Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fysiikan Nobel neutriinotutkijoille

Takaaki Kajita ja Arthur McDonald havaitsivat, että neutriinot muuttuvat toisikseen

Tiede
 
sno
Palkitut löydöt tehtiin maan alle sijoitetuissa vesitankeissa. Neutriinoja on erittäin vaikea havaita, mutta tankkeihin sijoitetuilla laitteilla pystyttiin mittaamaan niiden synnyttämää valoa eli Tsherenkovin säteilyä. Sudburyn ilmaisin rakennettiin Kanadan Ontarioon 1990-luvulla.
Palkitut löydöt tehtiin maan alle sijoitetuissa vesitankeissa. Neutriinoja on erittäin vaikea havaita, mutta tankkeihin sijoitetuilla laitteilla pystyttiin mittaamaan niiden synnyttämää valoa eli Tsherenkovin säteilyä. Sudburyn ilmaisin rakennettiin Kanadan Ontarioon 1990-luvulla. Kuva: sno

Fysiikan Nobelin palkinnon saivat tänä vuonna japanilainen Takaaki Kajita ja kanadalainen Arthur McDonald neutriinojen massan löytämisestä.

lars hagberg reuters
Arthur McDonald, s. 1943
Arthur McDonald, s. 1943

Nobelistit osoittivat mittauksissaan, että neutriinohiukkaset vaihtavat lajia. Muodonmuutos edellyttää, että neutriinoilla on massa.

Ennen tätä havaintoa arveltiin, että neutriinot ovat massattomia hiukkasia. Siksi palkitut mittaukset muuttivat käsitystämme aineen perimmäisestä luonteesta.

Neutriinot ovat fotonien jälkeen maailmankaikkeuden yleisimpiä alkeishiukkasia. Joka hetki tuhannet miljardit neutriinot läpäisevät kehomme, emmekä me

kyodo
Takaaki Kajita, s. 1959
Takaaki Kajita, s. 1959

huomaa mitään.

Neutriinoja sinkoaa avaruudesta Maahan jatkuvalla syötöllä. Niitä syntyy, kun kosmiset säteet osuvat Maan ilmakehään. Niitä sikiää myös Auringon ydinreaktioissa. Maan päällä neutriinoja poikivat etenkin ydinreaktiot ydinvoimaloissa, kun uraani hajoaa pienemmiksi ytimiksi.

Ensimmäiset neutriinot havaittiinkin ydinvoimalan tuntumaan pystytetyillä mittalaitteilla vuonna 1956. Sitä ennen niiden olemassaolo oli jo keksitty teoreettisesti.

Neutriinon tarinan aloitti itävaltalainen fyysikko Wolfgang Pauli vuonna 1930. Oli huomattu, että radioaktiivisessa beetahajoamisessa syntyy vähemmän energiaa kuin laskelmien mukaan pitäisi. Pauli ehdotti, että puuttuvan energian kuljettaa pois hiukkanen, jolla ei ole varausta eikä massaa, ja joka reagoi muun aineen kanssa vain hyvin heikosti.

Pauli valitti itsekin kirjeessään keksineensä hiukkasen, jota ei voi havaita. Se kuitenkin havaittiin parikymmentä vuotta Paulin kirjeen jälkeen.

Seuraavalla vuosikymmenellä oli taas uusi arvoitus käsillä. Vuonna 1968 huomattiin, että Auringosta tulee paljon vähemmän neutriinoja kuin laskelmien mukaan pitäisi. Kaksi kolmasosaa näyttää katoavan matkalla. Mutta minne?

Arvoituksen ratkaisivat tämän vuoden nobelistit vuosituhannen vaihteessa.

Artikkeliin liittyvät

Kajita ryhmineen tutki neutriinoja Japanissa valtavalla Super-Kamiokande-ilmaisimella. Ilmaisin on rakennettu maan uumeniin entiseen kaivokseen kilometrien syvyyteen.

Neutriinoja on pyydystettävä mahdollisimman suojatuilla laitteilla, jotta mittaukset säästyvät häiriöiltä.

Super-Kamiokanden sisällä on 40 metriä korkea tankki täynnä puhdasta vettä. Aika ajoin maan läpi kiitäneet neutriinot törmäävät tankissa vesimolekyyleihin, jolloin syntyy myoneja tai elektroneja riippuen neutriinon lajista.

Neutriinoja on kolmea lajia: elektronin, myonin ja taun neutriinot. Elektronin neutriinoista syntyy törmäyksissä elektroneja ja myonin neutriinoista myoneja. Tankin seinämät ovat täynnä laitteita, jotka havaitsevat törmäyksissä syntyvää valoa eli Tsherenkovin säteilyä. Siitä voi päätellä, mitä hiukkasia tankissa liikkuu.

Super-Kamiokande havainnoi ilmakehässä syntyviä myonin neutriinoja. Osa tulee lyhintä tietä tankkiin, osa maapallon läpi. Molempia pitäisi olla yhtä paljon, koska maapallo ei ole este neutriinoille.

Kajita työtovereineen huomasi, että suoraan tulevia myonin neutriinoja oli enemmän kuin maapallon läpi kulkeneita. Tutkijat päättelivätkin, että myonin neutriinot olivat ehtineet muuttua taun neutriinoiksi pitemmällä matkallaan.

Neutriinojen oskillaatio eli kyky muuttua toisikseen oli löytynyt. Muodonmuutos tapahtuu sitä varmemmin, mitä pidempään neutriinot ovat matkanneet.

Samoihin aikoihin McDonaldin ryhmä Kanadassa tutki Auringosta tulevia neutriinoja entisen kaivoksen uumenissa Sudburyn neutriino-observatoriossa Ontariossa.

Heidän tankissaan oli raskasta vettä , jossa vetymolekyyli oli korvattu deuteriumilla. Tämä lisää neutriinon törmäysmahdollisuuksia ja siten sen havaitsemisen todennäköisyyttä.

McDonald ja kumppanit huomasivat, että elektronin neutriinoja tuli vähemmän kuin pitäisi.

Kun kaikkien kolmen tyypin neutriinot laskettiin yhteen, niitä oli kuitenkin juuri niin paljon kuin teorian mukaan pitää olla. Kadonneeksi luullut elektronin neutriinot olivat muuttuneet toisen lajin neutriinoksi.

Kanadalaisetkin havaitsivat näin muuttumisen.

Neutriinojen kameleonttimaisesta luonteesta seuraa myös mullistava päätelmä: neutriinolla on massa. Ilman massaa lajin vaihdokset eivät olisi mahdollisia.

Löytö mullisti hiukkasfysiikan, sillä niin sanotun standardimallin mukaan neutriinojen piti olla massattomia. Nobelistien havainnot paljastivat, että standardimalli ei ole koko totuus maailmankaikkeuden perusosasista.

Vaikka nyt tiedetään, että neutriinoilla on pikkuruinen massa, sen täsmällinen suuruus on yhä arvoitus.

Koska neutriinoita on valtavasti, niillä on yhdessä massaa enemmän kuin maailmankaikkeuden tähdillä ja planeetoilla yhteensä.

Toinen selvittämistä odottava seikka on neutriinojen tarkka määrä. Niitä on tähän mennessä havaittu kolmenlaisia. Merkkejä on nähty myös neljännestä neutriinosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!