Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ryyppy Suomen syvimmästä reiästä – tältä maistuu 30 miljoonaa vuotta vanha vesi

Tiede
 
Tältä maistuu 30 miljoonaa vuotta vanha vesi
Tältä maistuu 30 miljoonaa vuotta vanha vesi
Geologi Riikka Kietäväinen kertoo, saako siitä mahataudin. Toimittaja Annikka Mutanen, grafiikka: Boris Stefanov, kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru. Mikrobikuva: Lotta Purkamo / VTT

Lipaisen varovasti vesitilkkaa. Suolan maku jää kieleen pitkäksi aikaan. Juoma on muutenkin epätavallista. Se on 30 miljoonaa vuotta vanhaa.

Esa Syväkuru hs
Riikka Kietäväinen tarjoaa maistiaisiksi miljoonia vuosia vanhaa vettä, joka on ongittu 2 300 metristä.
Riikka Kietäväinen tarjoaa maistiaisiksi miljoonia vuosia vanhaa vettä, joka on ongittu 2 300 metristä.

Tarjoilijana toimii tutkija Riikka Kietäväinen Geologian tutkimuskeskuksen GTK:n kylmiössä Espoon Otaniemessä. Kylmiön hyllyillä seisoo rivittäin pulloja, joiden sisältö on imetty Suomen syvimmästä reiästä.

Reiän porasivat venäläiset vuonna 2004 Outokumpuun kuitatakseen Venäjän velkoja Suomen valtiolle. GTK ehdotti kauppaa saadakseen selkoa, mitä kerran satumaisen rikkaan Outokummun malmialueen syvemmissä kerroksissa piilee.

Tuloksena oli 2 516 metriä syvä, 22 sentin läpimittainen reikä metsäisellä joutomaalla. Malmikiveä kairan tielle ei osunut.

Kietäväinen aloitti geologian opinnot samana vuonna kuin reikää porattiin. Muutamaa vuotta myöhemmin hän hikoili kaksi kesää ottamassa reiästä vesinäytteitä. Niitä hän tutkii edelleen.

Annikka Mutanen hs
Suomen syvin reikä ulottuu 2 516 metrin syvyyteen. Sen porasivat venäläiset maksaakseen valtion velkoja Suomelle.
Suomen syvin reikä ulottuu 2 516 metrin syvyyteen. Sen porasivat venäläiset maksaakseen valtion velkoja Suomelle.

Vedenpinta näkyy, kun kurkistaa reikään. Sitä eristää maasta keltainen rautaputki. Syysauringon valossa ei erotu muita elonmerkkejä kuin hämähäkin seitit putken suulla.

Kietäväinen kuitenkin todistaa, että usein vedenpinta pulpahtelee ja kuplii. Kuplinta johtuu siitä, että veteen on maankuoren paineessa liuennut kaasuja, jotka vähitellen purkautuvat pintaan.

Sieltä pullahtelee metaania, typpeä, vetyä ja jalokaasuja, erityisesti heliumia. Tuhannesta metristä nostetusta vedestä vapautuu yli litra kaasua litrasta vettä. Tutkijoiden mielestä se on paljon, mutta aivan vissystä vesi ei käy. Matalahiilihappoisesta novellesta pirskahtelee hiilidioksidia selvästi enemmän.

Kylmiön vesipulloissa ei enää poreile ollenkaan. Kaasu on karannut tiehensä tai otettu talteen omiksi näytteikseen.

Suurin osa veden kuplimasta kaasusta on osoittautunut metaaniksi. Se voi olla syntyisin kallioperästä, tai sen ovat valmistaneet syvyydessä asustavat eliöt. Sillä eliöitä siellä on: Suomen vanhin tunnettu ekosysteemi.

annikka mutanen hs
Reikä sijaitsee Outokummun taajamanulkopuolella. Tontilla rehottavat lupiinit.
Reikä sijaitsee Outokummun taajaman
ulkopuolella. Tontilla rehottavat lupiinit.

Sitä perkaa Lotta Purkamo, joka työskentelee tutkijana VTT:ssä ja tekee väitöskirjaa Outokummun kallioperän mikrobiyhteisöstä.

Osa mikrobeista on Purkamon mukaan samoja, joita elää Etelä-Afrikan kultakaivosten syvyyksissä. Jotkin niistä pystyvät tuottamaan energiansa pelkistämällä vetyä. Solujen rakennusaineeksi niille riittää hiilidioksidi. Ne tulevat siis toimeen ilman Auringon energiaa ja yhteyttämällä tuotettua hiiltä, joihin alkutuotanto maan päällä perustuu.

Harvinaisimpiin asukkeihin kuuluu ydinsäteilyä kestävä Deinococcus radiodurans, joka kukoistaa Tshernobylin säteilevällä onnettomuusalueella.

Kiinnostava asujain ovat myös metaania tuottavat arkeonit. Niiden tuotannon tehokkuudesta ja metaanin muista lähteistä Kietäväinen ja Purkamo ovat ottamassa selvää.

Sekin on mahdollista, että kallion radioaktiivinen säteily pilkkoo vedestä vetyä.

Yksi syy syväreiän tutkimiseen on se, että Suomi on päättänyt sijoittaa ydinjätteensä peruskallioon 500 metrin syvyyteen. Jos kallioperässä alkaa ydinjätteen säteilyn vaikutuksesta muodostua merkittäviä määriä vetyä, eivät olot kallion sisällä kenties pysy niin vakaina kuin on oletettu.

Vety on hyvä energianlähde mikrobeille. Yhdessä rikin kanssa se voi myös muodostaa yhdisteitä, jotka syövyttävät jätekapselia, ja mikrobit voivat osallistua prosessiin.

Lotta Purkamo / vTT
Vanhan veden eliöt ovat pieniä ja harvassa, koska syvällä on pulaa energiasta ja rakennusaineista.
Vanhan veden eliöt ovat pieniä ja harvassa, koska syvällä on pulaa energiasta ja rakennusaineista.

Syväreiän vesi on suolaista, kaksi kertaa niin suolaista kuin merivesi. Suola on aikojen kuluessa tullut veteen kalliosta.

Hurjinta on kuitenkin ryyppäämämme veden ikä. Vesi ei ole päässyt vaihtumaan kymmeniin miljooniin vuosiin. Tämä pääteltiin ensiksi veden raskaudesta.

Valtamerien vesi haihtuu ilmaan lämpimillä leveysasteilla. Se kertyy pilviksi ja lähtee ajelehtimaan pitkin taivasta. Pilvistä putoavat ensimmäiseksi maahan ne vesimolekyylit, joissa on painavimmat isotoopit. Ne satavat alas jo lämpimillä alueilla.

Kun pilvet ehtivät pohjoiseen, niissä on jäljellä kevyttä vettä. Viimeiset pisarat karisevat maahan vasta Pohjolan pakkasissa.

Reiästä nostettu vesi on yllättävän painavaa. Kun se satoi maahan, oli arviolta kymmenen astetta lämpimämpää kuin Suomessa nykyisin.

Sellainen lämpötila vallitsi näillä mailla 50 miljoonaa vuotta sitten. Dinosaurukset olivat vasta hiljattain kadonneet, ja nykyinen Suomi sijaitsi noin oman pituutensa verran etelämpänä kuin nykyisin.

Vesien tarkempi ikä selvisi niihin liuenneista jalokaasuista.

Tästä on kyse

 Outokummussa sijaitsee Suomen syvin reikä. Se ulottuu 2,5 kilometriin.

 Syväreiästä nostettu vesi on osoittautunut kymmeniä miljoonia vuosia vanhaksi.

 Se kuplii ja maistuu suolaiselta.

 Vedessä elää Suomen vanhin tunnettu ekosysteemi.

"Jalokaasut ovat kuin kello", sanoo Kietäväinen. Kallion radioaktiiviset aineet tuottavat niitä hajotessaan täsmällistä tahtia. Kun tunnetaan radioaktiivisten aineiden määrä kalliossa ja niiden puoliintumisajat, voidaan veden sisältämien jalokaasujen määrästä päätellä, kuinka kauan niiden kertyminen on kestänyt.

Syväreiän vesi on maannut paikallaan keskimäärin 30 miljoonaa vuotta. Vanhin näyte on 58 miljoonaa vuotta vanha.

Yhtä kauan ovat eläneet eristyksissä veden eliökannat. Maanpinnan ekosysteemit ovat mylläytyneet perusteellisesti jääkausina, joista viimeinen päättyi 10 000 vuotta sitten. Maan alla on sen sijaan tallessa sama mikrobiyhteisö, joka sinne luiskahti hiukan hirmuliskojen ajan jälkeen.

Evoluutio ei ole pötkinyt pitkälle reiän pohjalla, koska hiilestä on siellä huutava pula. Hiili on välttämätön rakennusaine kaikille elollisille olennoille.

"Saatavilla olevan hiilen määrästä riippuu, pystyvätkö solut monistumaan eli lisääntymään", Purkamo selittää.

Koska yhtään uutta hiiltä ei ole tullut, mikrobien on täytynyt olla kovia kierrättämään, Kietäväinen sanoo. Hiilen vähyyden vuoksi ne ovat pienikokoisia.

"Ne tekevät pieniä itsestänsä", Purkamo kuvailee.

Samasta syystä pöpöjä on vähän. Vedestä löytyy vain noin 10 000 solua millilitrasta. Tavallisessa porakaivossa voi olla saman verran. Maistamisesta tuskin on siis luvassa mahatautia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!