Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääketieteen Nobel loisten aiheuttamien tautien nitistäjille

Palkitut ovat löytäneet tehokkaita lääkkeitä malariaan, jokisokeuteen ja elefanttitautiin

Tiede
 
Markku Niskanen HS, Kate Holt, John Greim/Science Photo Library
Malaria, jokisokeus ja elefanttitauti riivaavat kymmeniämiljoonia ihmisiä.
Malaria, jokisokeus ja elefanttitauti riivaavat kymmeniämiljoonia ihmisiä. Kuva: Markku Niskanen HS, Kate Holt, John Greim/Science Photo Library
KYODO
Japanilainen Satoshi Omura, s. 1935, löysi loisia tappavan bakteerin.
Japanilainen Satoshi Omura, s. 1935, löysi loisia tappavan bakteerin.

Lääketieteen Nobelin palkinnon sai kolme tutkijaa, jotka ovat kehittäneet tehokkaita lääkkeitä loisten aiheuttamiin sairauksiin. He ovat William Campbell Drewin yliopistosta Madisonista Yhdysvalloista, Satoshi Omura Kitasaton yliopistosta Tokiosta ja Youyuo Tu perinteisen kiinalaisen lääketieteen akatemiasta Pekingistä.

Palkittujen tutkijoiden työ on mullistanut tuhoisimpien loistautien hoidon. Campbell ja Omura ovat auttaneet taistelemaan jokisokeutta ja elefanttitautia, Tu malariaa vastaan.

CHINA STRINGER NETWORK
Kiinalainen Youyuo Tu, s. 1930. eristi hyvän malarialääkkeen.
Kiinalainen Youyuo Tu, s. 1930. eristi hyvän malarialääkkeen.

Loisten aiheuttamat sairaudet ovat olleet

ihmiskunnan riesa aina. Ne riivaavat yhä etenkin maailman köyhimpiä maita.

Erityisen harmillinen ryhmä ovat loismadot. Niiden arvioidaan kiusaavan kolmasosaa maailman väestöstä, etenkin Saharan eteläpuolista Afrikkaa, Etelä-Aasiaa sekä Keski- ja Etelä-Amerikkaa.

Jokisokeutta levittävät mäkäräiset, jotka kantavat Onchocerca volvulus -sukkulamatoa.

Brian Snyder / Reuters
Irlantilainen William Campbell, s. 1930, jatkoi Omuran työtä.
Irlantilainen William Campbell, s. 1930, jatkoi Omuran työtä.

Madot saattavat loisia ihmisessä vuosikausia. Ne voivat vaurioittaa silmää, etenkin

sarveiskalvoja, ja johtaa sokeutumiseen.

Elefanttitaudissa imusuonet tukkeutuvat, ja jalat ja kivekset turpoavat muodottomiksi.

Campbell ja Omura löysivät yhdisteen, jonka ansiosta jokisokeus ja elefanttitauti voidaan ehkä kukistaa.

Mikrobiologi Omura tuskin tiesi päätyvänsä lääketieteen historiaan, kun hän alkoi tutkia maassa eläviä Streptomyces-suvun bakteereita. Niiden tiedetään tuottavan valtavasti erilaisia antibiootteja, jotka tuhoavat muita bakteereja.

Omura loi menetelmiä, joiden avulla hän pystyi määrittämään maaperän

bakteereja ja kasvattamaan niitä suuria määriä. Hän eristi Streptomyces-kantoja ja viljeli niitä laboratoriossa. Tuhansista viljelmistä hän valitsi 50 lupaavinta vahingollisten mikrobien tuhoajaa.

Loisten biologiaan erikoistunut Campbell sai tutkittavakseen Omuran kokeet. Hän osoitti, että yhdestä Streptomyces avermitilis -viljelmästä löytynyt yhdiste torjui erittäin tehokkaasti kotieläinten ja karjan loisia.

Aktiivinen aine puhdistettiin ja nimettiin avermektiiniksi, josta taas kemiallisesti muokattiin vielä tehokkaampi ivermektiini. Sitä kokeiltiin loistauteihin sairastuneisiin ihmisiin, ja sen huomattiin tappavan loisten toukkia.

Tutkijoiden työn avulla ihmiskunta sai koko joukon aivan uudenlaisia loislääkkeitä. Ivermektiini näyttää tehoavan suureen joukkoon loisia. Sillä on vain vähän sivuvaikutuksia. Lisäksi sitä on helposti saatavilla kaikkialla maailmassa.

Malaria on riivannut ihmisiä koko historiallisen ajan ja luultavasti pidempäänkin. Malarian aiheuttaa yksisoluinen Plasmodium-loinen, ja sitä levittävät Anopheles-hyttyset.

Loiset valtaavat veren punasolut. Potilaalle nousee kuume. Vakavissa tapauksissa hän saa aivovaurion ja kuolee.

Noin 40 prosenttia maailman väestöstä elää alueilla, joilla tartunnan vaara on suuri. Tauti jyllää etenkin Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Malariaan kuolee joka vuosi yli 450 000 ihmistä, heistä valtaosa on lapsia.

Sairautta on perinteisesti hoidettu klorokiinillä ja kiniinillä.

Malarialoiset ovat kuitenkin kehittäneet niille vastustuskykyä, ja hyttyset puolestaan ovat alkaneet sietää myrkkyjä, joilla niitä on yritetty tuhota.

1960-luvun lopulla malaria näytti uhkaavasti yleistyvän. Pekingiläinen farmaseuttisen kemian tutkija Tu lähti etsimään apua perinteisestä kiinalaisesta lääketieteestä. Hän kävi läpi laajan kirjon yrttilääkkeitä, joilla hoidettiin malariaa sairastavia eläimiä.

Kesämaruna, Artemisia annua, herätti toiveita. Vanhasta kirjallisuudesta löytämiensä vihjeiden avulla Tu onnistui eristämään kasvin aktiivisen yhdisteen.

Tämä artemisiiniksi nimetty aine osoittautui erittäin tehokkaaksi malarialoisien nitistäjäksi sekä eläimillä että ihmisillä. Se poikkeaa aiemmista lääkkeistä siten, että se tappaa loiset varhaisessa kehitysvaiheessa. Se on tehonnut myös vakaviin malariatapauksiin.

Artemisiini on nykyisin suosittu lääke kaikkialla, missä malariaa esiintyy. Yhdessä muiden lääkkeiden kanssa käytettynä sen on arvioitu vähentävän potilaiden kuolleisuutta 20 prosenttia ja lapsilla yli 30 prosenttia.

Yksinomaan Afrikassa tämä tarkoittaa, että yli satatuhatta ihmishenkeä pelastuu joka vuosi.

Tu on ensimmäinen kiinalainen lääketieteen Nobelin saaja. Hän oli mukana jo Maon salaisessa malarialääkkeen kehityshankkeessa 1960-luvulla. Työn takia hän muutti Hainaniin, missä hänen oma tyttärensä sairastui malariaan.

Tiistaina julkistetaan fysiikan, keskiviikkona kemian ja torstaina kirjallisuuden Nobel. Rauhanpalkinnon vuoro on perjantaina. Taloustieteen Nobelin saaja selviää maanantaina 12. lokakuuta.

Oikaisu 7.10.2015 klo 20.25: Jutusta poistettu kolme kuvaa loisista, sillä niiden kuvatekstit olivat väärin. Julkaistujen loisten kuvissa oli väärät tekstit. Kuvassa, joka kuvatekstin mukaan esittää malariaa aiheuttavaa Plasmodium-loista, oli Brugia malayi -mato. Se on yksi elefanttitaudin aiheuttajista. Toisessa kuvassa, jossa oli kuvatekstin mukaan B. Malayi, on
Ascaris-sukkulamato.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!