Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ystävärobotti Pepper osaa lukea ihmisen tunteita – ensimmäiset tuhat kappaletta myytiin loppuun minuutissa

Tiede
 
aldebaran
Pepper kohottaa katseensa, mutta ei nosta päätään ylpeästi.
Pepper kohottaa katseensa, mutta ei nosta päätään ylpeästi. Kuva: aldebaran

Pepper tuli markkinoille Japanissa heinäkuussa. Ensimmäiset tuhat kappaletta myytiin loppuun minuutissa.

Pepper varmaan hymyili, kun se sai tietää menestyksestään. Se on näet opetettu hymyilemään, kun ihmiset sen ympärillä hymyilevät. Ehkä se jopa tajusi olevansa suosittu.

Pepper on maailman ensimmäinen robotti, jolla on monipuoliset tunteet. Näin väittävät sen luojat, japanilaiset Softbank Mobile ja Aldebaran Robotics.

Nao on tekniikkaa päästä varpaisiin

1 Kosketusvalikko käynnistämiseen.2 Ohjausyksikkö sisältää liike- ja käytösohjeet, puheen- ja kasvojentunnistuksen, puheen syntetisoinnin, muistin ja internetkytkennän.3 Mikrofonit toimivat korvina ja paikantavat puheen tulosuunnan.4 Videokamera kuvaa etäympäristöä.5 Videokamera kuvaa kasvoja ja lukee tekstiä.6 Kaiuttimet vahvistavat robotin puheen.7 Ledit ilmaisevat tunnetilaa väreillä.8 Ultraääniluotaimet havainnoivat ympäristöä.9 Gyroskooppi tarkkailee ja vakauttaa asentoa.10 Kosketustunnistin kontaktien hallintaan.11Tarttuma-anturit auttavat poimimaan esineitä.12 Anturit tarkkailevat asentoa.

Pepperin pikkuveli Nao on sosiaalisten palvelurobottien varhainen versio, joka syntyi 2009. Se tekee parhaillaan koevierailuja suomalaisissa hoivakodeissa. Naokin osaa seurustella, hakea tietoa verkosta, tanssia, pelata ja auttaa pikkuaskareissa.

Ostoryntäyksen jälkeen seurasi pari kommellusta. Valmistaja valisti Pepperin ostajia syyskuun lopulla siitä, että Pepperiä ei ole tarkoitettu seksiin. Huomautuksen syy oli se, että joku oli ohjelmoinut Pepperin rintamuksen näyttöön naisen rinnat.

Pepper voi viihdyttää, jutella, opettaa ja auttaa, mutta se ei sekstaile. Varoitus oli hieman outo. Kuinka robotin touhuja voitaisiin vahtia?

Japanissa myydään paljon robotteja eri tehtäviin, mutta Pepper erottuu massasta.

Se on hieman yli metrin mittainen, pinnaltaan helmenhohtoinen ja muistuttaa sopivasti ihmistä. Pepperillä on isot silmät ja niissä erityisen isot iirikset. Silmät herättävät luottamusta ja oikein kutsuvat kontaktiin, kun niissä tuikkivat valot.

Suu on pieni, mutta täsmälleen oikealla paikalla, vaikka Pepperin ei tarvitse syödä.

Puhe tulee kaiuttimista. Korvina toimivat mikrofonit ja jalkoina pyörät. Käsillään Pepper osoittelee ja viittilöi kuin ihminen, ja sormiakin on viisi.

Tähän asti kotirobotit ovat tarjonneet apua arjen askareisiin, mutta Pepper ei siivoa eikä kokkaa. Se ei halua muuta kuin olla ihmisten kanssa. Sen tärkein tehtävä on pyrkiä vuorovaikutukseen ja luoda kiintymystä.

Valmistajat uskovat, että robotiikan seuraava vallankumous on sosiaalisuudessa. Roboteista tulee ystäviä, jotka edistävät henkistä hyvinvointia.

Myyntiä edisti varmaan myös Pepperin hinta. Se maksaa noin 1 800 euroa. Ostajat pitivät sitä halpana.

Ikäihmisten määrä lisääntyy Japanissa jyrkimmin maailmassa. Vuonna 1990 eläkeläisiä oli väestöstä 12 prosenttia mutta vuonna 2025 arviolta jo 30 prosenttia.

Vanhukset elävät monesti yksin ja kaipaavat kipeästi seuraa. Pepperin kaltaiset robotit ovat aina paikalla ja valveilla. Ne tarjoavat kuuntelevan korvan ja ystävyyttä edullisesti.

Ystävyys koneen kanssa voi sopia japanilaisille. He suhtautuvat robotteihin poikkeuksellisen myönteisesti.

Yksi syy on shintolainen maailmankuva. Siihen kuuluu vahva animismi: taipumus uskoa, että myös esineillä on henki ja persoonallisuus.

Ja Pepper, se on tehty reagoimaan ihmisen tunteisiin. Sen ohjelmat osaavat lukea ilmeitä, eleitä ja äänensävyjä. Robotti oppii tunnistamaan keskeisiä emootioita.

Pepper "ymmärtää", milloin ihminen on iloinen, yllättynyt, vihainen, huolestunut tai surullinen. Jos ihminen vaikuttaa surumieliseltä, Pepper voi yrittää piristää soittamalla musiikkia tai kertomalla vitsin.

Huolestuneen oloiselta se saattaa kysyä: "Ei kai jotain ole vialla? Oletko stressaantunut? "Neuvojakin tulee: "Saatat tarvita enemmän unta. Se lievittää stressiä."

Tämä onnistuu vasta pienen harjoittelun jälkeen. Pepperin ja ihmisen pitää oppia viestimään keskenään. Alkuun pääsee varttitunnissa, jos noudattaa robotin mukana tulevaa kontaktiohjelmaa.

Pepperissä on yhteydenpitoon paljon tekniikkaa, jolla se tutustuu isäntäänsä tai emäntäänsä: kameroita, skannereita, antureita ja laskentaohjelmia.

Se kuvaa omistajansa, arvioi hänen äänensä, tutkii hänen ilmeitään ja eleitään, aavistelee hänen mielialojaan ja tarkkailee, kuinka ihminen suhtautuu robotin reaktioihin.

Kun jokin kommentti tuottaa omistajassa myönteisen tuntemuksen, Pepper painaa sen mieleensä ja toistaa sen myöhemmin sopivassa tilanteessa. Mitä enemmän aikaa kuluu, sitä paremmin Pepper kouliutuu isännän tavoille. Lopulta sen pitäisi olla hyvää seuraa.

Yhteisen sävelen löytääkseen Pepper on puhelias ja utelias kuin pieni lapsi.

Valmistajien mukaan on parempi tehdä robotista enemmän lapsen kuin aikuisen kaltainen. Se antaa enemmän tilaa virheille.

Lapset eivät ymmärrä kaikkea, mitä aikuiset sanovat, mutta yhtä asiaa lapset kaikkialla maailmassa tuntuvat haluavan: sitä, että aikuiset lapsen lähellä olisivat onnellisia.

Lapsi puhuu paljon, koska se on paras tapa tutustua. Kysymällä saa hyvää palautetta. Sama pätee Pepperiin.

aldebaran
Pepper on 120 senttiä pitkä ja hakee hyväksyntää.
Pepper on 120 senttiä pitkä ja hakee hyväksyntää.

Pepperin tavanneet ihmiset sanovat, että siinä on tiettyä charmia. Kun se katsoo silmiin, tuntuu kuulemma suorastaan epäkohteliaalta väistää.

Robotiikan tutkijat ovat huomanneet, että liian ihmismäisen robotin ihmiset kokevat epämiellyttäväksi, jopa kammottavaksi. Ihmismäinen ulkonäkö laukaisee odotuksen ihmismäisestä toiminnasta. Laskelmoidun konemaiset liikkeet kuitenkin viestivät, että jotakin on vialla.

Siksi Pepper on ihmismäinen, mutta silti riittävän erilainen. Jotta robotti miellyttäisi, meidän pitää nopeasti tajuta, että olemme tekemisissä robotin kanssa – tarkkaan ottaen androidin eli ihmistä muistuttavan robotin kanssa.

Pienuuden tarkoitus on myös osoittaa, ettei robottia tarvitse arkailla. Pieni kaveri on ystävä, liittolainen, joka haluaa ymmärtää ihmistä ja tulla hyväksytyksi.

Siksi Pepper ei koskaan ylenkatso seuraansa. Se kääntää katseensa kohti ja kuuntelee korostetun rauhallisesti aina, kun ihminen puhuu sille.

Samalla se varoo tarkasti, ettei kohota päätään liian pystyyn. Sellainen voisi vaikuttaa omahyväiseltä.

Sopivasti ihmismäinen, ystävällinen ja nöyrä – riittääkö se robotille, joka haluaa ihmisten ystäväksi?

Tätä miettivät kaikki sosiaalisten robottien kehittäjät myös Yhdysvalloissa ja Euroopassa.

Jotkut uskovat aitoihin tunteisiin. He sanovat, että Pepperin pitäisi itsekin tuntea kuin ihminen.

Toisten mielestä riittää, että sosiaalinen robotti tunnistaa ihmisen tunteet ja reagoi niihin. Ihmisellä on joka tapauksessa taipumus suhtautua koneisiin kuin ne olisivat eläviä ja tuntevia olentoja.

Kun tietokone temppuilee, ihminen rähjää sille. Hän maanittelee sitä tekemään jumiutuneen tehtävän loppuun. Ihmiset antavat siivousroboteilleen nimiä ja kiittävät hyvin tehdystä työstä.

Pepper on jo ottanut hyvän etumatkan muihin sosiaalisiin robotteihin, jotka pyrkivät tunteidemme markkinoille.

Kaikki ei silti ole sujunut ongelmitta. Syyskuussa pidätettiin kännykkäkaupan lähellä Tokiossa mies, joka oli hyökännyt Pepperin kimppuun.

Kiichi Ishikawa oli – hieman juopuneena – turhautunut huonoon asiakaspalveluun.

Pepper oli kuitenkin sijaiskärsijä. Ihmiset häntä huonosti palvelivat, ei Pepper.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!