Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokenut astronautti HS:n haastattelussa: Avaruudessa nukkuminen on vaikeaa ja siivotakin pitää – mutta lähtisin takaisin koska tahansa

Karen Nyberg lähtisi koska vain uudestaan avaruuteen, vaikka sielläkin täytyy siivota

Tiede
 
Astronautti ikävöi lastaan
Astronautti ikävöi lastaan
Karen Nybergin ja Douglas Hurleyn astronauttiperheessä vanhemmat ovat vuorollaan avaruudessa. Sieltä voi soittaa kotiin viisivuotiaalle Jack-pojalle. Video sisältää kuvamateriaalia elokuvasta Äidin toive.

Kaikkeus on pikimusta, jos sitä tarkastelee avaruudesta. Tähdet eivät tuiki, vaan loistavat tasaisesti, koska ilmakehä ei vääristä niiden valoa. Kuu vaikuttaa hämmästyttävän pieneltä.

Näin kertoo astronautti Karen Nyberg, joka on käynyt kahdesti Maata kiertävällä kansainvälisellä avaruusasemalla. Hän on viettänyt siellä yhteensä 180 päivää ja lähtisi koska vain uudestaan.

Yksi hauskimmista asioista oli ihmetellä omaa planeettaamme, sen pinnanmuotoja, pilviä, myrskyjä, valoja.

Kuka

Ompeleva astronautti

Karen Nyberg valmistautui Sojuz-lennolle 2013.

 Karen Nyberg, 46, on yhdysvaltalainen astronautti ja koneinsinööri.

 Sukujuuret sekä isän että äidin puolelta Norjassa.

 Työskennellyt kansainvälisellä avaruusasemalla vuosina 2008 ja 2013.

 Kehittänyt avaruuspukujen lämmönsäätelyä.

 Naimisissa astronautti Douglas Hurleyn kanssa. Parilla on poika Jack, 5.

 Harrastaa juoksemista, piirtämistä ja ompelua, varsinkin tilkkutöitä.

"Maa on uskomattoman kaunis, kun se hehkuu Auringon nousun ja laskun väreissä."

Nyberg päätti tähdätä astronautiksi jo alle kymmenvuotiaana. Hänen suunnitelmiinsa saattoi vaikuttaa se, että tuohon aikaan avaruussukkula oli uusi keksintö ja Yhdysvaltain avaruusvirasto Nasa alkoi värvätä naisia astronauteiksi.

Hän opiskeli tekniikkaa tohtoriksi asti ja työskenteli vuosia Nasan palveluksessa maankamaralla. Tie taivaalle avautui, kun hänet vuonna 2000 hyväksyttiin astronauttikoulutettavaksi.

Seula oli tiheä. Joka toinen tai kolmas vuosi tuhansista hakijoista 120 kutsutaan haastatteluun sekä fysiologisiin ja psykologisiin testeihin. Nybergin kanssa kokeet läpäisi 16 muuta.

Tositoimiin Kansainväliselle avaruusasemalle Nyberg lensi avaruussukkula Discoveryn kyydissä vuonna 2008. Parin viikon keikalla astronautit veivät asemalle muun muassa japanilaisen Kibo-laboratorion. Toisella kerralla menopeli oli Sojuz-alus, joka syöksyi Maan kiertoradalle Baikonurin kosmodromilta vuonna 2013.

Sivullista hirvittää, kun raketti laukaistaan ja se sinkoutuu jyristen ylös valkoisina vyöryvien kaasupilvien keskeltä. Sisällä istuvaa Nybergiä ei pelottanut, vaikka hän olikin hyvin tietoinen siitä, mikä kaikki voi mennä pieleen. Hän oli käynyt tapahtuman läpi lukuisia kertoja hyvin luonnollisen oloisessa simulaattorissa.

"Mielessäni oli kiihkeää odotusta, sellaista kuin lapsena, kun joulu oli tulossa."

Avaruusasemalla astronautit tekevät työtä, treenaavat joka päivä ja rentoutuvat viikonloppuisin kukin tavallaan.

Meneillään on 150 tutkimusta, jotka on suunniteltu eri maissa. Joihinkin Nyberg kollegoineen osallistui vain nappia painamalla tai kahvaa kääntämällä, toisiin vaikkapa mittaamalla itseään.

Pro K -hankkeessa astronautit testaavat, voiko ravinnolla ehkäistä luun haurastumista avaruudessa. He noudattavat erilaisia ruokavalioita aina neljä päivää peräkkäin. Kun tuloksia saadaan, niistä voi olla hyötyä myös potilaille, jotka sairastavat osteoporoosia Maan pinnalla.

Yhdessä tutkimuksista aseman henkilökunta kasvatti papuja avaruudessa samaan aikaan, kun amerikkalaiset koululaiset viljelivät niitä luokissaan. Juuret ja versot näyttivät tietävän, mihin suuntaan lähteä kasvamaan, vaikka painovoiman puute voisi sekoittaa kasvien mekanismeja.

Nyberg uskoo, että avaruudessa opitaan vielä tuottamaan vihreää syötävää. Sen jälkeen kun hän palasi Maahan, astronautit ovat kasvattaneet avaruusasemalla lehtisalaattia. Maistiaisia he eivät vielä saaneet, vaan sato lähti Maahan analysoitavaksi.

Astronautit eivät elä pelkällä kuivamuonalla. He syövät monipuolisesti kaikkea, mikä säilyy melko pitkään. Jopa tuoreita hedelmiä he saavat ajoittain, kun yhteysalus pistäytyy.

Yläilmoissa täytyy urheilla pari tuntia päivässä. Muuten astronauttien kunto romahtaa. Painottomuudessa ihminen ei joudu rasittamaan luitaan eikä lihaksiaan, ja sydänkin voi laiskotella.

Nyberg harrastaa kotioloissa juoksemista – ja teki sitä myös taivaalla. Se onnistui valjaiden avulla. Kuntopyöräkin asemalla on, ja sitä poljetaan seisten.

"Nukkuminen on monille aluksi hankalaa. Itse halusin tuntea peiton painon päälläni. Vedin jalat kippuraan niin, että ne olivat tiukasti makuupussia vasten."

Välillä Nyberg koki absurdin tunteen, että nyt pitää kääntyä toiselle kyljelle. Mikään kohta ei kuitenkaan puutunut; kroppahan oli painoton.

Jokaisella astronautilla on oma kotikolonsa, jossa hän nukkuu seinään kiinnitetyssä makuupussissaan ja jossa hänellä on oma läppärinsä. Sinne voi vetäytyä yksinäisyyteen, jos muut käyvät hermoille. Riitoja ei juuri ollut, yhteiselo oli leppoisaa.

"Lounaalla ja illallisella keskustelimme tavallisista asioista", Nyberg kertoo. Ja aina lauantaiaamuisin oli siivousta.

Jukka Gröndahl / HS
Astronautti Karen Nyberg vieraili Helsingissä Äidin toive -dokumentin kutsuvieras ensi-illassa. Hän kertoo suomalaisessa elokuvassa, miltä tuntuu etävanhemmuus avaruudessa.
Astronautti Karen Nyberg vieraili Helsingissä Äidin toive -dokumentin kutsuvieras ensi-illassa. Hän kertoo suomalaisessa elokuvassa, miltä tuntuu etävanhemmuus avaruudessa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!