Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suku suuttui asetehtailijan pojan testamentista

Nykyisin muut suuret tiedepalkinnot määritellään vertaamalla niitä nobeleihin

Tiede
 

Nobelin palkintojen perustaja Alfred Nobel muistuttaa tarinoiden miljonääriä, joka sukunsa tyrmistykseksi testamenttaa kaiken kodittomille kissoille.

Nobelin tapauksessa edunsaajina tosin olivat yleishyödylliset ihmiset. Vuonna 1896 kuollut Nobel määräsi omaisuutensa tulevat tuotot käytettäviksi "palkintoihin heille, jotka edellisen vuoden aikana ovat tuottaneet suurinta hyötyä ihmiskunnalle". Aloina hän mainitsi fysiikan, kemian, fysiologian tai lääketieteen, kirjallisuuden ja rauhan.

Kissat tai ihmiskunta, lähipiiri suhtautui yhtä happamasti. Perilliset viivyttivät testamentin täytäntöönpanoa sinnikkäästi, niin että ensimmäiset Nobel-palkinnot jaettiin vasta vuonna 1901.

Palkintorahojen taustalla oli menestyksekäs räjähdebisnes, jonka aloitti Alfredin isä.

Immanuel Nobel oli ruotsalainen insinööri, joka kehitti ruutiin perustuvia maa- ja merimiinoja. Räjäytystaidoillaan hän pääsi 1840-luvulla Venäjän tsaarin suosioon. Hän muutti perheineen Pietariin ja päätyi suuren asetehtaan omistajaksi. Alfred-poika sai huippuopetusta tekniikassa ja kemiassa.

Välillä lama häiritsi rikastumista, mutta maailmalla sodittiin sen verran ahkerasti, ettei asetehtailijalla mennyt pitkään huonosti. Toimialojakin laajennettiin niin, että lopulta Nobelin teollisuusimperiumiin kuului öljyntuotantoa, rautateitä, laivoja ja satamia. Sen liikevaihdosta tuli suurempi kuin Ruotsin valtion budjetti.

Alfred Nobel ei halunnut jäädä isäpappaa huonommaksi. Hän perehtyi ruutia vahvempaan, vaarallisen räjähdysherkkään nitroglyseriiniin. Lopulta syntyi turvallinen seos, dynamiitti, jonka hän patentoi.

Koska samaan aikaan oli kehitetty tehokas kalliopora, dynamiittipötköille avautui huimat markkinat kaikenlaisissa kallionrakennustöissä.

Kun Alfred Nobel kuoli, hän jätti palkintosäätiötä varten omaisuuden, jonka arvo oli 31 miljoonaa silloista Ruotsin kruunua, nykyrahassa 1,7 miljardia.

Säätiön sijoitukset ovat lihottaneet pottia niin, että viime vuonna kokonaisen Nobel-palkinnon summa oli 850 000 euroa.

Alfredia tiettävästi kannusti testamenttiin virheellinen kuolinuutinen, joka julkaistiin ranskalaisessa sanomalehdessä vuonna 1888:

"Tohtori Alfred Nobel, joka rikastui keksimällä tapoja ihmisten tappamiseen entistä nopeammin, kuoli eilen."

Nobel-palkintojen valtava tunnettuus johtuu useasta tekijästä. Palkintojen kautta maailmalla on kuultu jännittävistä tiedeaiheista.

Nykyisin maine ruokkii itseään, niin että muiden palkintojen merkitystä määritellään vertaamalla niitä nobeleihin.

Korjaus 7.10. klo 18.39: palkintosäätiön alkupääoma oli 1,7 miljardia eikä 1,7 miljoonaa kruunua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!