Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilmastonmuutoksen kieltäjää ei kannata kutsua keskustelemaan ilmastotutkijan kanssa

Tiede
 
Janne Saarikivi
Kirjoittaja on kielentutkija.

Perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaari, opettaja ammatiltaan, herätti taannoin pahennusta, kun hän kielsi uskovansa evoluutioon.

"On ihan mahdoton teoria, että eläimistä tai eläimestä ajan saatossa tulisi ihminen", kirjoitti Huhtasaari Facebookissa. Ja siltähän kyllä näyttää. Liejuryömijä ja tohvelieläin ovat vähän toista kuin Urho Kekkonen.

Tieteessä ei kuitenkaan ole kyse siitä, miltä asiat näyttävät, vaan siitä, miten ne ovat. Tieteellinen tieto on vallitseva käsitys todellisuudesta, muuttuva, usein virheellinen, aina puutteellinen, mutta ei koskaan mielipidekysymys.

Tieteeseen liittyy asiantuntijuus. Ei kannata kutsua ilmastonmuutoksen kieltäjää studioon keskustelemaan ilmastotutkijan kanssa, koska hän on yksinkertaisesti väärässä, eikä asia siitä keskustelemalla muutu.

Humanistiset tieteet ovat luonnontieteitä enemmän tekemisissä arkikokemuksen kanssa. Siksi niihin liittyvät virhekäsitykset eivät ole evoluution kieltämisen kaltaisia paheksunnan kohteita vaan jokapäiväisiä asioita.

Monet esimerkiksi tietävät, että pääkaupunkiseudun nuoret naiset ääntävät ässän terävästi sihauttaen. Puhutaan stadilaisesta ässästä, ja se mainitaan kieliasenteita tutkittaessa ärsyttävänä pääkaupunkiseudun puheen piirteenä. Ainoa vain, että tätä stadilaista ässää ei ole olemassa. Ilmiötä ei ole voitu todentaa mittauksilla.

Ihmiset tietävät, että tietokonepelit tekevät lapset levottomiksi ja hevimusiikki aggressiivisiksi. Tai että naiset eivät kiihotu pornosta ja että kaupungeissa naapurit eivät tunne toisiaan. Mutta tutkimuksissa on osoitettu, että yksikään näistä väitteistä ei ole totta.

Kun päättäjä haluaa vedota tunteita herättävään, kaikkien tuntemaan tosiasiaan, hän sanoo talvisodan henki. Mutta tutkija voisi kuivasti huomauttaa, että talvisodan aikana miehitetyt Kainuun korpikylät olisivat mielellään liittyneet Neuvostoliittoon.

Pääministeri sanoo, että Suomi velkaantuu miljoonan tunnissa, vaikka se oikeasti velkaantuu alle 700 000 euroa tunnissa. Sitten hän sanoo, että suomalaisilla on erityinen luontosuhde. Vaikka ei ole. Suomalaisilla on ihan kaikenlaisia suhteita luontoon, ja niin on muidenkin maiden asukkailla.

Evoluutio tai ilmastonmuutos on totta, sitä ei voi politiikka kieltää. Poliitikon tai kenenkään ei kannattaisi luulla edes, että hänen arkikokemuksensa suomalaisista, naisista, miehistä, kaupunkilaisista, maahanmuuttajista tai avioliitoista pitää paikkansa.

Tiede opettaa, että se on vain kokemus. Todellisuus on jotain yllättävämpää.

Kirjoittaja on kielentutkija

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!