Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dna:n korjautuminen toi kemian Nobelin

Elämä olisi mahdotonta, ellei jatkuvasti vikaantuva perimä osaisi korjata itseään

Tiede
 
nigms
Ligaasi on yksi niistä entsyymeistä, jotka korjaavat dna:n vaurioita. Tomas Lindahl eristi ligaasia nisäkkään dna:sta ensimmäisenä maailmassa.
Ligaasi on yksi niistä entsyymeistä, jotka korjaavat dna:n vaurioita. Tomas Lindahl eristi ligaasia nisäkkään dna:sta ensimmäisenä maailmassa. Kuva: nigms
fredrik sandberg reuters
Tomas Lindahl, s. 1938
Tomas Lindahl, s. 1938

Vielä 1970-luvun alussa tutkijat uskoivat yleisesti, että perimäämme säilyttävän dna:n täytyy olla hyvin vakaa ja muuttumaton molekyyli. Kuinka se muuten kestäisi koko ihmisiän?

Käsityksen mullisti ruotsalaissyntyinen Tomas Lindahl, joka noihin aikoihin

kevin wolf reuters
Paul Modrich, s. 1946
Paul Modrich, s. 1946

tutki dna:n heikomman serkun rna:n kestävyyttä Princetonin yliopistossa Yhdysvalloissa. Hän havaitsi rna:n yllättävän herkäksi esimerkiksi lämmölle.

Lindahl alkoi epäillä, olisiko dna:kaan vankan maineensa veroista. Karoliinisessa instituutissa Ruotsissa hän osoitti, että dna hajoaa pikku hiljaa jopa aivan omia aikojaan.

Tuloksista Lindahl teki päätelmän, joka aloitti uuden tutkimusalan: soluilla täytyy olla nippu keinoja, joilla ne tehokkaasti koko ajan korjaavat rapautuvaa dna:taan.

fredrik sandberg reuters
Aziz Sancar, s. 1946
Aziz Sancar, s. 1946

Lindahl alkoi etsiä soluista dna:ta huoltavia entsyymejä ja kartoitti korjausmekanismin, joka poistaa dna-ketjusta viallisen emäksen ja korvaa sen ehjällä. Ensimmäiset tulokset hän julkaisi vuonna 1974. Lopulta vuonna 1996 hän pystyi toistamaan koeputkessa koko prosessin, jolla ihmissolu yksittäisiä dna-emäksiään korjaa.

Näistä saavutuksista Lindahlille myönnettiin tämänvuotinen kemian Nobel-palkinto. Nykyisin hän vaikuttaa Francis Crick -instituutissa Hertfordshiressa

Britanniassa.

Yhdessä Lindahlin kanssa palkittiin kaksi muuta dna:n korjauksen tutkijaa: turkkilaissyntyinen Aziz Sancar Pohjois-Carolinan yliopistosta Chapel Hillistä Yhdysvalloista ja yhdysvaltalainen Paul Modrich Howard Hughesin lääketieteellisestä instituutista Pohjois-Carolinan Durhamista.

Käsitys dna:n vakaudesta on kääntynyt heidän työnsä ansiosta päälaelleen. Tiedämme, että solujemme dna:han syntyy muutoksia jatkuvalla syötöllä.

Jollei dna:ta saman tien korjattaisi, kukaan ihminen ei voisi kasvaa edes munasolusta sikiöksi.

Itse asiassa nykyisenlaista elämää ei voisi olla lainkaan olemassa, jos solut eivät osaisi korjata dna:taan.

Siihen tulee satunnaisia virheitä jo solunjakautumisissa, joita ihmisenkin elimistössä tapahtuu päivittäin.

Lisäksi dna:han kohdistuu vaurioittava pommitus ympäristöstä: Auringon ultraviolettisäteily ja kemikaalit vahingoittavat sitä joka päivä.

Korjaamattomat tuhot johtaisivat lopulta täyteen kaaokseen ja elimistön toiminnan romahtamiseen. Jo lyhyenä aikana voisi seurata solujen massakuolema tai villiintyminen syöpäsoluiksi.

Virheenkorjauksen tutkiminen voikin auttaa paitsi ymmärtämään elämän perustoimintoja, myös kehittämään uusia hoitoja syöpään.

Ultraviolettivaurioihin paneutui Sancar. Hän innostui aiheesta 1970-luvulla opittuaan, että tappavan ultraviolettiannoksen saaneet bakteerit saattoivat selviytyä, jos ne altistuivat sopivalle näkyvälle valolle. Hän alkoi selvittää paranemisen taustalla olevaa molekyylitoimintaa.

Sancar tutki bakteerien suojaentsyymejä ensin Texasin yliopistossa Dallasissa ja sitten Yalen yliopistossa. Hän julkaisi löytönsä vuonna 1983.

Sen jälkeen Sancar siirtyi Pohjois-Carolinan yliopistoon Chapel Hilliin ja alkoi tutkia vastaavaa ultraviolettivaurioiden korjausmekanismia ihmisen soluissa yhteistyössä muun muassa Lindahlin kanssa.

Ihmissolujen korjaussysteemi on mutkikkaampi kuin bakteerien, mutta samansukuinen säteilyn ja kemikaalien aiheuttamien vaurioiden korjaus toimii kaikissa eliöissä.

Näistä löydöistä Aziz Sancar kuittasi tänä vuonna kolmasosan kemian Nobelista.

Kolmas tuore nobelisti Paul Modrich aloitti hänkin dna:n korjauksen tutkimisen jo 1970-luvulla. Sancarin tavoin Modrich tutki aluksi bakteereita.

Modrich työskenteli Stanfordissa, Harvardissa sekä Duke-yliopistossa. Hän keskittyi selvittämään, miten bakteerit korjaavat vaurioita, joita syntyy solunjakautumisessa.

Vähitellen Modrich tunnisti entsyymit, jotka vaihtavat vääriin paikkoihin eksyneitä dna:n rakenneosia. Hän onnistui toistamaan koko korjausmekanismin koeputkessa ja julkaisi tuloksensa vuonna 1989.

Myös Modrich jatkoi tutkimuksiaan ihmissoluilla, joissa toimii vastaava korjaussysteemi. Nykyisin se tiedetään niin tehokkaaksi, että jokaisesta tuhannesta virheestä 999 tulee korjatuiksi.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!