Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mehiläisetkin rakastavat kahvilla terästettyä mettä

Tiede
 
Helsingin Sanomat
kimmo taskinen hs
Mesi on parempaa terästettynä.
Mesi on parempaa terästettynä. Kuva: kimmo taskinen hs

Mehiläiset eivät voi vastustaa kukkia, joiden medessä on pieni määrä kofeiinia. Tuoreen tutkimuksen mukaan kasvit hyödyntävät mielitekoa häikäilemättä, eikä kauppa ole mehiläiselle edullinen.

Jos kasvit käyttävät paljon energiaa kofeiinin tuottamiseen, se on pois meden sokeripitoisuudesta. Näin mehiläiset tulevat kahvinhimossaan vierailleeksi kukissa, joiden mesi on vähemmän laadukasta, ja se voi aikaa myöten näkyä hunajan laadussa.

Sussexin yliopiston tutkijat kiinnostuivat kukkien ja mehiläisten "kahvittelusta" luettuaan tutkimuksia, joiden mukaan mehiläiset oppivat ja muistavat tuoksuja paremmin kofeiinin vaikutuksen alaisena. He antoivat mehiläisille tavallista mettä sekä kofeiinilla terästettyä mettä ja seurasivat niiden käyttäytymistä.

Kun mehiläiset olivat saaneet kofeiinipitoista mettä, ne etsivät uusia kofeiinipitoisia mesilähteitä entistä innokkaammin. Ne ohjasivat myös lajitoverinsa kofeiinin ääreen. Ne palasivat kofeiinipitoiselle mesipaikalle useasti sen jälkeenkin, kun se oli tyhjä, ja menettivät kiinnostuksensa muihin mesilähteisiin.

Tutkijoiden mukaan kasvit saavat mehiläiset kofeiinilla riippuvuussuhteeseen, josta on paljon hyötyä kofeiinia tuottaville kasveille. Siitä on kuitenkin haittaa mehiläisille, koska koukkuun jäätyään ne keräävät huonompilaatuista mettä vaikka parempaakin olisi tarjolla. Tutkimuksen julkaisi Current Biology.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!