Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pojalla naiskromosomit

Tiede
 
Helsingin Sanomat

1965 lokakuussa.Suomessa on löydetty ainakin kaksi miestä, joilla on naisen kromosomikoostumus. Tapaukset ovat lääketieteessä hyvin harvinaisia.

Asianomaisilla on kaikki ulkonaiset miessukupuolen tunnusmerkit, mutta tarkat solututkimukset ovat osoittaneet heidän olevan kromosomeiltaan naisia.

Samanlaisia tapauksia on todettu myös Tanskassa, Englannissa ja Ranskassa, kertoi tri Albert de la Chapelle. Homoseksualismin kanssa tällä asialla ei ole mitään tekemistä.

Potilaat ovat etsiytyneet hoitoon heikon hedelmöittämiskykynsä johdosta, minkä ainakin toistaiseksi on todettu olevan näissä tapauksissa ainoa haitta.

Pulmallista on, miten asianomaiset voivat ulkonaisesti täysin muistuttaa miestä, vaikka he oikeastaan ovat naisia. Jos hedelmöittymisen yhteydessä kaksi X-kromosomia sulautuu yhteen, syntyy tyttö. Mikäli X-kromosomi yhtyy Y-kromosomiin syntyy poika. Naisella on vain X-kromosomeja, joten siittiösoluista riippuu kumpaa sukupuolta tuleva lapsi on.

Kyseessä olevat potilaat ovat saaneet "väärän" kromosomikoostumuksensa jo hedelmöitymishetkellä tai sitten ratkaisu on vanhempien siittiösolujen muodostuksessa, tri de la Chapelle sanoo.

  –Selvityksenä siihen, miksi lapsesta, josta luonnon lakien mukaan olisi pitänyt kehittyä tyttö, onkin kehittynyt poika, arvellaan olevan ylimääräisen Y-kromosomiannoksen ihmisen kehityksen äärimmäisessä varhaisvaiheessa. Tällaiset ylimääräiset Y-annokset aiheuttavat tavallisesti tiettyjä sairauksia.

Esillä olevissa tapauksissa niiltä on vältytty ehkä siksi, että ylimääräinen Y-lisä on hävinnyt jo aikaisessa vaiheessa.

Tällaiset potilaat eivät pysty tuottamaan siittiöitä, tai jos pystyvät, niin hyvin vähän.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!