Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Punajuurimehu voi pelastaa vuoristotaudilta

Tiede
 
Helsingin Sanomat
Ulla-Maija Lähteenmäki
Punajuuren nitraatti rentouttaa verisuonia.
Punajuuren nitraatti rentouttaa verisuonia. Kuva: Ulla-Maija Lähteenmäki

Kannattaa ottaa evääksi punajuurimehua, jos on aikeissa nousta vuorenhuipulle. Vuorikiipeilijöiden kiusana on vuoristotauti, joka johtuu hapensaannin heikkenemisestä. Verisuonten kyky kuljettaa happea riippuu osittain typpioksidin määrästä veressä. Merenpinnan tasolla elimistö pystyy tuottamaan typpioksidia riittävästi, mutta vähähappisessa vuori-ilmassa tilanne on toinen.

Typpioksidin tuotantoa voi vauhdittaa nauttimalla paljon nitraatteja. Tästä norjalais-ruotsalainen tutkimusryhmä sai päähänsä kokeilla, voisiko vuori-ilmaan sopeutumista jouduttaa nitraattipitoisuudestaan tunnetulla punajuurimehulla.

Tutkijat antoivat punajuurimehua retkikunnalle, joka matkasi Nepaliin 3 700 metrin korkeudessa sijaitsevaan laaksoon. Puolet koehenkilöistä sai tavallista punajuurimehua ja puolet sellaista, josta nitraatti oli poistettu. Verisuonten toimintaa tutkittiin ultraäänellä. Nitraattipitoinen mehu rentoutti verisuonia ja edesauttoi niiden toimintaa. Vastaavaa ei havaittu nitraatitonta mehua juoneilla.

Vuoristotautiin liittyvä hapenpuute aiheuttaa päänsärkyä, huimausta ja uneliaisuutta. Tauti voi edetä hengenvaaralliseksi pöhöksi, jossa keuhkoihin ja aivoihin alkaa kerääntyä nestettä. Punajuurimehun vaikutuksia testanneen tutkimuksen julkaisi typpioksiditutkimuksiin erikoistunut Nitric Oxide -julkaisu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!