Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muistoina myydään myös brasilialaisia kiviä

Tiede
 
Yhä useampi kaivaa Lapissa ametisteja
Yhä useampi kaivaa Lapissa ametisteja
Luostolla on kaksi ametistiesiintymää. Kullankaivaja Jukka Kela näyttää Antti Keskitalon kanssa uusimmalla Yli-Luoston kaivoksella, miten upeita kiviä kaivetaan. Jalokiviasiantuntija Kari Karkkulainen kertoo, voiko Lapin ametistin erottaa halvasta tuontiametistista. Toimittaja: Tapio Mainio, kuvaus: Pekka Fali, leikkaus: Janne Elkki

Maallikon on vaikea erottaa Luoston ametistia brasilialaisesta tai synteettisestä

"Todella kaunista, hyvin viistehiottua Luoston ametistia voi hyvällä syyllä nimittää jalokiveksi. Siitä maksetaan jopa tuhat euroa", sanoo oululainen jalokiviasiantuntija, Suomen Jalokivituotteen toimitusjohtaja Kari Karkkulainen.

Hän on tehnyt korukivillä kauppaa 1980-luvulta lähtien. Tukkuliike on pullollaan erilaisia kiviä.

Suomeen tuodaan Karkkulaisen mukaan suuria määriä Etelä-Amerikasta peräisin olevia huokeita ametisteja. Valtaosa niistä hiotaan Aasiassa.

Maallikon on matkamuistomyymälässä lähes mahdoton erottaa, onko ametisti peräisin Luostolta vai toiselta puolen maapalloa.

"Paras tapa on kaivaa kivi Luostolta itse tai luottaa asiantuntevaan myyjään", Karkkulainen sanoo.

Ametisteja on Karkkulaisen mukaan myös Rukan laskettelurinteessä ja yhdessä Inarijärven saaressa, mutta Luostolla kiveä on selvästi eniten ja parasta laatua.

Luoston ametistiesiintymässä on usein esimerkiksi tumman savukvartsin sävyjä, kun taas monet brasilialaiset kivet ovat puhtaan violetteja.

"Jos joku kauppaa suurta määrää puhtaita ametisteja, voit olla varma, etteivät ne ole Luostolta, sillä sieltä ei saada suuria määriä kiviä", Karkkulainen kertoo.

Luoston kivissä on runsaasti epäpuhtauksia. Matkailija kaivaakin sieltä usein nyrkinkokoisen möhkäleen, jota lähdetään työstämään. Hukkakiveä syntyy paljon, kun etsitään puhtaita kohtia ja hiotaan huonot osat pois.

"Siitä saa kuitenkin lopulta viistehiottuna säihkyvän, kauniisti valoa taittavan jalokiven", Karkkulainen kertoo.

Jokaisesta Luoston murikasta ei silti saa aikaiseksi korua. Sellaisen voi jättää matkamuistoksi vaikka takan reunalle.

Kaiken huipuksi ametisteja voidaan valmistaa keinotekoisesti.

"Synteettistä ametistia ei voi maallikko erottaa luonnon ametistista", Karkkulainen sanoo.

Keinotekoisia ametisteja valmistetaan kovassa paineessa ja korkeassa, jopa 800 asteen lämpötilassa, jolloin kvartsi sulaa. Kun tarkemmin katsoo, synteettiset kivet ovat puhtaita. Niissä ei näy Luoston kiven epäpuhtauksia ja sulkeumia, jotka muuttavat kiven väriä.

Tapio Mainio HS
Oulu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!