Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lisääntyvä pimeys saa ihmisen rytmin jätättämään – nuoret ja naiset kärsivät eniten, mutta apujakin löytyy

Pimeyden vaikutusta ihmiseen on tutkittu äärioloissa Etelämantereella. Tuloksia voi soveltaa näillä leveysasteilla.

Tiede
 
nasa
Pohjoinen pallonpuolisko alkaa syksyllä kallistua poispäin Auringosta. Paiste yltää meille yhä pienemmän osan päivästä. Tavallinen sähkövalo ei riitä pitämään ihmistä rytmissä.
Pohjoinen pallonpuolisko alkaa syksyllä kallistua poispäin Auringosta. Paiste yltää meille yhä pienemmän osan päivästä. Tavallinen sähkövalo ei riitä pitämään ihmistä rytmissä. Kuva: nasa

Pimeys vetää ihmisen mielen matalaksi, havaitsi belgialaisen retkikunnan lääkäri Frederick A. Cook Etelämantereella sata vuotta sitten. Se oli varhainen tieteellinen havainto siitä, miten valon väheneminen vaikuttaa ihmiseen. Cook kirjoitti jylhästi:

"Jäisen autiuden ylle langennut pimeyden verho on peittänyt sielumme. Miehet ovat pöytien ääressä, oleskelutiloissa ja laboratoriossa alakuloissaan ja lannistuneina, vajonneina melankolisiin haaveisiin, joista joku joskus yrittää innottomasti havahtua."

Pimeyden vaikutuksen havainnut Cook oli puoli vuosisataa edellä aikaansa. Hän ei osannut määrätä kumppaneilleen muuta kuin takkatulen tuijottelua – alkeellista valohoitoa siis.

Pimeyden seurauksia alettiin tutkia kunnolla vasta 1950-luvulla. Sen jälkeen on todettu, että päivien lyheneminen ja öiden piteneminen vaikuttaa ihmisiin fysiologisesti.

"Kuvailisin vaikutusta niin, että ihmisen sisäinen kello alkaa jätättää", sanoo tutkimusprofessori Timo Partonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

"Luonnollinen väsymys tulee myöhemmin illalla. Vuorokausirytmi jätättää kaikilla pimeyden lisääntyessä." Elimistö ei siis pysy 24 tunnin rytmissä.

Vuorokausirytmin siirtymisestä kertovat jyrkimmin juuri Etelämantereella tehdyt tutkimukset. Japanilaiset tutkijat havaitsivat vuonna 1999 koehenkilöiden melatoniinihormonin erityksen siirtyvän kaksi tuntia myöhäisemmäksi Etelämantereen talven pimeinä kuukausina.

"Samat tulokset näkyvät pienemmässä mittakaavassa myös Suomen leveysasteilla", Partonen huomauttaa.

Kun yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa koehenkilöitä pidettiin viikon ajan toimistoissa keinovalossa, heidän sisäinen kellonsa alkoi jätättää.

"Sitten heidät vietiin viikoksi kansallispuistoon luonnonvaloon ilman tietokoneita ja sähkölaitteita. Kun mitattiin melatoniinitasot, havaittiin heidän sisäisen kellonsa aikaistuneen."

Erkki laine
Pimeys laskeutuu puistoihin joka ilta aikaisemmin.
Pimeys laskeutuu puistoihin joka ilta aikaisemmin.

Helsingin Sanomien kyselyssä viime vuonna neljä viidestä suomalaisesta vastaajasta sanoi, että kaamos vaikuttaa heidän elämäänsä ainakin jonkin verran.

Melatoniini eli pimeähormoni liittyy keskeisesti pimeyden aiheuttamiin häiriöihin. Sitä erittyy käpyrauhasesta pimeässä enemmän kuin valoisassa.

Sitä pitäisi sanoa oikeastaan yöhormoniksi, sillä keho erittää runsaasti melatoniinia vain yöllä. Eritys alkaa keskimäärin kahdeksan yhdeksän maissa illalla. Se helpottaa nukahtamista, koska se laskee nopeasti kehon lämpötilaa ja aiheuttaa vireystilan alenemisen.

Melatoniinia sanotaan myös kellohormoniksi, koska se pitää ihmisen vuorokausirytmissä eri vuodenaikoina. Talvella sitä erittyy puolitoista kertaa enemmän kuin kesällä.

Talvella melatoniinin tuotanto loppuu ennen aamun valkenemista, muina vuodenaikoina eritys loppuu varhaisessa hämärässä. Elimistö pyrkii pitämään ihmisen varmasti hereillä, kun päivä on lyhimmillään.

Vuorokausirytmin siirtymisestä kertoo tarkimmin kehon sisäinen lämpötila. Se on korkeimmillaan illalla ja alimmillaan aamuyöllä.

Pimeys häiritsee kilpirauhashormonin viestintää aivojen kanssa, mikä vaikuttaa kehon lämmönsäätelyyn ja aineenvaihduntaan. Pimeys muuttaa myös stressihormoni kortisolin erityksen aikataulua.

Fakta

Kirkasvalo ja liikunta auttavat

 Käytä kirkasvalolamppua, jossa on tehoa ainakin 2000 luksia.

 Valossa on paras olla aallonpituuksien koko kirjo eli sen pitää olla valkoista.

 Oleskele lampun valossa aamuisin vähintään puoli tuntia, mieluummin tunti.

 Harrasta liikuntaa, mieluiten myöhään iltapäivällä tai illansuussa.

Lähde: Timo Partonen, THL

Nykyisin tutkijoita kiinnostavat Partosen mukaan pimeyden aiheuttamat psykologiset oireet.

Pimeys saa syömään enemmän ja liikkumaan vähemmän. Ihmisten paino tapaa nousta talvella joitakin kiloja. Jotkut vetäytyvät sosiaalisesta elämästä. Yksi syy siihen on ärtyneisyyden lisääntyminen. Jyrkin oireyhtymä on kaamosmasennus, joka on suhteellisen harvinainen.

"Suomalaisista aikuisista 0,8–0,9 prosenttia kärsii kaamosmasennuksesta", Partonen arvioi.

Kansainvälisten tietojen mukaan se näyttäisi vaivaavan nuoria, sillä kaamosmasentuneiden keski-ikä on alle kolmekymmentä vuotta. Naisilla ongelma on yleisempi kuin miehillä.

Kaamosmasennuksen määritteli vuonna 1984 eteläafrikkalainen psykiatri Norman E. Rosenthal. Oireyhtymää on hoidettu alusta pitäen onnistuneesti kirkasvalolla. Myös Partonen on tutkinut kirkasvalon vaikutuksia. "Valoa pitää olla ainakin kaksi tuhatta luksia", Partonen selittää. Pöydälle pantu valomittari kertoo, että normaalisti valaistussa toimistossa on alle 800 luksia.

Toinen hyvä lääke on Partosen mukaan liikunta.

Suomalaisilla on pimeyden aiheuttaman alakulon torjumiseksi samantapaisia keinoja kuin lääkäri Cookilla Etelämantereella sata vuotta sitten.

Suosituin kaamoslääke HS:n kyselyssä viime vuonna olivat jouluvalot ja kynttilät. Kirkasvalolamput mainitsi vain seitsemän prosenttia vastaajista. Vitamiineihin ja löhöilyyn luotti useampi kuin kuntoiluun, jonka mainitsi 31 prosenttia vastaajista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!