Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikä oli maailman eka väri, joka keksittiin? Onko maailmassa ollut vähemmän värejä?

Tiede
 
Helsingin Sanomat

Leo Porjo, 8

Värit ovat auringosta tai muusta valonlähteestä tulevaa valoa, joten värit ovat olleet olemassa niin kauan kuin valoakin on ollut.

Värihavainnot syntyvät ihmisen aivoissa, kun valoa heijastuu eri kohteista silmän verkkokalvolle ja sieltä näköhermojen kautta aivojen näkökeskukseen. Eri ihmisten näköaistit toimivat samankaltaisella tavalla. Värejä ei ole siten tarvinnut varsinaisesti keksiä, mutta niitä koskevia sanoja toki.

Kaikki kielet erottavat mustan ja valkoisen. Useimmiten värien nimiä on paljon enemmän. Värejä koskevissa tutkimuksissa käytetään usein 330 värisävyn laajuista karttaa.

Eri kielten värisanastot ovat erilaisia. Samankin kielen puhujilla voi olla erilaisia tapoja nimetä värikokemuksiaan. Hyvä esimerkki on kananmuna, jossa toisten mielestä on keltuainen ja toisten mielestä ruskuainen.

Valkoinen, musta ja punainen ovat yleensä vanhimpia värejä tarkoittavia sanoja. Tämä pätee esimerkiksi suomessa. Sinistä ja keltaista tarkoittavat sanat ovat nuorempia ja usein ainakin osittain lainattu toisista kielistä.

Ennen ihmisten oli tärkeätä tunnistaa ja nimetä sellaisia värejä, joita saattoi havaita luonnossa. Nykyään ihminen voi itse tuottaa ja nähdä sellaisia kohteita, joiden värejä ei esiinny luonnonympäristössä. Tällä perusteella voidaan sanoa, että värejä on nykyään enemmän kuin ennen.

Kaisa Häkkinen
suomen kielen professori
Turun yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!