Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiede hurvittelee nimillä – miltä kuulostavat Pheidole harrisonfordi ja Campsicnemius charliechaplini?

Tiede
 
Johanna Sinisalo
Kirjoittaja on kirjailija ja Lauantain kolumnisti.

Kun lueskelin artikkelia universumin pimeän aineen tutkimuksesta, en voinut olla hieman huvittumatta kahdesta aiheeseen liittyvästä lyhenteestä.

Kosmoksen näkymättömään massaan osasyyllinen voi olla esimerkiksi MACHO – lyhenne sanoista Massive Astrophysical Compact Halo Object – tai WIMP, Weakly Interactive Massive Particle. Lyhenteet suomentuvat vapaasti vaikkapa termeiksi "köriläs" ja "nynny".

Tieteellistä nimeämistä kuvitellaan usein rutikuivan asialliseksi, ja siksi tällainen merkityksillä hassuttelu voi kuulostaa jonkun mielestä suorastaan epäilyttävältä. Saako tieteentekijällä olla huumorintajua, leikkimieltä tai jopa taipumusta runollisuuteen?

Protonien ja neutronien rakenneosat, kvarkit, on nimetty kaikkea muuta kuin ryppyotsaisesti. Kvarkkityypeillä on nimiä kuten "outo" ja "lumo". Ne vuorovaikuttavat "värivarauksen" kautta, ja kvarkkien eri lajeja saatetaan nimittää "mauiksi".

Nimet tuntuvat kuvaavan sitä, kuinka vaikea niiden olemusta on perinteisin ilmaisuin hahmottaa. Itse kvarkinkin nimi on lainattu James Joycen vaikeaselkoisuudestaan kuuluisasta romaanista Finnegan's Wake.

Biologian puolella eliöiden taksonomisista nimistä löytyy ties mitä hurvittelua: sanaleikkejä, loppusoinnuttelua, pikkutuhmuuksia, ihailtuja tai vihattuja henkilöitä.

Linné antoi tarinan mukaan eräälle hyönteiselle nimen Aphanus rolandri näpäyttääkseen Rolander -nimistä oppilastaan, joka keräsi Linnélle näytteitä, mutta ei koskaan luovuttanut niitä. "Aphanus" juontaa kreikan sanaan, joka tarkoittaa mitätöntä.

Henkilöitä – myös suomalaisia – löytyy taksonomisista nimistä monelta alalta. Sadoista esimerkeistä mainittakoon muutama: Länkisäärinen kärpänen on saanut nimekseen Campsicnemius charliechaplini. Eräs merietana on Bufonaria borisbeckeri, ja kokonainen trilobiittiperhe on saanut nimiensä jälkiosan Sex Pistols -yhtyeen jäsenten mukaan: Arcticalymene viciousi, A. rotteni ja niin edelleen. Eräs muurahaislaji on Pheidole harrisonfordi.

Mitä tulee fiktion puolelta ammentamiseen, WWF:n tuore raportti uusista löydetyistä eläinlajeista mainitsee muun muassa vampyyrinhampaisen kalan Danionella draculan. Minua miellyttävät myös hämähäkit, joiden nimet ovat Bagheera kiplingi ja Hortipes terminator, herhiläiset Nanocthulhu lovecrafti ja Polemistus chewbacca, dinosaurus Dracorex hogwartsia, käsnäjalkaislaji Eoperipatus totoro – joka muistuttaakin ulkonäöltään elokuvan kissabussia – ja sieni Spongiforma squarepantsii.

Kirjoittaja on kirjailija.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!