Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liikunnan vaikutukset alkavat ensimmäisestä askeleesta – näitä sairauksia liikunta ehkäisee

Liikunnan terveysvaikutukset alkavat ensimmäisestä askeleesta. Säännöllinen rehkiminen aiheuttaa pysyviä muutoksia elimistössä.

Tiede
 
Juoksija, muista treenata lihaskuntoasi
Juoksija, muista treenata lihaskuntoasi
Runner's high -juoksukoulun valmentaja Tuomo Salonen neuvoo, kuinka juoksijan kannattaa treenata lihaskuntoaan. Liikkeiden on tarkoitus lisätä keskivartalon hallintaa, jolloin juoksusta tulee taloudellisempaa. Toimittaja: Heidi Väärämäki, kuvaus: Esa Syväkuru, editointi: Kristiina Marttinen

Tuhannet tutkimukset ovat osoittaneet, että liikunta on terveellistä aivoille, sydämelle, verenkiertoelimistölle ja lähes kaikille muillekin kehon järjestelmille.

Liikunta ehkäisee aivohalvauksia, syöpiä, diabetesta, maksa- ja munuaistauteja, osteoporoosia ja jopa aivosairauksia, kuten dementiaa ja masennusta.

Vähemmän on tietoa siitä, miten terveysvaikutukset syntyvät.

Lyhytkin liikuntasuoritus järkyttää kropan rutiineja. Jo muutaman minuutin liikunta vaikuttaa aineenvaihduntaan tunnin.

Kun ruumista koetellaan pitkään ja riittävän säännöllisesti, elimistö mukautuu, ja siinä tapahtuu pysyviä muutoksia.

Kun tuttu lenkki alkaa tuntua helpolta tai jaksat juosta selvästi pidempään, mukautuminen on startannut.

Colourbox
Säännöllinen liikunta muokkaa elimistön toimintaa monin eri tavoin.
Säännöllinen liikunta muokkaa elimistön toimintaa monin eri tavoin.

Keuhkot kouliintuvat

Keuhkoihin virtaa ilmaa levossa noin 5–7 litraa minuutissa. Kovassa rasituksessa keuhkoputkien läpi saattaa hulahtaa 20-kertainen määrä.

Kuormitus koulii keuhkoja ja lihaksia. Ne oppivat ottamaan paremmin irti happea ilmasta. Toistuessaan treeni siis kohottaa hapenottokykyä ja parantaa aerobista kuntoa.

Sydän vahvistuu

Sydän pumppaa levossa verta noin viisi litraa minuutissa, mutta maksimaalisessa rasituksessa minuuttitilavuus voi nousta 25–40 litraan. Suurin osa kasvusta johtuu siitä, että sydämen syke nousee. Se tihenee 2–4-kertaiseksi leposykkeeseen verrattuna.

Sydän pystyy lisäämään jonkin verran myös kerralla pumppaamaansa verimäärää eli iskutilavuutta. Keskivertosydän pukkaa kertasysäyksellä verta liikenteeseen espressokupillisen verran. Kovakuntoiselta voi lorahtaa pieni mukillinen.

Sydänlihas vahvistuu käytössä. Ultraäänitutkimukset paljastavat, että ahkeran liikkujan sydämen verta pumppaava vasen kammio on suurempi kuin sohvaperunan. Sen seinämät ovat tavallista lihaksikkaammat.

Verenpaine laskee

Verenkierto lisääntyy liikunnan aikana aktiivisissa lihaksissa jopa 25-kertaiseksi.

Lihassolut huutavat apua. Verta tarvitaan viemään happea ja ravinteita jokaiseen sopukkaan. Lenkkeilijän lihasten hapenkulutus kasvaa nopeasti muutamasta sadasta millilitrasta monikymmenkertaiseksi.

Urakan helpottamiseksi ääreisverenkierron vastus vähenee, ja veri pääsee virtaamaan suonistossa liukkaammin.

Ääreisverenkierron vastus heikkenee kahdesta syystä. Liikunta piiskaa verisuonten uudismuodostusta. Suonissa syntyy rasituksen seurauksena typpioksidia, joka laajentaa ja vetreyttää niitä.

Jos liikunta on säännöllistä, muutoksista tulee pitkäaikaisia. Ääreisverenkierron vastuksen väheneminen voi tuottaa pysyvän verenpaineen laskun. Hikilenkin jälkeen paineet ovat alhaalla jopa useita tunteja.

Tutkimusten mukaan säännöllinen liikunta laskee normaalia verenpainetta hieman ja kohonnutta enemmän.

Yksilölliset erot ovat suuret, mutta liikunnan vaikutus voi olla samaa luokkaa kuin verenpainelääkkeen.

Kulutus kasvaa

Lihakset kasvavat tehokkaimmin voimaharjoittelussa, mutta kestävyysharjoittelu saa niissä aikaan silmälle näkymättömiä muutoksia.

Lihassoluihin syntyy liikkuessa lisää mitokondrioita. Nämä solumoottorit säätelevät elimistön energiataloutta ja pitkän päälle ihmisen lihomista ja laihtumista.

Mitokondrioryöpyn seurauksena lihassolujen energiankulutus nousee, mistä on erityistä hyötyä, jos kropassa on ylimääräisiä kiloja. Kokonaisenergiankulutus kasvaa.

Diabetesriski pienenee

Mitokondrioilla topatut lihassolut imuroivat veressä liikkuvia sokereita ja rasvoja pilkkoakseen ne polttoaineiksi.

Energianlähteiden tehokkaampi käyttö pitää elimistön sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan tasapainossa. Diabeteksen ja verisuonten tukkeutumisen vaara pienenee.

Lihassolujen konstit eivät lopu tähän. Ne valmistavat hormonien lailla vaikuttavia myokiineja, jotta tehostavat entisestään energiankulutusta.

Myokiinit käskyttävät muun muassa maksaa annostelemaan vereen lisää glukoosia lihasten energiaksi kulloisenkin tarpeen mukaan.

Mitä tehokkaammin lihassolu pystyy hyödyntämään glukoosia, sitä paremmin verensokeri pysyy aisoissa ja diabetes loitolla.

Rasva pilkkoutuu

Rasvakudos saa lihaksilta samanlaisia viestejä. Myokiinit käskyttävät sitä tarjoilemaan lisää polttoainetta täydellä höyryllä ahertaville lihaksille.

Paras energiavarasto löytyy vyötäröltä. Vatsaonteloon kätkeytyvä sisälmysrasva saattaa muodostaa jopa kymmesosan ihmisen kokonaispainosta. Vyön alainen energiareservi on haittarasvaa, mutta onneksi nopeasti hyödynnettävissä.

Myokiinit piiskaavat sisälmysrasvan pilkkoontumista. Mitä vähemmän vatsan seudulla on piilorasvaa, sitä pienempi on diabetesriski.

Kolesteroli kohenee

Lihasten tehostunut rasvojen käyttö parantaa suoraan kolesteroliarvoja.

Varastoenergian huvetessa haitallisen ldl-kolesterolin osuus laskee ja hyvän hdl:n määrä nousee. Myös veren rasvat vähenevät. Vaikutus säilyy jopa puoli vuorokautta lenkin jälkeen.

Pysyvä ja merkittävä muutos kolesteroliarvoissa vaatii usean kuukauden uurastuksen.

Luusto vahvistuu

Kun luustoon kohdistuu iskuja, vääntöjä ja tärähdyksiä, se vahvistuu.

Sopivat ärsykkeet vähentävät luiden muodostumista hillitsevää sklerostiinia ja lisäävät igf-1-kasvutekijää, joka kiihdyttää luusolujen erilaistumista.

Tutkimuksissa muutoksia havaitaan, kun liikuntaa harrastetaan vähintään kaksi tuntia viikottain tai kun takana on kahden kuukauden liikuntakuuri.

Vastustuskyky paranee

Voimakas fyysinen tai psyykkinen stressi heikentää vastustuskykyä sairauksille, koska se vähentää valkosolujen ja vasta-aineiden määrää. Kohtuullinen liikunta sen sijaan vahvistaa immuunijärjestelmää.

Se lisää valkosoluja ja muita mikrobeja loitolla pitäviä puolustussoluja. Väestötutkimusten mukaan säännöllinen kohtuullisesti kuormittava liikunta vähentää sairastumisia ja lyhentää flunssan kestoa.

Tulee hyvä mieli

Aivojen monet mielihyväjärjestelmät aktivoituvat treenatessa. Liikkuja saa palkinnoksi hyvän olon.

Selitykseksi on tarjottu endorfiineja, elimistön itse tuottamia opiaatteja. Ne sitoutuvat hermosoluissa samoihin kohtiin kuin hasis tai marijuana ja pystyvät tuottamaan euforisen olotilan.

Endorfiinien eritys lisääntyy varsinkin rasittavan liikunnan aikana, mutta liikunnan aiheuttaman mielihyvän resepti on luultavasti monimutkaisempi.

Eläinkokeiden perusteella liikunta lisää useiden mielihyvään kytkeytyvien välittäjä-aineiden, kasvutekijöiden sekä elimistön omien kivunlievitysmolekyylien määrää.

Masennus väistyy

Liikunnan masennukselta suojaava vaikutus on osoitettu monissa tutkimuksissa. Vaikeampaa on selittää se.

Viime vuonna Tukholman Karoliinisen sairaalan tutkijat pääsivät toistaiseksi lähimmäs vastausta. Liikunta näyttää poistavan verestä ainetta, joka altistaa masennukselle.

Kun lihakset joutuvat töihin, niissä muodostuu tavallista enemmän pgc-1-proteiinia. Hiirikokeessa havaittiin, että proteiini siivoaa verestä kynureniiniksi kutsuttua aminohappoa, jota erittyy kovassa stressissä.

Kynureniinin pitoisuudet ovat korkeita masentuneilla ja muilla mielenterveysongelmista kärsivillä.

Liikunta säätää geenejä

Yksittäinen liikuntasuoritus, juoksulenkki tai tanssitunti, muuttaa lukuisten geenien toimintaa. Ne ovat kuin termostaatti, jota fyysinen kuormitus kääntää suuremmalle tai pienemmälle.

Vilkastuneet geenit voivat liittyä esimerkiksi solujen energiansäätelyyn, vaimentuneet tulehdusreaktioihin.

Geenien säädössä on suuria yksilöllisiä eroja. Tämä selittää, miksi liikunnan hyödyt eivät jakaudu tasapuolisesti. Joillakin ihmisillä liikunta laskee tehokkaasti verenpainetta, toisilla se parantaa enemmän veren rasva-arvoja.

Arvioiden mukaan 20–70 prosenttia terveysvaikutusten yksilöllisistä eroista selittyy perintötekijöillä.

 

Lähteet: fysiologian dosentti Riikka Kivelä Wihurin tutkimuslaitoksesta ja Helsingin yliopistosta. Cell-lehti 25. syyskuuta ja 6. marraskuuta 2014 ja Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism -lehti 3. joulukuuta 2012.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!