Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

128 lasten parasta kysymystä ilmestyy kirjana

Tiede
 

Oliko maailman ensimmäinen päivä maanantai? Voisiko ihminen elää kiduksilla? Kumpia on enemmän, tähtiä vai lehtiä? Miksi ihminen jaksaa katsoa telkkaria muttei jaksa siivota?

Näihin ja moneen muuhun suomalaislasten esittämään kysymykseen saa vastauksen ensi viikolla ilmestyvästä kirjasta Ovatko kaikki esineet olleet joskus märkiä. Teokseen on koottu 128 HS:n Lasten tiedekysymykset -palstan kysymystä. Viisaat mutta kansantajuiset vastaukset tulevat professoreilta ja muilta tieteen ammattilaisilta.

Palsta aloitti Helsingin Sanomissa vuonna 2012. Vuosien varrella on ehditty vastata jo neljäänsataan kysymykseen. Moni lapsi on lähettänyt kysymyksensä itse, mutta useimmiten lähettäjä on ollut pulassa oleva äiti tai isä. Googlailu kotona on päättynyt tuloksettomana, mutta se ei ole kelvannut kysyjälle eli lapselle vastaukseksi.

Palstalle lähetetyissä kysymyksissä suosituimmat aihepiirit ovat ihminen, eläinkunta ja avaruus. Yksittäisistä asioista eniten kysymyksiä ovat heränneet kakka ja dinosaurukset.

Palstan toimittajat Touko Kauppinen ja Juha Merimaa ovat yllättyneet siitä, miten uskomattomiin kysymyksiin professorit ovat onnistuneet vastauksen kaivamaan. Joskus se on kestänyt pari viikkoa.

Yksi kysymys on kuitenkin yhä vailla vastausta: voiko norsun puhallus siirtää oravaa? Vastausta on yritetty selvittää vuosia, mutta norsun puhallusvoimasta ei ole yksinkertaisesti tarpeeksi tutkimustietoa.

Lasten tiedekysymykset -palstan kysymyksistä ja vastauksista koottu kirja tulee ensi viikolla myyntiin HS:n nettikauppaan osoitteessa HS.fi/kauppa. Sitä saa myös kirjakaupoista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!