Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Virtanen lobbasi itsensä kemian nobelistiksi

Tiede
 
dpa
Artturi Ilmari Virtanen sai kemian Nobelin 70 vuotta sitten.
Artturi Ilmari Virtanen sai kemian Nobelin 70 vuotta sitten. Kuva: dpa

Nobel-palkinnot eivät vain tipahda tuntemattomille tutkijaneroille hyvästä työstä. Tämän ymmärsi jo Artturi Ilmari Virtanen, Suomen ainoa ikioma tiedenobelisti, joka palkittiin 70 vuotta sitten. Palkinnon saaminen vaati paitsi uraauurtavaa tutkimustyötä, myös sen järjestelmällistä markkinointia ja oikeita suhteita.

Virtanen ei ole kertonut, koska hän otti Nobel-palkinnon tavoitteekseen. Dosentti Touko Perko kuitenkin vakuuttui tutkijan elämänkertaa kirjoittaessaan siitä, että ajatus alkoi kyteä Virtasen mielessä jo nuorena.

Kimmoke haaveille saattoi olla tutustuminen saksalaissyntyiseen Hans von Euler-Chelpiniin. Virtanen hakeutui tämän oppiin Tukholmaan 28-vuotiaana, ja miehistä tuli pitkäaikaisia ystäviä.

Muutamaa vuotta myöhemmin von Euler-Chelpin palkittiin kemian nobelilla. Tiiviit suhteet aiemmin palkittuihin olivat hänelle avuksi: von Euler-Chelpinin opettajissa oli neljä kemian nobelistia.

Kun palkintoa ehdotettiin Virtaselle ensimmäisen kerran vuonna 1933, oli von Euler-Chelpin kemian Nobel-komitean jäsenenä hänen palkitsemisensa kannalla. Silloin palkinto jäi kuitenkin jakamatta.

Virtasen palkitsemista edesauttoi toinenkin Ruotsissa vaikuttanut oppi-isä, Christian Barthel. Hänen laboratoriossaan Virtanen tutustui ensi kerran pH-ilmiöön, jonka kekseliäälle soveltamiselle hänen tärkeimmät keksintönsä AIV-voisuola ja AIV-rehu perustuivat. Yhteydenpito Bartheliin jatkui tiiviinä vuosikymmeniä.

Virtanen piti huolen, että luonnontieteen kansainväliset huiput tiesivät, mitä hänen laboratoriossaan saatiin aikaan. Hän kirjoitteli satojen henkilöiden kanssa yli kahteenkymmeneen maahan. Näin Virtanen pysyi ajan tasalla alansa kehityksestä ja hänen työnsä tuli ulkomailla tunnetuksi.

Virtasen kirjekavereihin kuului kymmeniä Nobel-ehdokkaita ja heidän ehdottajiaan. Kun Virtanen vuonna 1931 nimitettiin kemian professoriksi, hän sai itsekin oikeuden ehdottaa alansa Nobeleita. Se teki hänestä entistä kiinnostavamman kontaktin palkintoa havitteleville kollegoille.

Kirjeenvaihtoon Virtasella oli vankan asemansa ansiosta resursseja, joista moni suomalainen professori saattoi vain haaveilla. Kääntäjien avulla kirjoittaminen onnistui viidellä eri kielellä. Myös riittävä määrä konekirjoittajia oli tarpeen aikana ennen sähköpostia.

Uran alussa ruotsin ja saksan kielen taito ohjasivat Virtasen verkostoitumista. Kun englannin asema tieteen kielenä vahvistui, Virtanen opetteli sen työnsä ohessa. Siten hän pystyi esittelemään laboratorioitaan englantia puhuville vieraille ja esitelmöimään yhdysvaltalaisissa ja brittiläisissä tiedekongresseissa.

A.I.V. oli ehdolla nobelin saajaksi yhteensä 12 kertaa. Esikarsinnasta jatkoon hän eteni neljänä vuonna.

Suomessa Virtasta ehdottivat sitkeimmin kemian professorit Niilo Toivonen Helsingin yliopistosta ja Oskari Routala Teknillisestä korkeakoulusta. Voittovuonna 1945 hänen ehdokkuutensa taakse oli saatu laajempi lobbaajajoukko. Kemian Nobel-komitea pyysi hänestä asiantuntijalausuntoja muun muassa Barthelilta ja von Euler-Chelpinilta.

Nobelia ennakoi sekin, että Virtanen sai 1930-luvulla joukon muita arvostettuja palkintoja ja kunnianosoituksia Suomen lisäksi myös Nobel-maa Ruotsissa. Hän oli muun muassa Ruotsin kuninkaallisen tiedeakatemian jäsen.

Lähde: Touko Perko: Mies, liekki ja unelma. Nobelisti A.I. Virtasen elämäntyö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!