Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yksinhuoltajuus aktivoi turkkiloisän

Tiede
 
Helsingin Sanomat

Pikkuturkkiloiden lastenhoitojärjestelyt kiinnostavat tutkijoita, sillä ne ovat niitä harvoja hyönteisiä, jotka hoitavat jälkikasvuaan. Turkkilot syövät lintujen ja nisäkkäiden raatoja. Naaras ja koiras hautaavat yhteisvoimin raadon maan alle ja munivat siihen munansa. Toukkiaan ne ruokkivat kuin linnut poikasiaan.

Kansainvälinen tutkimusryhmä selvitti, millä tavalla pikkuturkkiloiden geneettinen aktiivisuus muuttuu, kun niistä tulee vanhempia. Kokeessa 269 turkkiloparin annettiin pariutua, minkä jälkeen ne joko jatkoivat poikasten hoitamista yhdessä tai jompikumpi vanhemmista jätti perheensä. Noin puolessa tapauksista koiras jätti poikueen, noin viidessä prosentissa naaras.

Yksinäisillä vanhemmilla aktivoituivat samat vanhemmuutta ohjaavat geenit sukupuolesta riippumatta. Jos koiras ja naaras hoitivat poikasia yhdessä, geenit aktivoituivat vain naaraalla.

Poikasten selviytyminen oli yhtä hyvä perheissä, joissa poikasia hoitivat molemmat vanhemmat kuin perheissä, joissa vain naaras hoiti poikasia. Koiraalla ei siis ole kovin kummoista roolia poikasten hoitamisessa, jos se hoitaa poikasia yhdessä naaraan kanssa. Koiraat eivät tehneet paljon mitään sen jälkeen, kun raato oli haudattu.

Tutkimus voi auttaa ymmärtämään vanhemmuuden genetiikkaa laajemminkin. Tutkimuksessa oli mukana tutkijoita Englannista, Yhdysvalloista, Australiasta ja Jyväskylän yliopistosta Suomesta. Tutkimuksen julkaisi Nature Communications.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!