Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näitä vangit askartelevat salaa: avaimia putkista, kiljua kattolamppuun, poljettava tatuointikone – testaa, osaatko vankilaslangia

Tiede
 
Vesa-Matti Väärä
Jussi Lehtonen seisoo hylätyn Kakolan edustalla. Suurimman osan Kakolanmäestä omistaa nykyisin rakennusliike. Vanhoihin rakennuksiin on tulossa parisataa asuntoa.
Jussi Lehtonen seisoo hylätyn Kakolan edustalla. Suurimman osan Kakolanmäestä omistaa nykyisin rakennusliike. Vanhoihin rakennuksiin on tulossa parisataa asuntoa. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Hullut huutavat yöt läpeensä. Äänet kauhistuttavat joitain tovereitani. Itse en toki pelkää ollenkaan. Näin kirjoitti Kakolan vartijakoululainen kotiväelleen vuonna 1905.

Tuolloin vankimielisairaalaa rakennettiin, mutta Kakolan eli Turun keskusvankilan graniittilinna oli seissyt Kakolanmäellä jo vuodesta 1853 ja punatiilinen lääninvankilakin vuodesta 1890.

Oppilaan toistakymmentä kirjettä ovat osa aineistosta, jonka pohjalta Turun yliopiston kansatieteilijät tutkivat vankilayhteisöjen muutosta. He katsovat maailmaa muurien sisällä vanginvartijoiden silmin.

Kuka

Kauppa-auton ja vankilan penkoja

 Jussi Lehtonen, 41, kansatieteilijä ja tulevaisuuden tutkija Turun yliopistossa.

 Vähää vailla valmis väitöskirja käsittelee myymälä-, kirjasto- ja pankkiautoja tulevaisuuden maaseudulla.

 Kirjoittanut teoksen "Viettelyksen vaunu. Suomalainen myymäläauto 1930-luvulta 2000-luvulle".

 Johtaa Vankilat murroksessa -hanketta sekä tutkimusta vanhusten hyvinvointipalveluista ennen, nyt ja tulevaisuudessa.

 Toimittanut Maria Vasenkarin kanssa Kakolan historiasta kirjan, joka ilmestyy vuodenvaihteessa.

 Mukana Eläinten toimijuus yhteiskunnassa -tutkimuksessa.

 Vapaa-aikanaan korjaa lapsuudenkotia vuodelta 1981 ja kesämökkiä 1940-luvulta.

Kun hankkeen vetäjä Jussi Lehtonen taannoin vei opiskelijansa kenttäkurssille Kakolanmäelle, vangit oli jo siirretty uuteen Saramäen vankilaan. Oppaina oli paikan entisiä vartijoita.

Toinen tutkimuskohde, Konnunsuo Lappeenrannassa, toimi vielä osittain. Siellä kurssilaiset saivat haastatella ja havainnoida työntekijöitä vapaasti.

"Menin aina Kakolaan 45 minuuttia ennen opiskelijoita valokuvaamaan miljöötä. Minulla ei ollut vaikeuksia astua yksin tyhjiin tiloihin, paitsi vankimielisairaalaan. Se oli todella karmiva paikka", hän kuvaa.

Ulkoa rakennus on mitä kaunein. Ikkunoihin voi kuvitella sellaiset pehmeät samettiverhot kuin televisiosarjan Downton Abbeyssä. Sisällä seinät huutavat. Ne esittelevät ihmismielen syvyyksistä kummunneita taideterapian tuotteita. Värit ovat hurjia, raskaita ja räikeitä.

Myös Kakolan sellejä koristavat synkät kirjoitukset ja piirrokset. Siellä istuivat rangaistuksiaan kovimmat kundit. Millainen työpaikka se mahtoi olla?

"Pitkälle 1900-luvulle vankila oli hyvin miehinen yhteisö, ja sen johtaja oli suuri herra. Vankien kanssa ei kaveerattu. 1970- ja 1980-luvuilla nuoret vartijat alkoivat ottaa toisella tavoin kontaktia vankeihin, mitä vanhat kollegat eivät ymmärtäneet", Lehtonen kertoo.

Kakolassa entinen vartija kierrätti opiskelijoita reittiä, jota vangit saapuivat vankilaan. Yhden sellin ovella hän otti taskustaan uurretun putkenpätkän, joka oli joskus takavarikoitu vangilta. Hän sovitti sitä lukkoon – joka narahti auki.

Vartijat pyrkivät pitämään avaimensa piilossa, sillä taitavimmat vangit saattoivat hetkessä painaa mieleen niiden profiilit.

Vangit ovat ovelia, ja vartijat koettavat pysyä jyvällä siitä, mitä he milloinkin keksivät. He onnistuivat esimerkiksi valmistamaan kiljua ja kätkivät sitä käytävän kattolamppuun ja rakennuksen kerrosten väliin.

Lisäksi he järjestivät tarjoilun: juoma juoksi ikkunoiden kautta viritettyjä letkuja pitkin. Vartijat havaitsivat systeemin vasta kun löysivät juopuneita useasta sellistä.

Vangilta on takavarikoitu jopa itse rakennettu, poljettava tatuointikone. Muste saatiin kuulakärkikynistä.

Mutta on vartijoillakin nokkelia konsteja. Kakolan metalliverstaan seinällä on jokaiselle työkalulle paikka, johon on piirretty kyseisen viilan tai vasaran ääriviivat. Töiden päätyttyä huoneesta ei poistuttu, ennen kuin joka vekotin oli paikallaan.

"Vartijan työ vaatii luovimista ja arkipäivän huumoria. Yhteisö hitsaa ihmiset yhteen", Lehtonen toteaa.

Lisäksi se luo jämptiyttä, tai sitten ammattiin hakeutuu tarkkoja luonteita. Tämä kävi ilmi, kun tutkijat saivat käyttöönsä Turun vartijayhdistyksen arkiston: päiväkirjoja, lehtileikkeitä, asiakirjojen kopioita, valokuva-albumeita yli sadan vuoden ajalta. Jokaisen kuvan vieressä luki, keitä siinä oli. Kaikki muukin oli sotilaallisessa järjestyksessä.

Säntillisten vartijoiden on paras pysyä pois nyky-Kakolasta. Jos sieltä ennen pyrittiin karkaamaan, niin paikan tyhjennyttyä 2007 sinne on ängetty väkisin.

Siellä vallitsee Lehtosen sanoin "hävityksen kauhistus". Ilkivalta on tehnyt ympäristöstä pelottavamman kuin entisaikaan, jolloin sellit oli miehitetty.

Silloinkin vartijat joskus pelkäsivät. Sen näyttäminen ei vain kuulunut tapoihin.

 

Testaa HS.fi:ssä, tunnetko vankilan slangia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!