Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muuttolintuja harhautettiin magneetilla

Tiede
 
Helsingin Sanomat

Magneettiaistia pidetään lintujen, merikilpikonnien ja joidenkin äyriäisten ällistyttävän suuntavaiston yhtenä selittäjänä. Aiemmin sitä ei ole pystytty testaamaan niin että kaikki muut suunnistuksessa auttavat tekijät, kuten tuoksut, maisema ja auringon asento olisi suljettu pois.

Nyt tutkijat saivat rytikerttusparven vaihtamaan lentoreittiään pelkän magneettikentän avulla. Aiemmissa kokeissa rytikerttusia oli vangittu muuttoreitin varrelta, siirretty tuhat kilometriä reitiltä sivuun ja huomattu, että ne jatkavat matkaansa sieppauksen jälkeenkin oikeaan suuntaan. Nyt tutkijat asensivat reitin varrelle käämit, joiden avulla magneettikenttää voitiin muuttaa lintujen saavuttua.

Kun magneettikenttä muutettiin vastaamaan paikkaa, jonne rytikerttusia oli aiemmassa kokeessa kuskattu, käänsivät linnut muuttoreittinsä kurssin samanlaiseksi kuin jos ne olisi oikeasti siirretty tuhannen kilometrin päähän. Ainakin joillekin muuttolinnuille geomagneettinen kartta on siis ensisijainen suunnistusväline. Tutkimuksen julkaisi Current Biology.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!