Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luostolla alkoi ametistiryntäys – "Parhaista korukivistä maksetaan tuhansia euroja"

Matkailijat etsivät innokkaasti Lapin ametisteja kaivinkoneella auki rouhaistusta rinteestä. Aloittamassa on toinenkin kaivos, jossa asiakkaat voivat etsiä itse korukiviä.

Tiede
 
Yhä useampi kaivaa Lapissa ametisteja
Yhä useampi kaivaa Lapissa ametisteja
Luostolla on kaksi ametistiesiintymää. Kullankaivaja Jukka Kela näyttää Antti Keskitalon kanssa uusimmalla Yli-Luoston kaivoksella, miten upeita kiviä kaivetaan. Jalokiviasiantuntija Kari Karkkulainen kertoo, voiko Lapin ametistin erottaa halvasta tuontiametistista. Toimittaja: Tapio Mainio, kuvaus: Pekka Fali, leikkaus: Janne Elkki

Hakun kilahdukset kuuluvat kauas kuulaassa tunturimaisemassa, kun suomalainen matkailijaryhmä etsii ametisteja Sodankylän Luostolla.

Jyrkästi viettävässä Lampivaaran louhikkoisessa rinteessä on kaivoksesta kieliviä rakennelmia, jotta tunnelmaan on helppo virittäytyä.

"Löysin jo yhden", sanoo Irmeli Tervola Hämeenlinnasta. "Minulla on mummon vanhoja koruja. Ametistista saa varmaan hienon, kun käy sen hiotuttamassa", Tervola pohtii.

"Mistähän kannattaisi kaivaa", miettii Arja Lankinen Kontiolahdelta. Hän on ensi kertaa ametistien perässä miehensä Pekka Lankisen kanssa.

Matkailijaryhmä etsii ametisteja niin innoissaan, ettei monikaan pysähdy katsomaan ylhäältä upeasti avautuvaa tunturimaisemaa.

Pekka Fali
Eero Fisk pääsi kokeilemaan onneaan ametistin etsinnässä Luostolla.
Eero Fisk pääsi kokeilemaan onneaan ametistin etsinnässä Luostolla.

Lampivaaran rinne ruopaistaan aika ajoin auki kaivinkoneella, jotta ametistien löytäminen olisi helpompaa.

Auringossa kimalteleva violetinvärinen ametisti on syntynyt kaksi miljardia vuotta sitten, tuolloisen suurvuoriston uumenissa.

"Tiettävästi Lapin kallioperä on maailman vanhinta. Myös jalokivet ovat vanhoja", sanoo kaivosyhtiö Arctic Ametistin osakas Tuija Sandberg.

Ametistien etsintä on kovassa kasvussa, sillä itse tekeminen ja kaivaminen viehättää monia.

Pekka Fali
Luoston ametisti ja Lemmenjoen kulta yhtyvät koruksi.
Luoston ametisti ja Lemmenjoen kulta yhtyvät koruksi.

"Itse löydetty kivi on mukavampi muisto kuin kaupasta ostettu", sanoo matkailijaryhmää opastava Soile Aalaraudanjoki.

Luoston ametistikaivos lienee ainoita jalokivikaivoksia maailmassa, jonne vierailijat ovat tervetulleita maksua vastaan. Ohjelmaan sisältyy myös katsaus alueen historiaan ja geologiaan.

"Ametisteja on helpompi etsiä kuin kultahippuja", sanoo vuosikymmenet Lemmenjoella kultaa kaivanut Jukka Kela.

Ametisti voi olla peukalonpään tai nyrkin kokoinen.

"Kivi pienenee melkoisesti, kun se hiotaan ja siitä poistetaan ylimääräiset kimallusta heikentävät tummuudet", Kela kertoo. Hän kaivaa muiden kanssa esiin toinen toistaan säihkyvämpiä kiviä.

Pekka Fali
Murikoissa on myös paljon poistettavaa hukkakiveä.
Murikoissa on myös paljon poistettavaa hukkakiveä.

Kela on aloittamassa matkailutoimintaa toisella Yli-Luoston ametistikaivoksella, joka sijaitsee linnuntietä noin kymmenen kilometriä Lampivaarasta länteen. Kiiltävän kalliopaljastuman löysi jo vuosia sitten paikkakuntalainen vanhempi nainen, joka oli rinteessä mustikassa.

Tämäkin esiintymä sijaitsee korkealla rinteellä. Se on avattu kaivinkoneella usean metrin syvyydeltä.

Kela on kahden vaiheilla, jatkaako raskasta kullankaivuuta käsipelillä Lemmenjoella vai kehittääkö matkailutuote lupaavasta uudesta ametistiesiintymästä.

"Myös itse voisin kaivaa ametisteja, sillä parhaista korukivistä maksetaan tuhansia euroja", Kela sanoo.

Tapio Mainio HS
Sodankylä

Pekka Fali
Matkailijaryhmä pääsi kokeilemaan onneaan korukivien etsinnässä Luostolla. Irmeli Tervola (edessä) löysi itselleen ametistin.
Matkailijaryhmä pääsi kokeilemaan onneaan korukivien etsinnässä Luostolla. Irmeli Tervola (edessä) löysi itselleen ametistin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!