Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palkinto tuli tällä kertaa nopsasti

Tiede
 

Fysiikan Nobelin palkinto tuli tänä vuonna nopsasti. Neutriinon massan löytämiseen johtaneista havainnoista saavutuksen palkitsemiseen meni aikaa Takaaki Kajitan kohdalla 17, Arthur McDonaldilla vain 14 vuotta.

Viime aikoina odotus on ollut paljon pitempi. Paras neuvo palkinnon saamiseksi on ollu keksiä jotain mullistavaa nuorena ja elää vanhaksi. Juuri fysiikassa viive on venynyt pisimmäksi.

Aalto-yliopiston professori Santo Fortunato kollegoineen kävi läpi kaikki Nobelin palkinnon saajat ja heidän löytönsä. Nature julkaisi havainnot viime vuonna.

Vuodesta 1985 alkaen yli puolet kemian ja fysiikan nobelisteista on joutunut odottamaan palkitsemista enemmän kuin 20 vuotta. 1900-luvun alkupuolella vain 10–15 prosenttia palkituista sai odotella niin kauan.

Nobel pokataan siis yhä vanhempana. Monelta ansioituneelta tutkijalta uhkaa jäädä kunnianosoitus kokonaan saamatta, koska palkinnon voi Nobel-sääntöjen mukaan antaa vain elossa oleville.

Vuosina 1901–2013 palkittujen fyysikoiden ikä on ollut keskimäärin 55 vuotta. Nuorimpana palkittiin 25-vuotias Lawrence Bragg vuonna 1915. Nestorin viittaa kantaa Raymond Davis Jr., joka oli 88-vuotias saadessaan palkinnon vuonna 2002.

Yksi pisimpään odottaneista on ollut intialais-amerikkalainen fyysikko Subramanyan Chandrasekha. Hän pokkasi nobelin vuonna 1983 tähtien rakennetta ja syntyä käsittelevistä tutkimuksistaan yhdessä William Fowlerin kanssa.

Ensimmäisen kovan havainnon hän teki vuonna 1930. Siitä palkintoon kesti siis 53 vuotta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!