, jota on erityisesti tomaatin kuoriosassa. Lykopeenia vapautuu paremmin käytettäväksi teollisen prosessoinnin jälkeen.

Elintarviketeollisuudessa lykopeenia käytetään laajalti väriaineena. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen Efsan mukaan lykopeenin pääasiallisin lähde nuorilla aikuisilla ovatkin lykopeenillä värjätyt virvotusjuomat, makeiset ja jäätelö sekä elintarvikkeet, joissa lisätty lykopeeni on yhtenä ainesosana.

"En lähtisi silti virvotusjuomia suosittelemaan", Velimatti Ollilainen huomauttaa.

Vitamiinien takia vihanneksia kannattaa syödä myös raakoina. Tutkimusten mukaan kuumentaminen voi tuhota suuren osan C-vitamiinista ja folaatista. Kasviksia keittäessä vitamiineja liukenee keitinveteen, jota harvoin käytetään hyödyksi.

Peruna kannattaa syödä kuorineen, koska suuri osa kuidusta, kivennäisaineista ja vitamiineista on perunan pintaosassa. Marjoista ei kannata keittää pelkkää mehua vaan käyttää ne kuorineen ja siemenineen. Terveelliset ainesosat sijaitsevat juuri kuorissa ja siemenissä.

Marjojen rasvahapot ovat yleensä siemenöljyssä, mutta tyrni on poikkeus, koska siinä hyviä rasvahappoja on myös hedelmälihassa. Ei ole sattumaa, että tyrni maistuu tymäkältä.

Raaka kukkakaali olisi terveellisempää kuin keitetty. Kukkakaalia pitäisi kuitenkin syödä valtavia määriä, jotta erot keitetyn kukkakaalin ravintosisältöön kasvaisivat merkittäviksi.

Helsingin yliopiston ravitsemusfysiologian professori Marja Mutanen muistuttaa, että tärkeintä on syödä kasviksia.

"Ymmärrämme vielä melko heikosti, mitkä yhdisteet edistävät terveyttä ja kuinka paljon. Valmistuksen aiheuttamat ravintoainehukat ovat pisara meressä."

 Juttua varten on haastateltu myös Teknologian tutkimuskeskus VTT:n johtavaa tutkijaa Riitta Puupponen-Pimiää sekä Elintarviketeollisuusliiton elintarvikeasiantuntijaa Mari Lukkariniemeä.

Ville Männikkö

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!