Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kultajäkälä tuhoaa syöpäsoluja

Tiede
 
Helsingin Sanomat

Oransseissa jäkälissä esiintyvä parietiini osoittautui tuoreessa tutkimuksessa lupaavaksi aineeksi syöpiä vastaan. Kun parietiinia laitettiin akuuttia lymfoblastista leukemiaa sairastavalta potilaalta otettuun verinäytteeseen, se tuhosi puolet näytteen syöpäsoluista kahdessa vuorokaudessa, mutta ei vahingoittanut eläviä soluja. Tämä on tärkeä ominaisuus, sillä merkittävä osa kemoterapian ja sädehoidon vaikeista sivuvaikutuksista johtuu terveiden solujen tuhoutumisesta.

Emory-yliopiston tutkijat ovat etsineet aineita, jotka hillitsevät 6pgd-entsyymin toimintaa. Entsyymi on keskeinen toimija monissa syövissä, ja sen yliaktiivisuuden estäminen hillitsee syöpäsolujen kasvua. Tutkijat osoittivat, että parietiinin syöpää hillitsevä vaikutus perustui tämän entsyymin estämiseen.

Parietiini on vallitseva pigmentti kultajäkälissä, minkä lisäksi sitä on keltajäkälissä. Vihanneksista parietiinia on eniten raparperissa. Jäkälistä on aiemminkin eristetty useita yhdisteitä, joilla on syöpää vastustavia ominaisuuksia. Tutkimuksen julkaisi Nature Cell Biology.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!